Pěstování zvládne každý![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2021/04/mangoldjj.jpg)
Mangold nikdy nezklame, roste i tam, kde žádná jiná zelenina růst nechce. Semena se vysévají v dubnu a květnu pro sklizeň v průběhu léta, nebo v druhé polovině léta pro sklizeň podzimní a jarní. I rostliny z jarních výsevů jsou však schopné přezimovat. Semena vyséváme 5 cm od sebe do řádků s rozestupem 30-60 cm, vzcházející rostlinky vyjednotíme tak, aby byly nejméně 15 cm od sebe. Mangold potřebuje v létě dostatek vláhy, ale jakmile se objeví stonky s květy, je třeba je odstranit. Listy sklízíme po celou sezonu.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
„Mangold jsem si zamilovala. Byla to jedna z prvních zelenin, která byla ochotná růst na naší kamenité zahradě s jílovitou půdou a přežívala i v dobách sucha. Navíc se ukázala jako naprosto neutrální – hodí se téměř do každého jídla. A navíc je krásně barevná. Pěstuji totiž zelený, bílý i červený.” dodává na adresu mangoldu Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak
Na zdraví!
Mangold je plný vitamínů a minerálních látek, obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je také bohatým zdrojem vlákniny. Díky všem těmto prospěšným látkám posiluje imunitní systém a je účinnou prevencí národových onemocnění. Je výborný pomocník při detoxikaci, neboť podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo. Také příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti.
Čistota je základ
Natrhané listy mangoldu mohou skrývat různé nečistoty, takže je nejdříve ponoříme do větší nádoby se studenou vodou a listy v ní necháme pár minut. Poté je vložíme do odstředivky na salát, pokud odstředivku nemáme, listy šetrně osušíme pomocí látkové utěrky.
Krájení není žádná věda![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2021/08/mangold.jpg)
Listy krájíme na nudličky, pár listů složíme na sebe, smotáme do volné ruličky a následně nožem překrájíme zhruba v jedno- až dvoucentimetrových odstupech. Stonky mangoldu krájíme na menší kousky. Nejčastější tepelná úprava je vařením ve vodě nebo v páře, rovněž je můžeme dusit nebo zapékat.
Hurá do kuchyně
Svěží zeleninový salát. Mladé křehké listy mangoldu jsou výtečné do zeleninových salátů.
Jako špenát. Větší listy jsou podobné špenátu a také jako špenát se připravují.
Česnek mu sluší. Mangoldové listy se skvěle snoubí s česnekem. Listy uvaříme v páře a pokrájíme na menší kousky. Promícháme je s olivovým olejem, jemně nasekaným česnekem, opepříme a osolíme. Podáváme s vařenými batáty, nebo promícháme s rýží či těstovinami. Lze je také zapékat.
Fantazii se meze nekladou. Mangoldové listy přidáváme do polévek či omáček. Spařené a posekané listy můžeme použít do slaných koláčů, závinů, palačinek, zeleninových karbanátků, nádivek, nebo je přidáváme do těsta na přípravu noků či knedlíků.
Recepty s mangoldem
Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s mangoldem a dejte nám vědět, jak vám mangold chutná.
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář