Domů > Magazín > Blog

Biologické jaro je tady!

Věřte nebo nevěřte, biologické jaro dnes začalo. Vím, že při pohledu z okna to tak nevypadá. Ale jaro už je tu a naše nálada i jídelníček by se měli pomalu začít přizpůsobovat tomu, co se děje v přírodě. Vím, že kalendářní jaro má ještě pár dní čas. To o čem mluvíme, je jaro biologické, kterému je jedno, kolikátého je nebo jestli zrovna sněží.

Věřte nebo nevěřte, biologické jaro dnes začalo. Vím, že při pohledu z okna to tak nevypadá. Od rána se střídá za oknem chumelenice s větrem a sluníčko bylo vzácně dopoledne asi hodinu.  Ale jaro už je tu a naše nálada i jídelníček by se měli pomalu začít přizpůsobovat tomu, co se děje v přírodě.  Vím, že kalendářní jaro má ještě pár dní čas.  To o čem mluvíme, je jaro biologické, kterému je jedno, kolikátého je nebo jestli zrovna sněží.

Jak se pozná, že je jaro tu

Ptáte se, jak se pozná, že je biologické jaro tady? Možná jste si sami všimli, že posledních pár dní vzduch voní jinak. Prostě jarem. Už pár dnů jsou slyšet ptáci a ženy mají potřebu se obklopit řezanými květinami. Někteří citlivější muži je dokonce přinesou, aniž čekají až na Valentýna. Ani nevědí proč. Prostě jdou kolem květin a najednou je to osloví. A celou zimu vám kytku nedonesli. Až teď.

Já sama si už i od začátku února nosím z obchodu sem tam řezanou květinu. Leze na mě jaro, už jsem mnohem vnímavější k přírodě než dřív. Možná jste taky začali mít chuť na něco čerstvého, mokrého, šťavnatého nebo kyselého. I to je příznak blížícího se jara.

S věkem přibývají kila a potíže?
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA

Jak se stravovat, když venku ještě mrzne

Protože je venku ještě velmi chladno, před pár dny dokonce třeskutě mrzlo, nemůžeme hned skočit na vyloženě jarní stravu. Ale bereme v potaz, že tak jako se probouzí příroda, mění se i naše potřeby v oblasti jídla. Pomalu začneme ubírat smažené, restované a pečené pokrmy. Přidáváme více jídla vařeného ve vodě nebo v páře.

Základ ale stále tvoří teplá snídaně, teplý oběd a teplá večeře. Všechny nápoje jsou ještě stále teplejší než teplota těla. Žádný led do pití nebo fresh džusy, to bychom si koledovali o nachlazení. Chuť na kyselé a šťavnatě řešíme listem čerstvého salátu, strouhanou ředkví apod. Na talíř určitě nezapomeneme dát alespoň jednou denně kvašenou zeleninu. Na hotová jídla sypeme čerstvé bylinky, klíčíme řeřichu, vojtěšku, můžeme i luštěniny a obiloviny. Více o tom, jak má vypadat jarní jídelníček se dočtete v sekci Jaro.

Prevence před jarní únavou a žlučníkovým záchvatem

Je skoro módní trpět na jaře jarní únavou. Ale je to zcela zbytečné a hlavně velmi vyčerpávající. Zdravý organismus je po zimě odpočatý a připravený na aktivity, které se na zimu musely utlumit.

Přirozené je vítat jaro v dobré náladě a dobré kondici. Člověk by se měl cítit bezdůvodně šťastná a jako znovuzrozený! Pokud máte pocit, že to všechno, co tu píšu, je ve vašem případě totální scifi, okamžitě vylepšete jídelníček a mrkněte na článek o stravě na jaře. Máte právě tak akorát šanci dát se do pořádku a vyhnout se únavě a žlučníkovému záchvatu o Velikonocích. Žlučník a játra mají totiž svoje kritické období právě na jaře. Jak se o ně postarat, se dočtete opět v sekci Jaro.

Mráz nemráz, sníh nesníh, přeji vám krásné jaro, ať jste zdraví a přivítáte jej s úsměvem na rtech!

Eva

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jako dobrou prevenci před nachlazením doporučuji zázvor, buď čerstvému nebo zázvorový čaj. Také na doplnění jsou dobré například zeleninové (zeleninovo-ovocné) šťávy.

Verunacek
19. 2. 2015

To je vtipný, já už týden říkám, že nějak nemám hlad a vše vařené co si nesu do práce, si taky zase přinesu zpět…nějak nemám pocit hladu…a ono jaro :-)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Čajot s tempehem

Objevte jednoduché a přitom nečekaně lahodné jídlo, ve kterém se jemnost čajotu spojí s výraznou chutí tempehu. Vzniká tak lehká, voňavá směs, která vás př...

Domácí adventní kalendáře za babku: pro celou rodinu!

Kupované adventní kalendáře s běžnými sladkostmi nejsou zdravé a navíc jsou nudné. Zkuste to letos jinak. Přinášíme vám spoustu nápadů a také postup toho n...

Kaštanové střapáče

Skvělé a zdravé mlsání bez sladidel a cukru, výtečná rychlovka téměř bez práce. Snadno připravíte v bezlepkové variantě.
Teplá
klub
41
8

Grilovaná zelenina z trouby

Perfektní způsob, jak naučit vaši rodinu jíst zeleninu. V této podobě chutná každému.

Miso polévka s kaštany

Kaštany jsou ceněny pro svou přirozenou sladkost a měkkou texturu a často se objevují v pokrmech oslavujících podzimní chutě. Nejsou každodenní ingrediencí...

Pečený květák s indickou omáčkou

Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.