Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ječné kroupy, celozrnná rýže, lněné semínko a řasa hijiky

Uvařeno
sezóna zima

Toto je naše oblíbená příloha. Samotné kroupy některým lidem nechutnají, ale s rýží, semínkem a řasou chutnají všem.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 hrnek celozrnné rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • 4,5 hrnku vody
  • špetka soli

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Postup
  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
  4. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  5. Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. Vodu nesléváme, vaříme v namáčecí vodě.
  6. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  7. Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Praktické
  • Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu.
  • Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v uvedeném poměru, bude příloha sušší.
  • Zbylé obilí skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat snídaňovou kaši, přidat je do polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k  večeři apod.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte pouze rýži a místo krup můžete dát slzovku nebo čirok.
Obměna
  • Kroupy můžeme uvařit i samotné, stejně tak rýži, případně zvolit jinou kombinaci obilovin podle aktuálních zásob.
  • Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné semínka (sezamové, konopné, dýňové, slunečnicové) a řasu (arame, kombu) nebo je vynechat, záleží na vás.
Děti
  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohu použít místo řasy hijiki řasu arame nebo kombu? Jakou řasu mám používat do zeleninového vývaru? Děkuji Ála

Mila Beata
26. 2. 2021

Vynikajici kombinace a hijiki mnam ♥️ Dekujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala...
Kaše
klub
23
31

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)