Toto je naše oblíbená příloha. Samotné kroupy u nás tolik nefrčí, ale s rýží, semínkem a řasou se mění na delikatesu
Ingredience
pro 8 porcí

 

  • 1 hrnek celozrnné rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • 4,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
  4. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  5. Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. vodu nesléváme.
  6. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  7. Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.

Obměna

  • Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné nebo je vynechat záleží na vás.
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody, nebo v troubě.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti

  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.