Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku – špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy
  • větší kousek dýně
  • 2 mrkve
  • větší kousek cukety
  • bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat

  1. Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
  2. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
  3. Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
  4. Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.

Praktické

  • Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
  • Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Místo bylinek můžete použít koření.
  • Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale ubereme dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
15. 3. 2023

Výborná omáčka, kterou jsme měli dnes k večeři. Manžel ani syn nepoznali, že to není omáčka z rajčat nebo z rajského protlaku :-). Všichni jsme si moc pochutnali a to jsem nedávala ani kousek dýně, protože jsem ji neměla. Dcera se nechala krmit, sama jedla pouze suché těstoviny, ale nakonec snědla všechno.
Z koření jsem použila jen oregáno, tymián a bazalku, z octů jen umeocet, přidala jsem 2 stroužky česneku. Protože jsem měla jen malý kousek cukety, musela jsem několikrát podlévat a přidávala jsem vodu i při mixování. Není třeba ničím dobarvovat, barvu má omáčka skvělou, asi možná i proto, že jsem dala celou malou červenou řepu.
Děkuji

Hóodně dobré, fakt koukám opravdu jako rajská. Vařila jsem bez cukety k tomu opečené tofu, noky, semínka a dlouho jsem si tak nepošmákla.
Děkuju

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...