Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku – špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy
  • větší kousek dýně
  • 2 mrkve
  • větší kousek cukety
  • bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet

Na víkendový kurz vzala Iva obě děti, babičku na hlídání a hlavně hromadu dobré nálady. Protože už byla na kurzu v Pr...

Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat

  1. Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
  2. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
  3. Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
  4. Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.

Praktické

  • Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
  • Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Místo bylinek můžete použít koření.
  • Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale ubereme dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Tato omacka by mela byt zarazena nekde u zkousek vareni :-) testovala by se barva, kozistence, vune a chut :-) a kdyz nelze rozeznat, ze tam vlastne neni rajce, tak si kuchar muze pogratulovat :-) kdyz ji delsi dobu nevarim, tak uz nevim, kolik repy, mrkve, dyne atd. dat, abych nemusela pak dobarvovat paprikou .. :-)

Klub

Ráda bych se zeptala na důležitost cibule. Je ve všech vašich receptech. Já mám bohužel pocit, že je mi po ni těžko a jdou mi šťávy….. Je to nějak podstatné když ji vynechávám…?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...