Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Není okurka jako okurka

Věděli jste, že existuje okurka, která vypadá jako citrón? Že nejsou jen ty zelené, ale i bílé, dlouhé nebo naopak malé jako prst?

Něco o okurkách

Okurka je jednoletá popínavá rostlina pocházející z Indie. Postupně se rozšířila po celém světě. V některých zemích se tradičně připravují pokrmy z již přerostlých starších okurek. Jako zdroj potravy se okurka pěstuje již více než 3 000 let. Obsahuje 90 % vody, výtažky z okurky působí protizánětlivě a antioxidačně. Vyžaduje slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Miluje kompost a vertikální pěstování.

Citrónové okurky

Tyto rostliny produkují plody o velikosti tenisového míčku. Okurky mají citrónovou barvu, nikoliv citrónovou chuť. Chutnají jako jakákoliv jiná okurka, jen jsou jemnější. Citrónová okurka dozrává za 65 dní.

Perské zelené okurky

Přezdívá se jim zelené prsty, protože jsou tak malé. Tyto okurky vyrostou zhruba za 60 dní. Rostliny rostou bujně. Díky jejich velikosti jsou ideální na svačinu. Pěstují se stejně jako běžné okurky.

Arménské okurky

Tato okurka se také nazývá hadí okurka, díky jejímu tvaru. Botanicky patří mezi melouny, avšak více má společného s okurkou. Snadno se pěstuje, roste bujně, dobře snáší letní vedra. Je lehce stravitelná, nehořkne.

Mexická mini okurka

Známá jako cucamelon nebo myší meloun. Plody jsou velké asi jako hrozny. Mexické okurky mají sladkokyselou chuť. Jsou vynikající fermentované, jen tak čerstvé i do salátu. Rostlina produkuje spoustu malých plodů. Je potřeba rostlinky předpěstovat a na záhon vysadit po zmrzlých. Jsou náchylné na plíseň okurkovou.

Zkuste to taky

A co vy? Už víte, jakou okurku zkusíte vypěstovat příští rok? My určitě vyzkoušíme ty arménské a mexické.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...
kurz
8

Salát z daikonu, okurky a kysaného zelí

Zkuste si dnes udělat salát ze samé strouhané zeleniny a kokosového krému, který udělá dojem luxusní dobroty.

Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem

Rychlý salát s příjemně nahořklou čekankou, který ale zjemňuje smetana a kopr. Snadné, chutné, vhodné na léto. Samozřejmě v našem podání bez cukru a mléka....

Okurkový salát s popencem

Máte na zahradě popenec? Přidejte ho do salátu a vytvořte si alternativu na tzaziky. Dostanete do těla sílu divoké jarní zeleniny, potěšíte oko krásnými kv...