Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku - špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.
Ingredience
4 porce
- 1 cibule
- kousek červené řepy
- větší kousek dýně
- 2 mrkve
- větší kousek cukety
- bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
- na dochucení: jablečný ocet, ume ocet
Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat
- Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
- Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
- Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
- Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
- Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.
Praktické
- Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
- Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.
Obměna
- Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
- Místo bylinek můžete použít koření.
- Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale ubereme dochucovadla.
Tato omacka by mela byt zarazena nekde u zkousek vareni :-) testovala by se barva, kozistence, vune a chut :-) a kdyz nelze rozeznat, ze tam vlastne neni rajce, tak si kuchar muze pogratulovat :-) kdyz ji delsi dobu nevarim, tak uz nevim, kolik repy, mrkve, dyne atd. dat, abych nemusela pak dobarvovat paprikou .. :-)
😃😃😃👍
Ráda bych se zeptala na důležitost cibule. Je ve všech vašich receptech. Já mám bohužel pocit, že je mi po ni těžko a jdou mi šťávy….. Je to nějak podstatné když ji vynechávám…?
Cibule je fajn kvůli hospodaření s vodou a podporuje plíce. Je toho víc, ale určitě to na ní nestojí. Hlavně je nositel takové té klasické české chuti, když se základ udělá na orestované cibuli. Šťávy mohou být po tom smažení, ale to chce vyzkoušet. Nejdřív vynechat cibuli a nahradit třeba pórkem, pokud by byl problém stále, tak to není cibulí, ale spíše játry a chce to dělat po dobu léčby jídla spíš na vodě a v páře než v základu na oleji. Dejte vědět, co zabralo. Mrkněte taky na články pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/reflux/ a https://www.jimejinak.cz/stitky/paleni-zahy/ Možná tam najdete nějaké tipy, co by ještě pomohlo, co zabralo osatním nebo kde dělali chybu, kterou možná děláte taky.
Ahaa, děkuji. V mém případě je to určitě těmi játry :-( zkusím přidat cibuli jen na povaření…
Tak jsem zvedava, zda to zabralo 😉