- 1 hrnek celozrnné rýže
- 1 hrnek ječných krup
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce řasy hijiky
- 4,5 hrnku vody
- špetka soli
- Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
- Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
- Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
- Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. Vodu nesléváme, vaříme v namáčecí vodě.
- Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
- Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
- Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
- V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu.
- Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v uvedeném poměru, bude příloha sušší.
- Zbylé obilí skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat snídaňovou kaši, přidat je do polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k večeři apod.
- Pro bezlepkovou verzi použijte pouze rýži a místo krup můžete dát slzovku nebo čirok.
- Kroupy můžeme uvařit i samotné, stejně tak rýži, případně zvolit jinou kombinaci obilovin podle aktuálních zásob.
- Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné semínka (sezamové, konopné, dýňové, slunečnicové) a řasu (arame, kombu) nebo je vynechat, záleží na vás.
- Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Mohu použít místo řasy hijiki řasu arame nebo kombu? Jakou řasu mám používat do zeleninového vývaru? Děkuji Ála
Vynikajici kombinace a hijiki mnam ♥️ Dekujeme