Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku - špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.
Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy
  • větší kousek dýně
  • 2 mrkve
  • větší kousek cukety
  • bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet

Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat

  1. Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
  2. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
  3. Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
  4. Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.

Praktické

  • Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
  • Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Místo bylinek můžete použít koření.
  • Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale ubereme dochucovadla.

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Ráda bych se zeptala na důležitost cibule. Je ve všech vašich receptech. Já mám bohužel pocit, že je mi po ni těžko a jdou mi šťávy….. Je to nějak podstatné když ji vynechávám…?

    • Cibule je fajn kvůli hospodaření s vodou a podporuje plíce. Je toho víc, ale určitě to na ní nestojí. Hlavně je nositel takové té klasické české chuti, když se základ udělá na orestované cibuli. Šťávy mohou být po tom smažení, ale to chce vyzkoušet. Nejdřív vynechat cibuli a nahradit třeba pórkem, pokud by byl problém stále, tak to není cibulí, ale spíše játry a chce to dělat po dobu léčby jídla spíš na vodě a v páře než v základu na oleji. Dejte vědět, co zabralo. Mrkněte taky na články pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/reflux/ a https://www.jimejinak.cz/stitky/paleni-zahy/ Možná tam najdete nějaké tipy, co by ještě pomohlo, co zabralo osatním nebo kde dělali chybu, kterou možná děláte taky.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí
Další článekBob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?