Domů > Magazín > Žijeme jinak

Murasaki – japonská černá paprika

Objevte krásu a raritu japonské sladké papriky černá Murasaki, pěstované v tradiční prefektuře Nara. Pokud i vy máte jako hobby pěstování zeleniny a zajímají vás neznámé, vzácné odrůdy, tento článek je tu pro vás. Prozkoumejte svět tradičních odrůd zeleniny a dejte šanci této kulinární lahůdce na vaší zahradě či balkóně!

Murasaki – fialový klenot mé zahrady

Ano, jsem velmi hrdá na to, že vám ji mohu představit. Černá Murasaki – starobylá japonská sladká paprika, poprvé v mé zahradě. Krásná a velmi dekorativní rostlina, nádherné květy a černé plody, které jsou také krásné na pohled. Botanicky je klasifikována jako Capsicum annuum. Nazývají se také Murasaki Togarashi nebo Nara Murasaki . Murasaki v japonštině znamená fialová – paprika má tendenci k fialové, téměř černé barvě.

Nara: Místo, kde rostliny vládnou talíři

Tyto papriky se v prefektuře Nara pěstují již po staletí. Jsem velmi ráda, že tato prefektura, jak jsem četla, je převážně vegetariánská. Bylo to proto, že Nara byla důležitým centrem buddhismu a zákon zakazoval konzumaci masa. V roce 675 císař Tenmu nařídil, že se maso nesmí konzumovat. Ve starověkých chrámech se tak zdokonalila vegetariánská nebo veganská kuchyně šódžin rjóri. Ačkoli je dnes situace jiná, mnoho obyvatel je z náboženských důvodů stále vegetarián. V Naře to není módní životní styl, je to prostě návrat ke kořenům jednoduchosti a dobrého jídla. Ale nemusíte chodit daleko, každý, kdo má zahradu, si může pěstovat zeleninu s respektem k Zemi, přesně tak, jako to dělají obyvatelé Nary.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Tato paprika je japonskou vládou klasifikována jako Yamato yasai, což znamená tradiční zelenina pěstovaná v Naře.  Ale v Naře se pěstuje nejen neobvyklá zelenina, ale také hluboká úcta k přírodním a organickým produktům bez použití chemikálií. Tato odrůda se obvykle pěstuje na zahradách v Naře a mimo region ji není snadné najít, tyto produkty nejsou k dostání ani v tradičních supermarketech. Yamato yasai je certifikována jako „zelenina Yamato“ Ministerstvem zemědělství a lesnictví prefektury Nara. Takže si dokážete představit mou radost, hrdost a čest, kterou mám, že mám Murasaki na zahradě v Riccione.

Pěstování Murasaki

Jako každá jiná paprika, i tato potřebuje ke klíčení teplo a hlavně i trochu více času.

  • 14. 1. 2025 zaseto Murasaki do sadbovače v interiéru, teplota 19°C.
  • 2. 2. 2025 se začínají objevovat naklíčená semínka
  • Koncem dubna jsem některé rostliny zasadila do velkých květináčů a některé do země. V květináčích jsou sazenice rozhodně krásnější a lépe rostou. Rostliny dejte k tyči, aby se váhou nezlomily.
  • 23. 6. 2025 sklízím první papriky.

Papriky jsou asi 8 cm velké, některé rovné, některé zakřivené. Krásná barva, velmi tmavá. Hladká a voskovitá slupka, křupavá dužina s jemnou chutí, vůbec ne pikantní. Rostlina je velmi produktivní a když papriky zčervenají – na konci zrání – můžete sbírat semena. Některé zdroje uvádějí, že je trvalka, pokud je chráněna před mrazem. Zkusím, jestli ji stihnu zachránit během zimních měsíců.

Paprika Murasaki v kuchyni 

Používám je přesně jako Shishito. Ale díky své krásné barvě vynikají v salátech. Chuť není pikantní. Na talíři vynikne a určitě zaujme.

Neobyčejná zelenina pro obyčejné dny

Sdílím tento článek za účelem obohatit zahradu i těmi neznámými odrůdami, budete z nich mít velkou radost, i když jsou to určitě ty ufo ingredience, co potom vidíte v mých receptech. Na mé zahradě prostě tyto zvláštní odrůdy zeleniny musí být. Baví mě to, ráda poznávám nové a nové odrůdy a jak to jen jde, snažím se je pěstovat. Zakoupit semínka určitě nebude lehké, není to odrůda vůbec běžná, ale pokud se vám poštěstí a máte zahradu nebo balkón, kam jí můžete zasadit do velkého květináče, určitě vyzkoušejte.

 

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Kdyby někdo sháněl semínka této krásky, tak na webu culinabotanica je mají. Krásný den

Věrko, díky! Celou dobu, co čtu Tvůj úžasný článek se usmívám. Díky Tobě pěstuji kapustu Nero, mangoldy a kadeřávky. Začnu se poohlížet po této fešandě. Oceňuji Tvé nadšení pro věc. Je to nakažlivé. Fascinuje mě fotka talíře se salátkem. Ty máš na každém listu salátu zvláštní porci? Jsi neuvěřitelná hračička. Hned mám hezčí den. Ať se Ti daří!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...

Mizuna zelená (Brassica campestris japonica)

Kdo sleduje moje recepty ví, že je v nich někdy dost zvláštních či neznámých ingrediencí. Ovšem některé z nich, jako například mizunu, jde lehce pěstovat n...

Moje zahrada – 2. díl

Nakoukněte do mého zahradnického deníčku, kterým bych vás ráda inspirovala k zahradničení, které je pro mě velkou radostí. V tomto díle vás seznámím s mými...

Letní tan tan ramen

Veganská letní verze tradiční polévky ramen bohatá na chutě a vůně a opravdu vynikající.

Japonské Shishimai

Ideální pokrm pro milovníky japonské kuchyně, kteří hledají inspiraci na netradiční způsob přípravy zeleniny. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento laho...

Korejský salát Pa Muchim

Pikantní korejský salát z čerstvé jarní cibulky Pa Muchim. Rychlé, bezlepkové, čerstvé a jednoduché na přípravu.