Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak převést hrnky nebo lžíce na gramy

Někdo upřednostňuje měření surovin na hrnky či lžíce někdo naopak gramy. V našich receptech používáme obojí, a tak, ať už patříte do jedné nebo druhé skupiny, mohl by vám přijít vhod přehled toho, jak jednotlivé míry jednoduše převést do jednotek, které vám více vyhovují.

Kolik gramů je 1 hrnek

Pokud je v receptu uvedena míra 1 hrnek, máme zpravidla na mysli hrnek o objemu 250 ml, není-li uvedeno jinak. Jak převést tuto míru na gramy u jednotlivých surovin?

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  170 g
  • polohrubá mouka  190 g
  • hrubá mouka  200 g
  • ovesné vločky  100 g
  • mletý mák  155 g
  • strouhanka  120 g
  • škrob kukuřičný nebo bramborový  120 g
  • kakao  125 g
  • mleté ořechy  120–160 g, záleží na obsahu tuku (mezi nejtěžší patří vlašské nebo para ořechy, mezi lehké lískové oříšky)

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko  250 g (= ml)
  • olej  230 g
  • rozpuštěné máslo  240 g
  • med, sirup, slad, melasa  330 g

Šálek

Pokud najdete v receptu uvedenu míru 1 šálek, máme na mysli šálek na kávu o objemu 125 ml. Zde můžete vycházet v údajů pro hrnek, jednomu šálku odpovídá 1/2 hrnku.

Kolika gramům odpovídá 1 polévková lžíce

Protože každá lžíce je trochu jiná, je tato míra poněkud variabilní. Polévkovou lžící v našem přehledu je myšlena lžíce o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce rovná (maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V přehledu najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a druhý je pak údaj pro lžíci vrchovatou (VL). U tekutin uvádíme údaj pochopitelně jen jeden, u hustých tekutin, jako je např. slad, kde je možné nabrat lžíci i vrchovatou, je myšlena lžíce rovná.

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  RL 10 g / VL 20 g
  • polohrubá mouka  RL 10 g / VL 18 g
  • hrubá mouka  RL 12 g / VL 17 g
  • ovesné vločky  RL 5 g / VL 7 g
  • strouhanka  RL 10 g / VL 15 g
  • škrob  RL 11 g / VL 16 g
  • kakao  RL 11 g / VL 16 g
  • sůl a mleté koření  RL 20 g / VL 25–30 g

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko, citrónová šťáva  15 g (= ml)
  • olej  11 g
  • rozpuštěné máslo  15 g
  • med, sirup, slad, melasa  35 g

Kávová lžička

Stejně jako u polévkové lžíce, i kávové lžičky jsou různé. Převod je spočítán pro kávovou lžičku o objemu 5 ml a opět uvádíme míry pro rovnou (RL) a vrchovatou lžičku VL).

Sypké suroviny:

  • hladká mouka  RL 6 g / VL 8 g
  • polohrubá mouka  RL 6 g / VL 7 g
  • hrubá mouka  RL 6 g / VL 7 g
  • škrob  RL 7 g / VL 10 g
  • kakao  RL 7 g / VL 10 g
  • prášek do pečiva  RL 5 g / VL 9 g
  • mletá káva  RL 4 g / VL 7 g
  • sůl a mleté koření  RL 5 g / VL 8–10 g

Tekuté suroviny:

  • voda, mléko, citrónová šťáva  5 g (= ml)
  • olej  5 g
  • rozpuštěné máslo  5 g
  • tuhé máslo  8 g

Hlavně žádnou vědu

Aby se dílo zdařilo, chce to hlavně klidnou kuchařku. Jak se budete bát, že se vám jídlo nepovede, hádejte, co se stane? Nepovede se. U běžných jídel o nějaký ten gram nejde a při pečení stejně hraje roli, jak saje vaše mouka a peče vaše trouba. Ve vaření a pečení je tedy řada proměnných a sebelepší recept se tu někdy setká s kritikou, přestože desítky lidí si ho chválí. Takže to moc neprožívejte, naučte se těsto nebo pokrm doladit podle potřeby bez ohledu na to, co recept předepisuje. Ten berte jako odrazový můstek pro vlastní tvoření. Sladíme a solíme si také podle chuti, že?

“Já vařím a peču velmi intuitivně, všechno dávám od oka a většinou to dobře dopadne. Pak to musím udělat znovu a změřit a zvážit, když z toho chci recept na Jíme Jinak,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Začínám a pořád nevím, jak do toho. Nakoupila jsem si základní suroviny a teď pořád jen koukám do receptů a jde mi z toho hlava kolem.

prosím marně hledám kde si tohoto pomocníka vytisknout……

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
1
2

Co jíme na sportovních akcích a na soustředění

Naše děti sportují, což kromě závodů obnáší také pravidelné několikadenní sportovní soustředění. Jak řešíme stravu na sportovních akcích? Co říkají ostatní...
12
3

Jak „zdravě“ čistím připálené nádobí

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, aneb Když se hodně vaří, občas se něco připálí… Však i mistr tesař se někdy utne.
16
3

Sušené třešně

Máte zahradu a třešně? Máte velkou úrodu? Nasušte si něco na zimu uvidíte, že to za tu námahu stojí.
43
14

Skvělé české superfoods pro levné vaření

Že je zdravé vaření drahé? U nás ne. Podívejte se na skvělé tipy z kuchyně Jíme Jinak!