Mangold není obvyklou zeleninou našich zahrádek, což je velká škoda. Tato listová zelenina je nenáročná na pěstování, je nabitá zdraví prospěšnými látkami a hlavně skvěle chutná.

Pěstování zvládne každý

Mangold nikdy nezklame, roste i tam, kde žádná jiná zelenina růst nechce. Semena se vysévají v dubnu a květnu pro sklizeň v průběhu léta, nebo v druhé polovině léta pro sklizeň podzimní a jarní. I rostliny z jarních výsevů jsou však schopné přezimovat. Semena vyséváme 5 cm od sebe do řádků s rozestupem 30-60 cm, vzcházející rostlinky vyjednotíme tak, aby byly nejméně 15 cm od sebe. Mangold potřebuje v létě dostatek vláhy, ale jakmile se objeví stonky s květy, je třeba je odstranit. Listy sklízíme po celou sezonu. 

 

 „Mangold jsem si zamilovala. Byla to jedna z prvních zelenin, která byla ochotná růst na naší kamenité zahradě s jílovitou půdou a přežívala i v dobách sucha. Navíc se ukázala jako naprosto neutrální – hodí se téměř do každého jídla. A navíc je krásně barevná. Pěstuji totiž zelený, bílý i červený.“ dodává na adresu mangoldu Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

 

Na zdraví!

Mangold je plný vitamínů a minerálních látek, obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je také bohatým zdrojem vlákniny. Díky všem těmto prospěšným látkám posiluje imunitní systém a je účinnou prevencí národových onemocnění. Je výborný pomocník při detoxikaci, neboť podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo. Také příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. 

Čistota je základ

Natrhané listy mangoldu mohou skrývat různé nečistoty, takže je nejdříve ponoříme do větší nádoby se studenou vodou a listy v ní necháme pár minut. Poté je vložíme do odstředivky na salát, pokud odstředivku nemáme, listy šetrně osušíme pomocí látkové utěrky. 

Krájení není žádná věda

Listy krájíme na nudličky, pár listů složíme na sebe, smotáme do volné ruličky a následně nožem překrájíme zhruba v jedno- až dvoucentimetrových odstupech. Stonky mangoldu krájíme na menší kousky. Nejčastější tepelná úprava je vařením ve vodě nebo v páře, rovněž je můžeme dusit nebo zapékat. 

Hurá do kuchyně

Svěží zeleninový salát. Mladé křehké listy mangoldu jsou výtečné do zeleninových salátů.

Jako špenát. Větší listy jsou podobné špenátu a také jako špenát se připravují.

Česnek mu sluší. Mangoldové listy se skvěle snoubí s česnekem. Listy uvaříme v páře a pokrájíme na menší kousky. Promícháme je s olivovým olejem, jemně nasekaným česnekem, opepříme a osolíme. Podáváme s vařenými batáty, nebo promícháme s rýží či těstovinami. Lze je také zapékat. 

Fantazii se meze nekladou. Mangoldové listy přidáváme do polévek či omáček. Spařené a posekané listy můžeme použít do slaných koláčů, závinů, palačinek,  zeleninových karbanátků, nádivek, nebo je přidáváme do těsta na přípravu noků či knedlíků. 

Recepty s mangoldem

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s mangoldem a dejte nám vědět, jak vám mangold chutná.

Krémová polévka z cukety a mangoldu

Krémový mangold

Mangoldové pesto se slunečnicovým semínkem

Mangoldové galetky

Crescione romagnolo verde – plněná zelená placka

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

 

Fazolová omáčka s mangoldem

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte na toto téma dále

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekToto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.
Další článekBazalkové mini mozzarellky