Koláče bez cukru, mléka, vajec a droždí. Potěší každého!

Ingredience

  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru obilného mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z biocitrónu (nemusí být)

Náplň maková:

  • 1/4 kg mletého máku
  • 1/2 hrnku obilného mléka
  • 100 g ječmenného sladu

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  2. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplého obilného mléka, aby vznikla kaše.
  4. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  5. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  6. Přidejte zhruba půl lžičky soli a citrónovou kůru dle libosti.
  7. Promíchejte a přidejte 1,5 hrnku pšeničné mouky jemně mleté a půl hrnku hrubé mouky (bude-li vaše mouka hruběji mletá než celozrnná jemně mletá z obchodu, není nutné mouky míchat.
  8. Přilijte půl hrnku oleje a 200g sladu.
  9. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku, dokud se nezačne tvořit bochánek. Těsto může být řidší, než těsto na chleba.
  10. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  11. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, rozplácněte na kulatou placku a dejte na plech.
  12. Okraje koláče potřete vodou.
  13. Pak už jen ozdobte náplní a pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova.
  14. Po vytažení můžete okraje potřít vodou nebo olejem.

Pracovní postup – náplň maková:

  1. V kastrůlku krátce povařte 1/4 kg máku v půl hrnku obilného mléka (možná ho bude třeba trochu víc, ale nesmí to být moc řídké).
  2. Můžete přidat trochu vloček řasy Nori pro znovunabytí ztracených minerálů a třeba i strouhanou mrkev.
  3. Určitě přidejte 100g sladu.

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...
    • Je tam ječmenný slad – ten je tekutý, vypadá jako med, doporučuji značku Dobroslad.

    • Ono to totiž není tak podstatné, dáváme vždy od oka a pak necháme kynout, ono to zkvasí pak stejně všechno. Když dáte více, více vyběhnou, můžete klidně půl hrnku.

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHnidopiši patří do spamu
Další článekZměna stravy při kojení