Toto je naše oblíbená příloha. Samotné kroupy u nás tolik nefrčí, ale s rýží, semínkem a řasou se mění na delikatesu
Ingredience
pro 8 porcí

 

  • 1 hrnek celozrnné rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • 4,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
  4. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  5. Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. vodu nesléváme.
  6. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  7. Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.

Obměna

  • Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné nebo je vynechat záleží na vás.
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody, nebo v troubě.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti

  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Můžu vařit kroupy dohromady s rýží, i když tu rýži nemám celozrnnou? Nebude rýže rozvařená a kroupy nedovařené?

  2. Dobrý den, jak prosím připravit kvašenou zeleninu, když po dl. útrapách najdu odkaz, je přes něj štítek přidejte se k nám a k receptu se nemohu dostat…spíš jsem z toho všeho nešťastná..všechno jsou pro mě nové pojmy, zabere to spoustu času, kt.nemám..tak bloudím..Naštěstí jsem se rozhodla ke změně 14dní před přihlášením, tak se změny dějí, ale nejsem schopna podle jídel.něco uvařit..zmohla jsem se max.na 1 jídlo – čočku se zeleninou, kt.js.jedla 3dny a teď už hodinu hledám, co bych mohla zvlád.co nejrych.než budu muset odjet a pak přijet a bílit a obstarat děti a….uf.děkuji .Jo a ještě co buráky? Děkuji za odp.m.

    • Milá Mafeiro, hlavně klid! Kvašená zelenina je sice super zdravá, jednoduchá na výrobu, ale většinou se k tomu lidé dostanou a odhodlají to zkusit až po delší době. Do té doby ji prostě neznají, nejedí nebo kupují kysnou v obchodech. Pokud se na to cítíte, tak odkaz na kvašenou zeleninu máte hned v Přípravném týdnu v úkolech – nemusíte nic složitě hledat, všechno máte tady v kurzu nachystáno, je tam tento tip https://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/ Jinak na webu je spousta další, ale jedno video je v Klubu Jíme Jinak, na to jste asi zrovna narazila. Jestli nemáte s vařením zdravých jídel moc zkušeností, určitě se držte jídelníčku pro začátečníky a uvařte si jen sem tam něco, co zvládnete. Snažili jsme se vybírat chutná a ne moc pracná jídla (někdy je těžké to zkombinovat, aby začátečníkům chutnalo a bylo to úplně snadné). Ale zkuste třeba barevný zeleninový wok s tempehem, celozrnné těstoviny, kuskus nebo bulgur z jídelníčku pro tento týden, to jsou všechno chutné rychlovky. Nebo to nechte až na víkend a zkuste s námi vait podle videa, to by mělo být úplně jasné a návodné i pro nováčky. A dejte tomu čas, já měla ze začátu v kuchyni binec, jídlo všude, všechno trvalo, neuměla jsem z tohohle NIC a dneska mám za 20 minut na stole přesně tyhle rychlovky a kuchyň mezitím uklídím 😉 Buráky jsou vlastně luštěnina, i když je jíme jako oříšky. Moc to s nimi nepřehánějte, jsou tučné, chceme si vyčistít, ale pro chu´t proč ne 😉

        • Wok je taková skosená pánvička, používá se hodně v čínské kuchyni, dá se na tom dobře restovat zelenina. Ale kdo nemá dělá v hrnci nebo běžné pánvi, já ji taky roky neměla.

    • Lindo, pro uvaření “na skus” by mělo stačit 20 minut, ale já mám ráda obilí měkkoučké, já bych vařila 30 min. A taky záleží, zda hned odtlakujete a budete jíst, protože i po vypnutí vám to bude ještě vařit, s tím počítejte.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSemínkové krekry – rychlá chuťovka
Další článekNa webináři proběhne soutěž o 3 balíčky od Country Life po 500 Kč