Murasaki – fialový klenot mé zahrady
Ano, jsem velmi hrdá na to, že vám ji mohu představit. Černá Murasaki – starobylá japonská sladká paprika, poprvé v mé zahradě. Krásná a velmi dekorativní rostlina, nádherné květy a černé plody, které jsou také krásné na pohled. Botanicky je klasifikována jako Capsicum annuum. Nazývají se také Murasaki Togarashi nebo Nara Murasaki . Murasaki v japonštině znamená fialová – paprika má tendenci k fialové, téměř černé barvě.
Nara: Místo, kde rostliny vládnou talíři
Tyto papriky se v prefektuře Nara pěstují již po staletí. Jsem velmi ráda, že tato prefektura, jak jsem četla, je převážně vegetariánská. Bylo to proto, že Nara byla důležitým centrem buddhismu a zákon zakazoval konzumaci masa. V roce 675 císař Tenmu nařídil, že se maso nesmí konzumovat. Ve starověkých chrámech se tak zdokonalila vegetariánská nebo veganská kuchyně šódžin rjóri. Ačkoli je dnes situace jiná, mnoho obyvatel je z náboženských důvodů stále vegetarián. V Naře to není módní životní styl, je to prostě návrat ke kořenům jednoduchosti a dobrého jídla. Ale nemusíte chodit daleko, každý, kdo má zahradu, si může pěstovat zeleninu s respektem k Zemi, přesně tak, jako to dělají obyvatelé Nary.
Tato paprika je japonskou vládou klasifikována jako Yamato yasai, což znamená tradiční zelenina pěstovaná v Naře. Ale v Naře se pěstuje nejen neobvyklá zelenina, ale také hluboká úcta k přírodním a organickým produktům bez použití chemikálií. Tato odrůda se obvykle pěstuje na zahradách v Naře a mimo region ji není snadné najít, tyto produkty nejsou k dostání ani v tradičních supermarketech. Yamato yasai je certifikována jako „zelenina Yamato“ Ministerstvem zemědělství a lesnictví prefektury Nara. Takže si dokážete představit mou radost, hrdost a čest, kterou mám, že mám Murasaki na zahradě v Riccione.
Pěstování Murasaki
Jako každá jiná paprika, i tato potřebuje ke klíčení teplo a hlavně i trochu více času.
- 14. 1. 2025 zaseto Murasaki do sadbovače v interiéru, teplota 19°C.
- 2. 2. 2025 se začínají objevovat naklíčená semínka
- Koncem dubna jsem některé rostliny zasadila do velkých květináčů a některé do země. V květináčích jsou sazenice rozhodně krásnější a lépe rostou. Rostliny dejte k tyči, aby se váhou nezlomily.
- 23. 6. 2025 sklízím první papriky.
Papriky jsou asi 8 cm velké, některé rovné, některé zakřivené. Krásná barva, velmi tmavá. Hladká a voskovitá slupka, křupavá dužina s jemnou chutí, vůbec ne pikantní. Rostlina je velmi produktivní a když papriky zčervenají – na konci zrání – můžete sbírat semena. Některé zdroje uvádějí, že je trvalka, pokud je chráněna před mrazem. Zkusím, jestli ji stihnu zachránit během zimních měsíců.
Paprika Murasaki v kuchyni
Používám je přesně jako Shishito. Ale díky své krásné barvě vynikají v salátech. Chuť není pikantní. Na talíři vynikne a určitě zaujme.
Neobyčejná zelenina pro obyčejné dny
Sdílím tento článek za účelem obohatit zahradu i těmi neznámými odrůdami, budete z nich mít velkou radost, i když jsou to určitě ty ufo ingredience, co potom vidíte v mých receptech. Na mé zahradě prostě tyto zvláštní odrůdy zeleniny musí být. Baví mě to, ráda poznávám nové a nové odrůdy a jak to jen jde, snažím se je pěstovat. Zakoupit semínka určitě nebude lehké, není to odrůda vůbec běžná, ale pokud se vám poštěstí a máte zahradu nebo balkón, kam jí můžete zasadit do velkého květináče, určitě vyzkoušejte.
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Kdyby někdo sháněl semínka této krásky, tak na webu culinabotanica je mají. Krásný den
Věrko, díky! Celou dobu, co čtu Tvůj úžasný článek se usmívám. Díky Tobě pěstuji kapustu Nero, mangoldy a kadeřávky. Začnu se poohlížet po této fešandě. Oceňuji Tvé nadšení pro věc. Je to nakažlivé. Fascinuje mě fotka talíře se salátkem. Ty máš na každém listu salátu zvláštní porci? Jsi neuvěřitelná hračička. Hned mám hezčí den. Ať se Ti daří!