Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku - špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy
  • větší kousek dýně
  • 2 mrkve
  • větší kousek cukety
  • bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet

Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat

  1. Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
  2. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
  3. Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
  4. Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.

Praktické

  • Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
  • Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Místo bylinek můžete použít koření.
  • Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale ubereme dochucovadla.

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
  1. Ráda bych se zeptala na důležitost cibule. Je ve všech vašich receptech. Já mám bohužel pocit, že je mi po ni těžko a jdou mi šťávy….. Je to nějak podstatné když ji vynechávám…?

    • Cibule je fajn kvůli hospodaření s vodou a podporuje plíce. Je toho víc, ale určitě to na ní nestojí. Hlavně je nositel takové té klasické české chuti, když se základ udělá na orestované cibuli. Šťávy mohou být po tom smažení, ale to chce vyzkoušet. Nejdřív vynechat cibuli a nahradit třeba pórkem, pokud by byl problém stále, tak to není cibulí, ale spíše játry a chce to dělat po dobu léčby jídla spíš na vodě a v páře než v základu na oleji. Dejte vědět, co zabralo. Mrkněte taky na články pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/reflux/ a https://www.jimejinak.cz/stitky/paleni-zahy/ Možná tam najdete nějaké tipy, co by ještě pomohlo, co zabralo osatním nebo kde dělali chybu, kterou možná děláte taky.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMasové náhražky dobývají svět. Nabízí je už i KFC a Subway
Další článekBob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?