Toto je naše oblíbená příloha. Samotné kroupy u nás tolik nefrčí, ale s rýží, semínkem a řasou se mění na delikatesu

Ingredience
pro 8 porcí

 

  • 1 hrnek celozrnné rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • 4,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
  4. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  5. Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. vodu nesléváme.
  6. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  7. Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.

Obměna

  • Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné nebo je vynechat záleží na vás.
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody, nebo v troubě.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti

  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
    • Dobrý den, nad fotkou je napsáno pro 8, ale záleží jak velké porce si dáváte, 6 porcí to bude určitě. Mně by to ale bylo jedno, obilovin vždy vařím schválně víc a mám tak zásoby na další den, případně použiji jako základ do knedlíků apod. ;-)

  1. Dobrý den, jak prosím připravit kvašenou zeleninu, když po dl. útrapách najdu odkaz, je přes něj štítek přidejte se k nám a k receptu se nemohu dostat…spíš jsem z toho všeho nešťastná..všechno jsou pro mě nové pojmy, zabere to spoustu času, kt.nemám..tak bloudím..Naštěstí jsem se rozhodla ke změně 14dní před přihlášením, tak se změny dějí, ale nejsem schopna podle jídel.něco uvařit..zmohla jsem se max.na 1 jídlo – čočku se zeleninou, kt.js.jedla 3dny a teď už hodinu hledám, co bych mohla zvlád.co nejrych.než budu muset odjet a pak přijet a bílit a obstarat děti a….uf.děkuji .Jo a ještě co buráky? Děkuji za odp.m.

    • Milá Mafeiro, hlavně klid! Kvašená zelenina je sice super zdravá, jednoduchá na výrobu, ale většinou se k tomu lidé dostanou a odhodlají to zkusit až po delší době. Do té doby ji prostě neznají, nejedí nebo kupují kysnou v obchodech. Pokud se na to cítíte, tak odkaz na kvašenou zeleninu máte hned v Přípravném týdnu v úkolech – nemusíte nic složitě hledat, všechno máte tady v kurzu nachystáno, je tam tento tip https://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/ Jinak na webu je spousta další, ale jedno video je v Klubu Jíme Jinak, na to jste asi zrovna narazila. Jestli nemáte s vařením zdravých jídel moc zkušeností, určitě se držte jídelníčku pro začátečníky a uvařte si jen sem tam něco, co zvládnete. Snažili jsme se vybírat chutná a ne moc pracná jídla (někdy je těžké to zkombinovat, aby začátečníkům chutnalo a bylo to úplně snadné). Ale zkuste třeba barevný zeleninový wok s tempehem, celozrnné těstoviny, kuskus nebo bulgur z jídelníčku pro tento týden, to jsou všechno chutné rychlovky. Nebo to nechte až na víkend a zkuste s námi vait podle videa, to by mělo být úplně jasné a návodné i pro nováčky. A dejte tomu čas, já měla ze začátu v kuchyni binec, jídlo všude, všechno trvalo, neuměla jsem z tohohle NIC a dneska mám za 20 minut na stole přesně tyhle rychlovky a kuchyň mezitím uklídím ;-) Buráky jsou vlastně luštěnina, i když je jíme jako oříšky. Moc to s nimi nepřehánějte, jsou tučné, chceme si vyčistít, ale pro chu´t proč ne ;-)

        • Wok je taková skosená pánvička, používá se hodně v čínské kuchyni, dá se na tom dobře restovat zelenina. Ale kdo nemá dělá v hrnci nebo běžné pánvi, já ji taky roky neměla.

    • Lindo, pro uvaření „na skus“ by mělo stačit 20 minut, ale já mám ráda obilí měkkoučké, já bych vařila 30 min. A taky záleží, zda hned odtlakujete a budete jíst, protože i po vypnutí vám to bude ještě vařit, s tím počítejte.

  2. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSemínkové krekry – rychlá chuťovka
Další článekNa webináři proběhne soutěž o 3 balíčky od Country Life po 500 Kč