Na 1 kg očištěné zeleniny:
- 10g soli mořské nerafinované
- 5g celého kmínu
Postup
- Zeleninu nastrouháme, přidáme sůl a kmín a dřevěnou vařečkou promícháme. Mě se osvědčil opravdu velký plastový lavor nebo plastová dětská vanička.
- Směs necháme min. 2 hodiny odpočívat, mezitím 1-2x promícháme.
- Připravíme si zavařovací sklenice s jednorázovými víčky, to znamená, že je vyvaříme a vysušíme.
- Zeleninovou směs pěchujeme i se šťávou nahusto do sklenic, plníme 2,5 cm pod okraj. Zelenina by měla být ve šťávě potopená. Bude-li málo šťávy, doplníme sklenice převařenou vodou.
- Nasadíme víčka a hlavou utěsníme.
- Sklenice uložíme do teplé místnosti na velký tác nebo starý plech a necháme 1-2 měsíce pracovat. Zelenina bude bzučet, pískat, poulit víčka, pěnit až utíkat ze sklenic… Prostě bude kvasit.
- Do dvou měsíců bude proces hotový. Pak doporučuji uskladnit v chladu a temnu, nejlépe ve sklepě. Takto zkvašená zelenina nám vydržela i dva roky. Je trvanlivější, než zelenina kvašená ve slané vodě.
POZOR: se šroubovacími víčky to nefunguje!!!!!!!!!!!!!!!!
- A teď, co přesně lze kvasit?
- Zelí bílé nebo červené – to zná asi každý
- Okurky strouhané samotné
- Okurky + cukety + tuřín nebo celer
- Okurky + cukety + červená řepa
- Okurky + tuřín nebo celer + červená řepa
- Cukety + tuřín nebo celer + červená řepa
- Okurky + cukety
Více než tři druhy zeleniny dohromady nekvasím, to by mi už připadalo moc. Tyto kombinace jsou typicky letní, je to jakási znouzectnost, kdy se na zahrádce najednou urodí přemíra okurek a cuket a Vy nevíte, co s nimi nebo když kvašené okurky a zelí Vás už prostě nudí.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Dobrý den, zkoušela jsem zkvasit okurky, ale druhý den mi voda spadla na dno sklenice a okurky vyplavaly. Tedy cca 2 cm od zdola je jen voda. Je to v pořádku? Nebo mám sklenice rozdělat a namačkat znovu. Děkuji Tereza
Dobrý den,
zkouším kvašenou zeleninu poprvé. Zakoupila jsem soupravu pro kvašení Della Casa od Tescomy. Dala jsem kvasit směs bílého a červeného zelí spolu s bílou a červenou cibulí. Zatížila jsem nahoře pytlíkem naplněným vodou a víčko nastavila podle návodu na kvašení. Víčko se mi vzdouvá a voda přetéká, což je, jak píšete v pořádku, probíhá proces kvašení. Dneska, tj. 4. den kvašení jsem si všimla, že nahoře už zelenina není úplně ponořená. Jakým způsobem ji mohu dolít? a má být voda převařená teplá nebo už studená? navíc si nejsem jistá, jakou roli hraje přístup vzduchu do sklenice, jestli mohu víčko sundat, vodu dolít a zase přiklopit…
Dle návodu píší, že mám nechat kvasit 3 týdny. Je to optimální doba?
Moc děkuji za odpovědi.