Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

sezóna léto

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto, že jím jinak? My jsme se rozhodli, že toto všechno pro vás zažijeme na vlastní kůži, vše zaznamenáme a předáme vám to tak, abyste si mohli dovolenou v Chorvatsku užít zcela beze stresu.

Cestujeme do Chorvatska zdravě

Chorvatsko je přímořský stát, proto v jídelních lístcích restaurací dominují zejména ryby a mořské plody a ve vnitrozemí více maso z domácích zvířat. V posledních letech se ale restaurace přizpůsobily poptávce lidí a většina z nich nabízí také vegetariánská a veganská jídla. Pokud tedy nejste fandou ryb nebo masa, seženete téměř v každé restauraci v Chorvatsku zeleninové saláty se sezónní zeleninou a zálivkou s olivovým olejem a octem, blitvu i krompir – jedná se o vařené brambory s mangoldem, sataraš (ratatouille), ajvar a různá další zeleninová jídla (spíše tedy podávané jako přílohy k masu) a polévky dle regionu, kde se právě nacházíte. S restauracemi se dá také velmi dobře domluvit na kompromisu, většina z nich je ochotná vám vyjít vstříc.

Typická chorvatská jídla v restauracích

V Chorvatsku jsou typická jídla zejména ty obsahující ryby, mořské plody nebo maso. Jsou jimi třeba různé guláše, ćevapi, plněné papriky, rizota (černé rizoto), stew, saláty (chobotničkový salát), sarma, pršut atp. Ze zeleniny používají zejména rajčata, papriky, lilky, brambory, cibule, česnek, mangold (v Istrii i chřest) a co se týče dalších surovin, tak jsou to houby (např. pro některé části Chorvatska jsou typické lanýže), fazole, rýže, těstoviny, chléb „kruh“ a polenta.

Co si v Chorvatsku v restauracích dát dle principů jíme jinak?

  • saláty – nejčastěji složené z různých druhů salátů, čekanky, rajčat, paprik, oliv, okurek, dochucené olivovým olejem a octem
  • duveč (chorvatské rizoto) – na olivovém oleji restovanou nebo pečenou zeleninu (paprika, rajče aj.) s rýží, ochucenou česnekem
  • blitva i krumpir – vařené brambory s mangoldem, který se podává se často jako příloha k rybě či masu
  • sataraš (chorvatské ratatouille) – dušená zelenina na cibulce (rajče, paprika, lilek aj.), ochucená česnekem případně i chilli
  • ričet – polévka z ječmene, fazolí, zeleniny a často se do ní přidává klobása nebo jiné maso
  • grah – fazolová polévka, zahuštěná moukou, často se do ní také přidává maso nebo uzenina
  • žganci (pura) – polentová slaná kaše, může se připravovat i z pohanky nebo pšenice
  • krpice se zeljem – těstoviny s dušeným zelím
  • cušpajs – vařené zelí s paprikou a brambory
  • soparnik – slaný „koláč“ plněný mangoldem, česnekem a cibulkou
  • fuzi a pljukanci – chorvatské ručně dělané těstoviny
  • varivo od mahuna – vařené zelené fazolky ve šťávě („stew“)
  • maneštra – hustá zeleninová polévka ze všeho “co dům dal”
  • ajvar (chorvatské lečo/kečup) – pasta ze zeleniny (rajčata, papriky, lilek, česnek aj.)

Seznamy veganských restaurací v Chorvatsku

Jíme Jinak doporučuje tyto vegan restaurace:
Nejvíce veg-friendly město v Chorvatsku je Split (dále také Záhřeb, Dubrovnik, Zadar, Rijeka). Ve Splitu naleznete hned několik veganských a vegetariánských restaurací. My jsme vyzkoušeli a můžeme všemi deseti doporučit restauraci Makrovega. V této restauraci se najíte zcela dle principů Jíme jinak (menu s polévkou a salátem stojí 80 kun). Dále jsme vyzkoušeli bistro Marta’s Veggie Fusion, kde mají moc dobré RAW dorty a rychlé pokrmy typu hummus nebo quinoa. Také v Trogiru naleznete v restauracích veganské a vegetariánské možnosti (např. restaurace Pašike má 6 veganských jídel).
– Mrkněte na naše recenze veganských a vegetariánských restaurací v Chorvatsku, které jsme pro vás sepsali.

Typické potraviny pro Chorvatsko

Chorvatsko je typické bylinkami jako jsou rozmarýn, bobkový list, šalvěj, bazalka, majoránka, oregáno a další. Většinu z nich (jako třeba rozmarýn) najdete kolem volně růst. Doporučujeme si bylinky natrhat, nasušit a vzít s sebou domů na vaření (my z nich takto čerpáme pak celý rok). Typickým ovocem pro Chorvatskou jsou určitě fíky, které také volně rostou nebo je seženete na trzích. Dáváme si je na svačinu nebo z nich  děláme zmrzlinu. S sebou domů na mlsání si přivezte určitě sušené, které prodávají na trzích. Dále zde koupíte sladké hroznové víno, granátové jablko, olivy. Pokud máte rádi med, pak si v Chorvatsku určitě vyberete. Na trzích se nabízí v různých druzích – např.  levandulový, slunečnicový, rozmarýnový aj. V Chorvatsku mají také výborná vína (např. Zlatan Plavac, Dingač) a piva (např. Karlovačko, Ožujsko).

Nezapomeňte si z Chorvatska přivézt:
– bobkový list
– rozmarýn
– šalvěj
– levandule
– sušené fíky
– olivový olej

Kde v Chorvatsku nakupovat

Základní suroviny

Pokud potřebujete doplnit zásoby zdravého jídla, doporučujeme navštívit DM drogerii, kde seženete vše od obilí, přes luštěniny, speciální mouky, pudinky, oleje, semínka, oříšky, pomazánky, tofu, dochucovadla, sladidla a téměř cokoliv, co si vzpomenete (sortiment je podobný jako v našich DM drogeriích), většinu požadovaného zboží dostanete v BIO kvalitě, ale připravte se na to, že si připlatíte. Ve větších obchodech typu Tommy (také Konzum a Studenac) nakoupíte základní suroviny jako čočka, fazole, cizrna, pohanka, oves, kroupy, polenta, kukuřičná mouka, bezlepkové pečivo, žitné balené chleby, ajvary, v některých obchodech mají i jáhly. Ve většině z nich naleznete i rýžová, sojová a kokosová mléka (např. Alpro). Síť obchodů Konzum má vlastní biokoutek, kde seženete BIO luštěniny, obiloviny, mléka, marmelády, sušenky a další dobroty. V Kauflandu najdete široký sortiment zdravé výživy – od různých pomazánek, přes BIO ingredience (obiloviny, luštěniny, semínka, oříšky, mouky, mléka i BIO zeleninu). Zdravé výživy (seznam obchodů se zravou výživou) jsou především ve velkých městech, nejvíce ve Splitu a Záhřebu.

Ovoce a zelenina

Čerstvou zeleninu, ovoce a bylinky rozhodně doporučujeme nakoupit na místních trzích. Najdete tam jak úrodu ze zahrádek babiček (rajčata, saláty, papriky, fazolky, petrželka, kopr, rukola, okurky, mrkve, fíky, hroznové víno aj.), tak také překupníky, kteří prodávají meruňky, třešně, švestky, nektarinky, melouny, banány, ananasy, pomeranče atp. Pokud se nedostanete na trh, zeleninu i ovoce seženete také v chorvatských supermarketech.

Tip jak být ekologický:
Nezapomeňte si s sebou na trh vzít své látkové tašky a sáčky na ovoce a zeleninu, abyste zbytečně nevyužívali další plastové sáčky.

Ryby a mořské plody

Pokud máte rádi ryby a chcete si vařit, určitě navštivte také místní rybí trhy, kde seženete čerstvé ryby různých druhů a mořské plody. Vyplatí se si na ně ale přivstat a zajet si tam okolo 8-9 hodiny ranní.

Pečivo

Co se týče pečiva, kváskové pečivo tady snadno nenajdete. V místních pekárnách prodávají dlouhé bagety z klasické bílé mouky, typické chorvatské chleby “kruh” a další pečivo se semínky či obarvené sladem jako u nás. Ve Splitu můžete narazit i na chleby z celozrnné mouky. V některých větších obchodech jako je např. Tommy můžete koupit balené krájené chleby z žitného šrotu s čistým složením (některé obsahují trochu droždí) a také bezlepkové chleby Moje Malo Zlato (mají ve složení ale uvedena i éčka).

Důležitá chorvatská slovíčka pro ty, kteří jedí jinak

V Chorvatsku většinou rozumí i základní češtině a slovenštině, v restauracích i obchodech umí anglicky, ale často se hodí umět (nebo mít vytištěná) některá specifická slovíčka v chorvatštině. Například pokud budete v obchodě prodavačce vysvětlovat, že hledáte „cizrnu“ nebo „chickpeas“ (v angličtině), asi vám rozumět nikdo nebude :-)

  • nejedem – nejím
  • meso – maso
  • piletina – kuře
  • govedina – hovězí
  • svinjetina – vepřové
  • riba – ryba
  • maslac – máslo
  • sir – sýr
  • šećer – cukr
  • jaja – vejce
  • mlijeko – mléko
  • biljno mlijeko – rostlinné mléko
  • sojino mlijeko – sojové mléko
  • krema – smetana
  • brašno – mouka
  • gluten – lepek
  • kukuruz – kukuřice
  • rajčica – rajče
  • patlidžan – lilek
  • krumpir – brambory
  • povrće – zelenina
  • grah – fazole
  • slanutak – cizrna
  • leća – čočka
  • mahunarke – luštěniny

Co si vzít s sebou a co vařit

Tak takto vypadalo naše auto před odjezdem do Chorvatska – většina tašek je s jídlem a vybavením do kuchyně :-)

Pokud jíte jinak, pravděpodobně se na dovolené neobejdete bez vlastního vaření. Proto vybírejte apartmán s vlastní kuchyní. Abyste na nic při balení nezapomněli, připravili jsme pro vás seznam, co vše si na dovolenou vzít s sebou (suroviny a vybavení do kuchyně).

Co si vzít s sebou do Chorvatska z našich zkušeností:

  • vybavení do kuchyně: hrnec se silnějším dnem (apartmány mají často hrnce s tenkým dnem, kde se obiloviny připalují), případně pánvička, větší prkýnko na krájení, ostré nože (my bereme vždy naše japonské), drátěnka (pro případ připálení hrnců s tenkým dnem), vlastní nechemický jar do malé skleničky, termoska (na čaj nebo jídlo), plastové jídelní krabičky (na svačiny, zbytky obilí) a příbor, retap láhev na vodu, látkové tašky nebo pytlíky na nákupy zeleniny a ovoce, ruční mixér, nůžky, sítko na čaj
  • zelenina: cibule, zelí, mrkev, petržel (na první jídlo, než si nakoupíte místní)
  • ochucovadla: shoyu (tamari), umeocet, sezamový nebo slunečnicový olej, mořská nebo himalájská sůl, koření různých druhů (např. poznávací sada koření Sonnentor, určitě kari, mahá koření, sladká paprika, provensálské koření), jablečný ocet, miso, hořčice, můžete vzít i marmeládu/povidla bez cukru, slad nebo sirup
  • obiloviny: kuskus, těstoviny a nudle, ovesné vločky, bulgur, polenta, quinoa, bílá rýže, jáhly, pokud vám nevadí delší vaření, tak i celozrnnou rýži, špaldové kernotto, kroupy apod.
  • luštěniny: červená a hnědá čočka, půlený loupaný hrách, mungo, případně uvařené luštěniny ve skleničkách/konzervách (např. z DM), pokud máte čas namáčet a vařit, tak se hodí i fazole a cizrna
  • semínka a oříšky: mandle, slunečnicová, dýňová, sezam, len, kokos
  • chlazené výrobky: uzené tofu, uzený tempeh, seitan, polentový nebo jáhlový knedlík, pomazánky ve střívkách nebo skleničkách (DM, Sunfood), tofunéza
  • svačinky: kupované nebo doma udělané tyčinky nebo burizonky, sušenky, pufované chlebíčky / balené krájené chleby (žitné) nebo kváskový chléb, rozinky, sušené ovoce
  • ostatní: řasy (kombu, arame, wakame, nori), kukuř. škrob (maizena), rostlinná smetana, tahini nebo jiné máslo (mandlové, kešu)
  • pití: melta, bancha čaj
  • lékárnička: umeboshi, kuzu

Tip na převoz:– pokud vezete kupované chlazené výrobky, které potřebují být v chladnu, použijte termotašku, kterou vyložíte několika mrazícími bloky a do ní dáte vše, co potřebuje být v chladu. Pokud ji nemáte, namočte ručník nebo několik utěrek do ledové vody a chlazené výrobky jimi obalte a vše zabalte ještě do několika tašek. Máme zkušenosti, že takto také cestu vydrží (zejména věci typu tempeh, tofu).
ochucovadla (umeocet, shoyu) si odlijte do menších skleniček s víčky a dejte do krabice “na stojáka” na dno kufru v autě, aby se nevylily.

Co vařit na dovolené:

Vlastní vaření na dovolené má hned několik výhod. Krom toho, že víte, co jste si do jídla dali, tak je také levnější (pokud jste jako my rodina o 4 lidech, pak zaplatíte za 4 hlavní chody i s polévkou v restauraci přes 1300 Kč) a uděláte si množství jídla, které vám vyhovuje (nám třeba porce v restauraci nestačí…). A navíc nám prostě naše jídlo chutná nejvíc a stále se nám to ve všech restauracích potvrzuje :-) Na dovolené je samozřejmě důležité, aby bylo jídlo co nejrychleji hotové a nemuseli jste trávit hodiny v kuchyni. Proto volte co nejjednodušší pokrmy typu: těstoviny/kuskus/bulgur se zeleninou, obilné a zeleninové saláty, guláše, rychlovky s tofu a tempehem, omáčky s rostlinnou smetanou, dhál z červené čočky či munga, jídla z jednoho hrnce atp.

Tipy:– Udělejte si klíčky z munga nebo čočky. Stačí přes noc mungo namočit do vody, další den slít a 3x denně proplachovat a do 2 dnů máte skvělou posypku na jídla.
– Ze zbytků ze zeleniny (odkrojky, škaredé listy) si udělejte vývar a používejte ho do polévek nebo na podlití zeleniny (omáček) pro dodání minerálů.

Sdílejte tohoto průvodce volně na Facebooku

Líbí se vám tento materiál? Dali jsme si opravdu záležet. Můžete jej volně sdílet, ať pomůže i vašich známým a přátelům, kteří se stravují podobně :-)

E-book aneb cestovatelská bible ke stažení zdarma

Chcete více informací o tom, jak se stravovat na dovolené, jak vařit na cestách, v nouzových podmínkách (autobus, bez sporáku), co si vzít s sebou jako svačinu na výlety a mnoho dalšího? Připravili jsme pro vás nabitý e-book plný praktických informací, seznamů, tipů a receptů. Přihlásit se o něj můžete níže a k němu získáte i videozáznam posledního živého vysílání.

Co o e-booku říkají ti, kteří si ho přečetli?

“No tak tento e-book JE! To je BIBLE :-) Moc za něj děkujeme.” (Sisi)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jé, to je legrace ty hlášky:) Jako v Řecku se lidi baví, pijí frapíčko a pořád kroutí hlavou, jako že ne, ne a ono to je ano.
Ajko, to je tedy bída ty porce, my jsme zvyklé mít plný talíř zeleniny, že.
No to je to klasické stravování – brambory s masem a zelenina nikde, nebo jen kousíček, pak je talíř poloprázdný.
Já jsem si také na přípravy už zvykla, vezmu nějaké obilí, trochu luštěnin, tofu, tempeh, ochucovadla . Zelenina z trhu je úžasná, takže pro mě vaření není žádná zátěž.
Přípravám zdar, berme to easy!!!

Když čtu ty přípravy, tak bych snad ani nikam nejezdila.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

22
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...
9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
19

13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě

Celý den u vody a jíst zdravě? Žádný problém! Nespoléháme na stánky s občerstvením, kde většinou mají jen nezdravá a těžká jídla. Máme pro vás 13 tipů na n...
klub
17
3

Zdravý týdenní jídelníček na dovolenou

Tento jídelníček jsme si odzkoušeli na dovolené. Je rychle hotový, lehký, chutný a zdravý. Přesně takový, jaký ho na dovolené potřebujeme. Je sestavený ze ...
11

Vedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte

Osvěžte se, ochlaďte se, užívejte si parné dny zdravě! Jde to i bez přidaného cukru a útoku na vaší váhu. Máme pro pro vás 10 rychlých a osvěžujících recep...
78
17

18 tipů, jak použít lahůdkové droždí

Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru,...