Petra se ptá, jak získat pevnou vůli a zbavit se závislosti na lepku.

Dobrý den,

rádi bychom se přítelem zbavili závislosti na lepku, ale často sklouzáváme k nezdravému, klasickému pečivu. Máte nějakou radu, jak získat silnou vůli a vydržet to bez lepku? Trápí nás to kvůli naší váze a i zdraví.

Petra

 

Milá Petro, děkujeme za dotaz, myslím že nebudete s přítelem jediní, kdo má stejný problém.

Pečivo lidem chutná, je vždy po ruce, je snadno dostupné, levné a vydrží pár dní skladovat bez lednice, takže se z něj stal takový Fast Food dnešní doby. Když něco jíme často, velmi snadno si na to utvoříme návyk a závislost. Špatný návyk je možné vyměnit za návyk zdravý a to je cesta, kterou bych vám doporučila. Jelikož nemáte celiakii a nejste nuceni ze zdravotních důvodů lepek striktně vynechat, můžete si sami zvolit, zda na to půjdete postupně nebo naráz.

Vynechat lepek v běžné kuchyni není zase až takový problém. Lepkové obiloviny (pšenice, ječmen, oves a žito) se lehce vymění za bezlepkové a tím si snadno rozšíříte a ozdravíte jídelníček. Zahušťovat budete kukuřičným škrobem anebo rozvařenou zeleninou. Horší už je to s pečením a pečivem. Kupované bezlepkové pečivo z obchodu není dobré, ani zdravé. Domácí je rozhodně lepší, ale stále platí, že pečivo není pro naše zdraví dobré a je lepší si ho ponechat v jídelníčku jen okrajově nebo ideálně vůbec.

Rada je jednoduchá. Začněte vařit alespoň dva pokrmy denně. Když budete mít uvařené dobré, čerstvé jídlo, bude pro vás určitě chutnější, než jen suché pečivo s něčím. Pro pečivo časem nebude už žádný prostor. Začněte si vařit snídani, oběd a večeři, vybírejte pokrmy, které vám chutnají a pečivo už se vám tam prostě nevejde. Garantuji vám, že když vydržíte 14 dní jíst zdravé, chutné a čerstvé pokrmy, už pocítíte na sobě benefity této stravy. Pak už vás nějaké konvenční pečivo neosloví. Máme to vyzkoušeno nejen na sobě, ale i na stovkách našich účastníků, kteří prošli našimi on-line kurzy.

Jelikož i já sama jsem vždy byla veliký milovník pečiva, mohu vám poradit, jak jsem na to šla já. Na začátku jsem si nedovedla představit, že bych byla bez pečiva k snídani a k večeři, obědy jsem si vařila. Řekla jsem si tedy, že začnu snídat ob den polévku a ob den pečivo. Na teplou polévku po ránu jsem si tak rychle zvykla, že jsem si pečivo ponechala jen občas na přikusování k polévce. Časem jsem lehce odbourala i pečivo k snídani. Večeře jsem řešila podobně. Ob den jsem měla k večeři pečivo s něčím a ob den nějaké nové, zdravé, rychlé jídlo. Uvařené pokrmy mi natolik chutnaly, že jsem se jich nemohla nabažit, takže pečivo mi zůstalo akorát v nouzi, když jsem si nestihla uvařit. A ten krásný pocit v břiše po dobrém, zdravém a čerstvě uvařeném jídle oproti tomu, jak jsem se cítila nedojedená po pečivu s něčím, se nadal přehlídnout. Takže jsem přirozeně tíhla k tomu, uvařit si večer nějakou rychlovku, než se zajíst pečivem a pečivo jsem časem odbourala.

Milá Petro, naše rada tedy zní, začněte vařit a pečivo přirozeně vytlačíte ze svého jídelníčku. Náš web je plný zdravých receptů, od polévek, přes hlavní jídla, saláty, rychlovky k večeři a i spousty zdravých dezertů. Pokud se bojíte, že si jídelníček nezvládnete sama poskládat, doporučila bych vám náš promyšlený program Hubneme do plavek, kde máte připravený jídelníček na každý den. Nejen že se naučíte jak jednoduše a zdravě vařit, ale také u toho přirozeně a bezbolestně zhubnete. Máte velkou výhodu, že jste na to dva. Pro dva si vždy lépe vaří a navíc se můžete s přítelem vzájemně podporovat.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Děti, které vyrůstaly s námi už právě na polévkách a kaších a pečivo mívaly jen okrajově, jsou po pečivu jako saně. Chleba, byť kváskový žitný, jsme mívali jen 1-2x do týdne, o to větší touhu děti měly. Nyní jsou nedojedené po kaších a polévkách. Když dostanou krajíc chleba s tvarohovou nebo cizrnovou pomazánkou, k tomu zelošku, mají energie nejvíc, zatímco po kaších nám chřadnou. Vypozorovala jsem, že mají rychlý metabolismus po mně, tzn jídlo rychle prosviští. Do stravy jsme tedy začali zařazovat nejen pečivo, ale také živočišné bílkoviny v kombinaci se zeleninou. Narozdíl od obilí pak tolik nekakají a stolice se nemusí utírat, přesný opak toho, co celá MB doporučuje…nechápu. I třeba k ranní polévce podávám vajíčko. Děti 6 a 2,5 roku. Stále je to pro nás stravování záhada. Bije se tady systém konzumace přemíry sacharidů versus slinivka a slezina. A u druhé holčičky jsem nechávala na ni, co chce baštit a pravdou je, že slečna je schopná obědvat semínka, kedlubnu nebo vyjí maso a brokolici..přílohy neřeší (tzn když vidí obilí, úplně zvadne, když vidí maso, optimálně i s kostí, poskakuje od malička okolo sporáku a chystá si talířek:-)

    • Štěpánko, vy píšete o mých dětech? Mladší dvě ve vašem psaní úplně vidím… prostřední synek, čím větší flákota byla na talíři, tím víc zářil. Nejmladší šťastně a ve velkém papala „jinak“ do cca 2,5let, pak přišla epizoda bolavého bříška a úplný bojkot všeho, co měla dosud ráda. Trpělivě jsem vydržela přes půl roku, ona vydržela též a probojkotovala se mi do školky a jejich konvenční stravy, tam byla za všežravce (z domova zvyklá na všechny luštěniny a zeleninu seděla v čele stolku, aby děti viděly, jak to do ní padá – a padalo, pokud na talíři bylo taky maso, brambory a nejlíp nějaká smetanová omáčka). Pro mě například je stále záhadou, jak může mít moje dcerka zácpu po tepelně upravené zelenině. Jakmile vařím celý víkend, ona zeleninu ráda, sní spoustu, k tomu jediná má se mnou ráda kvašenou – k tomu obilí, nějaké luštěniny a bolavé bříško, pokud na to nemyslím předem a nezařadím jednu porci masa nebo ryb… Nechápu, ale musím respektovat a řídit se podle toho. Staví obvyklé poučky na hlavičku :-)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso polévka s pak choi
Další článekOvesná kaše s mrkví a dýňovým semínkem