Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak převést hrnky nebo lžíce na gramy

Někdo upřednostňuje měření surovin na hrnky či lžíce někdo naopak gramy. V našich receptech používáme obojí, a tak, ať už patříte do jedné nebo druhé skupiny, mohl by vám přijít vhod přehled toho, jak jednotlivé míry jednoduše převést do jednotek, které vám více vyhovují.

Kolik gramů je 1 hrnek

Pokud je v receptu uvedena míra 1 hrnek, máme zpravidla na mysli hrnek o objemu 250 ml, není-li uvedeno jinak. Jak převést tuto míru na gramy u jednotlivých surovin?

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  170 g
  • polohrubá mouka  190 g
  • hrubá mouka  200 g
  • ovesné vločky  100 g
  • mletý mák  155 g
  • strouhanka  120 g
  • škrob kukuřičný nebo bramborový  120 g
  • kakao  125 g
  • mleté ořechy  120–160 g, záleží na obsahu tuku (mezi nejtěžší patří vlašské nebo para ořechy, mezi lehké lískové oříšky)

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko  250 g (= ml)
  • olej  230 g
  • rozpuštěné máslo  240 g
  • med, sirup, slad, melasa  330 g

Šálek

Pokud najdete v receptu uvedenu míru 1 šálek, máme na mysli šálek na kávu o objemu 125 ml. Zde můžete vycházet v údajů pro hrnek, jednomu šálku odpovídá 1/2 hrnku.

Kolika gramům odpovídá 1 polévková lžíce

Protože každá lžíce je trochu jiná, je tato míra poněkud variabilní. Polévkovou lžící v našem přehledu je myšlena lžíce o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce rovná (maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V přehledu najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a druhý je pak údaj pro lžíci vrchovatou (VL). U tekutin uvádíme údaj pochopitelně jen jeden, u hustých tekutin, jako je např. slad, kde je možné nabrat lžíci i vrchovatou, je myšlena lžíce rovná.

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  RL 10 g / VL 20 g
  • polohrubá mouka  RL 10 g / VL 18 g
  • hrubá mouka  RL 12 g / VL 17 g
  • ovesné vločky  RL 5 g / VL 7 g
  • strouhanka  RL 10 g / VL 15 g
  • škrob  RL 11 g / VL 16 g
  • kakao  RL 11 g / VL 16 g
  • sůl a mleté koření  RL 20 g / VL 25–30 g

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko, citrónová šťáva  15 g (= ml)
  • olej  11 g
  • rozpuštěné máslo  15 g
  • med, sirup, slad, melasa  35 g

Kávová lžička

Stejně jako u polévkové lžíce, i kávové lžičky jsou různé. Převod je spočítán pro kávovou lžičku o objemu 5 ml a opět uvádíme míry pro rovnou (RL) a vrchovatou lžičku VL).

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  RL 6 g / VL 8 g
  • polohrubá mouka  RL 6 g / VL 7 g
  • hrubá mouka  RL 6 g / VL 7 g
  • škrob  RL 7 g / VL 10 g
  • kakao  RL 7 g / VL 10 g
  • prášek do pečiva  RL 5 g / VL 9 g
  • mletá káva  RL 4 g / VL 7 g
  • sůl a mleté koření  RL 5 g / VL 8–10 g

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko, citrónová šťáva  5 g (= ml)
  • olej  5 g
  • rozpuštěné máslo  5 g
  • tuhé máslo  8 g

Hlavně žádnou vědu

Aby se dílo zdařilo, chce to hlavně klidnou kuchařku. Jak se budete bát, že se vám jídlo nepovede, hádejte, co se stane? Nepovede se. U běžných jídel o nějaký ten gram nejde a při pečení stejně hraje roli, jak saje vaše mouka a peče vaše trouba. Ve vaření a pečení je tedy řada proměnných a sebelepší recept se tu někdy setká s kritikou, přestože desítky lidí si ho chválí. Takže to moc neprožívejte, naučte se těsto nebo pokrm doladit podle potřeby bez ohledu na to, co recept předepisuje. Ten berte jako odrazový můstek pro vlastní tvoření. Sladíme a solíme si také podle chuti, že?

“Já vařím a peču velmi intuitivně, všechno dávám od oka a většinou to dobře dopadne. Pak to musím udělat znovu a změřit a zvážit, když z toho chci recept na Jíme Jinak,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Začínám a pořád nevím, jak do toho. Nakoupila jsem si základní suroviny a teď pořád jen koukám do receptů a jde mi z toho hlava kolem.

prosím marně hledám kde si tohoto pomocníka vytisknout……

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

4
18

Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě

Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat. Biologické jaro už klepe na dveře, pozvěte ho do kuchyně! Určitě...
klub
13
4

Seznam časů namáčení a vaření luštěnin

Praktická tabulka pro začátečníky, jak dlouho namáčet a vařit jednotlivé druhy luštěnin. Stačí vytisknout a nalepit do kuchyně!
2

8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte

Sojová omáčka má mnoho způsobů využití. Kromě klasického dochucování omáček, zeleniny, luštěnin, karbanátků a nákypů ji lze využít ještě mnoha dalšími způs...
klub
4

4 tipy, díky kterým připravíte jídlo do 15 minut

Připravit večeři do 15 minut a ještě při tom stihnout uklidit kuchyň? Jde to. Stačí vám k tomu tyto suroviny a pár tipů, jak na to.
klub
9
33

Kdy vařená zelenina druhý den nevadí

Kdy můžeme zeleninu, která už je vařená, sníst několik hodin po uvaření nebo i druhý den, aniž by nám to škodilo? Máme pro vás praktické tipy, jak s ní nal...
klub
3

5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně

Máte omezený rozpočet? Sepsali jsme pro vás 5 praktických tipů, jak i přes to jíst zdravě a chutně. Není to vůbec složité.