Domů > Magazín > Blog

Květákové recepty pro děti: Tyhle dobroty si vaši nejmenší zamilují

Květák sice obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a dalších cenných živin, ale přesvědčit děti, aby si ho oblíbily, je často opravdová výzva. Naučte se s námi, jak proměnit obyčejný květák v lahodná jídla, po kterých se jen zapráší.

Konzumace květáku je velmi zdravá díky jeho bohatému obsahu vitamínů skupiny B, které jsou klíčové pro správné fungování nervové soustavy. Navíc je výborným zdrojem vlákniny, vápníku, kyseliny listové, vitamínů A a C, betakarotenu a draslíku.

Šetrná úprava květáku – například vaření v páře – pomáhá uchovat maximum živin včetně cenných antioxidantů. Pokud květák nafermentujete ve formě pickles (například naložíte do umeocta), jeho obsah vitamínu C se ještě zvýší. Tento vitamín je nejen důležitý pro imunitní systém, ale také pomáhá zmírňovat únavu, podporuje činnost nadledvinek (které regulují stresové hormony) a přispívá k celkové odolnosti organismu.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Jak správně skladovat čerstvý květák

Koupili jste květák, ale nestíháte jej ihned zpracovat? Nevadí! Prozradíme vám, jak květák skladovat tak, aby vám vydržel co nejdéle čerstvý.

Před samotným skladováním květák neomývejte (omýváme zásadně až před přímou konzumací, jinak ztratí přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě), maximálně jej otřete suchým hadříkem. Hlávku květáku následně zabalte do vlhké utěrky nebo potravinové fólie s několika dírkami. Tím zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu, kterou květák potřebuje.

Ideální teplota pro skladování zeleniny je okolo 2–8 °C, květák proto umístěte do spodních šuplíků ledničky nebo chladného a vzdušného sklepa s dostatečnou vlhkostí. Květák skladujeme košťálem nahoru a růžicí dolů.

11 nejlepších receptů z květáku pro děti

Že květák zpravidla nebývá u dětí příliš oblíbený, to už víme. Vybrali jsme pro vás ale několik receptů, kde se chuť květáku v kombinaci s dalšími surovinami hezky schová. Tyto recepty jsou při snížení množství soli a dochucovadel vhodné i pro nejmenší děti od 1,5–2 let.

Květák je univerzální surovinou, která si rozhodně zaslouží místo na dětském talíři. S trochou kreativity a trpělivosti můžete z této nenápadné zeleniny vyčarovat pokrmy, které si vaše děti zamilují – naučte se ji naservírovat tak, aby děti bavila. Nebojte se děti také zapojit do přípravy a buďte trpěliví, s vaší pomocí si i ty nejmenší květák oblíbí.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Špagety s květákovým krémem

Inspirací pro tento recept mi byl recept známého italského šékuchaře michelinské restaurace Antonina Cannavacciuola. Moje verze je veganská a jde o rychlé ...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Balíček pro maminky: Jak mít zdravé děti

Vítejte na Jíme Jinak, kde každá cesta ke zdraví začíná prvním soustem!
39
2

5 skvělých zdravých večeří, které vás zahřejí i zasytí

Venku nám začalo přituhovat. Chce to proto něco teplého do žaludku. Zkuste některý z našich chutných, zdravých a zahřívajících rychlovek. Vybrali jsme pro ...

Zdravý jídelníček na celý den

Zaujala vás zdravá strava podle principů Jíme Jinak, ale máte problém si sestavit kompletní jídelníček na celý den? Poradíme vám, jak jej sestavit a také v...