- Semínka sezamu a vlašské ořechy, každé zvlášť, propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
- Okapaná semínka vyklopíme na suchou pánev a za stálého míchání opražíme a dáme stranou.
- Stejně tak opražíme vlašské ořechy a dáme na stranu.
- Semínka i ořechy opražíme jen lehce do zlatova, když začnou vonět, jsou hotová.
- Na suché, rozpálené pánvi opražíme sůl. Necháme ji pár minut prohřát a pak dáme na stranu pánve.
- Na závěr k soli na pánvi přidáme opražené ořechy i semínka a společně chvilku prohřejeme.
- Přendáme do suribašky, přidáme chia semínka a ještě za tepla je ručně rozmělníme.
- Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby zhruba 30 % zůstala vcelku.
- Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.
- Gomasio používáme jako posyp na obiloviny, polévky nebo saláty.
- Protože obsahují sůl mohou se používat na bezpečné dosolení pokrmu.
Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Suribašku jsem si koupila a gomasio dělala pro velký úspěch dvakrát (zatím) – moc mi chutná :)
Co je to suribaška? To je další, co jsem nikdy neslyšela. A kde to koupit? Vyplatí se to pořídit?
A ještě prosím, ořechy a semínka se oraží spíše krátce na horké pánvi, nebo dlouze na nízký stupeň ohřevu?