Jedná se o chutné jídlo z jednoho hrnce, tedy nenáročné na přípravu. Množství koření dejte podle chuti, kořeněná jídla nejsou vhodná pro malé děti, pro dospěláky jen občas.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 0,5 pórku
  • 0,5 středního celeru
  • 0,5 střední cukety
  • 1 hrnek bulguru
  • 1 hrnek předem namočených fazolí mungo
  • slunečnicový olej
  • kari, mletá paprika, kmín, bobkový list, arame, sůl nebo umeocet, shoyu

Postup

  1. Připravíme si větší hrnec. Na dno nalijeme olej a vrstvíme řasu a zeleninu: arame, nadrobno cibuli, na kolečka pórek, strouhaný celer, strouhanou cuketu. Na zeleninu přijde opraný celozrnný bulgur a pak slité mungo. Zalijeme 4 hrnky vody, dáme 2 lžičky papriky, 2 lžičky kari, bobkový list, lžičku kmínu, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme bez míchání na mírném ohni 30-45 min.
  3. Pokud chceme řidší konzistenci, dolijeme horkou vodu a necháme přejít varem.
  4. Dochutíme solí, případně umeoctem a shoyu, promícháme, necháme pod pokličkou pár minut pro rozvinutí chutí.
  5. Podáváme s kvašenou a napařenou zeleninou, posypané semínky a natí.
  6. Jídlem z jednoho hrnce nikoho asi neuchvátíte, ale když je málo času, tak se nedá nic dělat. Toto jídlo je nenáročné na přípravu, dá se tedy připravit i v horších podmínkách, třeba na dovolené. Díky použitému koření bude nejspíš chutnat i mainstreamovým strávníkům.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...
  1. Vcera jsem si vyndala bulgur a mungo, ze zkusim zkombinovat a pak jsem na JJ nasla tento vyborny recept, takze jsem byla nadsena, perfektne se mi hodil! :) takovych chutnych rychlovek bych potrebovala vic, ale ono se da asi zkombinovat s jinou zeleninou/obilovinou a zas bude jine jidlo. :)

  2. To ja dekuji Vam, Jitko! :) Opravdu vyborne a rychle jidlo… Presne jak rikate, hlavne v lete je fajn usetrit cas v kuchyni a jit radsi ven za slunickem (a navic si jeste pochutnat) ;) Tahini jsem pridala az nakonec, nechala chvili „povolit“ pod poklickou a pak jen promichala. Nepotrebovala jsem pridavat ani ume ocet ani shoyu, chut byla sama o sobe vyborna.. :) Jeste jednou diky, rozhodne pridavam do seznamu oblibenych! ;)

  3. Nas jste tedy uchvatila, Jitko! ;) Vubec bych neverila jak uzasnou chut da dohromady kmin, kari, mleta paprika a bobkovy list… Pridala jsem jeste lzici tahini a opravdu MOC jsme si pochutnali! :)

    • Jano, moc děkuji za připomenutí tohoto receptu, uplně jsem na něj zapomněla a teď se mi bude hodit, když v letě člověk nechce stát u plotny. A to tahini jste přidala hned na začátku nebo až na konec?

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEnergii čerpáme jinde, a jídlem si ji spíš blokujeme
Další článekVelikonoční nákupy u IonAqua