Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Není okurka jako okurka

Věděli jste, že existuje okurka, která vypadá jako citrón? Že nejsou jen ty zelené, ale i bílé, dlouhé nebo naopak malé jako prst?

Něco o okurkách

Okurka je jednoletá popínavá rostlina pocházející z Indie. Postupně se rozšířila po celém světě. V některých zemích se tradičně připravují pokrmy z již přerostlých starších okurek. Jako zdroj potravy se okurka pěstuje již více než 3 000 let. Obsahuje 90 % vody, výtažky z okurky působí protizánětlivě a antioxidačně. Vyžaduje slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Miluje kompost a vertikální pěstování.

Citrónové okurky

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Tyto rostliny produkují plody o velikosti tenisového míčku. Okurky mají citrónovou barvu, nikoliv citrónovou chuť. Chutnají jako jakákoliv jiná okurka, jen jsou jemnější. Citrónová okurka dozrává za 65 dní.

Perské zelené okurky

Přezdívá se jim zelené prsty, protože jsou tak malé. Tyto okurky vyrostou zhruba za 60 dní. Rostliny rostou bujně. Díky jejich velikosti jsou ideální na svačinu. Pěstují se stejně jako běžné okurky.

Arménské okurky

Tato okurka se také nazývá hadí okurka, díky jejímu tvaru. Botanicky patří mezi melouny, avšak více má společného s okurkou. Snadno se pěstuje, roste bujně, dobře snáší letní vedra. Je lehce stravitelná, nehořkne.

Mexická mini okurka

Známá jako cucamelon nebo myší meloun. Plody jsou velké asi jako hrozny. Mexické okurky mají sladkokyselou chuť. Jsou vynikající fermentované, jen tak čerstvé i do salátu. Rostlina produkuje spoustu malých plodů. Je potřeba rostlinky předpěstovat a na záhon vysadit po zmrzlých. Jsou náchylné na plíseň okurkovou.

Zkuste to taky

A co vy? Už víte, jakou okurku zkusíte vypěstovat příští rok? My určitě vyzkoušíme ty arménské a mexické.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

😊 Silvie určitě něco vyzkouším, nejraději vše, ale s tím co už mám připravené, bych na to potřebovala ještě jeden skleník, ale bezva článek, děkuji!
Mexické okurky se loni osvědčily, tak už je mám zaseté, je to lákavé, teď je tolik nových druhů..🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Sna...
18

6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc

Venku je horko a vy přemýšlíte, čím byste se ochladili? Zkuste některý z těchto ledových drinků a limonád bez cukru. A prozradíme i praktický tip, díky kte...
24
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...