Na 1 kg očištěné zeleniny:
- 10g soli mořské nerafinované
- 5g celého kmínu
Postup
- Zeleninu nastrouháme, přidáme sůl a kmín a dřevěnou vařečkou promícháme. Mě se osvědčil opravdu velký plastový lavor nebo plastová dětská vanička.
- Směs necháme min. 2 hodiny odpočívat, mezitím 1-2x promícháme.
- Připravíme si zavařovací sklenice s jednorázovými víčky, to znamená, že je vyvaříme a vysušíme.
- Zeleninovou směs pěchujeme i se šťávou nahusto do sklenic, plníme 2,5 cm pod okraj. Zelenina by měla být ve šťávě potopená. Bude-li málo šťávy, doplníme sklenice převařenou vodou.
- Nasadíme víčka a hlavou utěsníme.
- Sklenice uložíme do teplé místnosti na velký tác nebo starý plech a necháme 1-2 měsíce pracovat. Zelenina bude bzučet, pískat, poulit víčka, pěnit až utíkat ze sklenic… Prostě bude kvasit.
- Do dvou měsíců bude proces hotový. Pak doporučuji uskladnit v chladu a temnu, nejlépe ve sklepě. Takto zkvašená zelenina nám vydržela i dva roky. Je trvanlivější, než zelenina kvašená ve slané vodě.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
POZOR: se šroubovacími víčky to nefunguje!!!!!!!!!!!!!!!!
- A teď, co přesně lze kvasit?
- Zelí bílé nebo červené – to zná asi každý
- Okurky strouhané samotné
- Okurky + cukety + tuřín nebo celer
- Okurky + cukety + červená řepa
- Okurky + tuřín nebo celer + červená řepa
- Cukety + tuřín nebo celer + červená řepa
- Okurky + cukety
Více než tři druhy zeleniny dohromady nekvasím, to by mi už připadalo moc. Tyto kombinace jsou typicky letní, je to jakási znouzectnost, kdy se na zahrádce najednou urodí přemíra okurek a cuket a Vy nevíte, co s nimi nebo když kvašené okurky a zelí Vás už prostě nudí.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Mňam ❤️
Dobrý den, zkoušela jsem zkvasit okurky, ale druhý den mi voda spadla na dno sklenice a okurky vyplavaly. Tedy cca 2 cm od zdola je jen voda. Je to v pořádku? Nebo mám sklenice rozdělat a namačkat znovu. Děkuji Tereza