Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pečené lilky z glazurou z misa a sezamu

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Tento tradiční recept jsem si trochu přizpůsobila a dokonce i můj manžel se zeptal, kdy ho udělám znova. Není příliš fotogenický, tak se nelekejte a připravte si ho. Je opravdu lahodný.

Ingredience
4 porce
  • 3-4 lilky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky miso pasty - vrchovaté
  • 2 lžíce tamari
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • pražená sezamová semínka

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak připravit lilky z glazurou z miso a sezamu

  1. Lilek nakrájíme na klínky. Pokapeme olejem a osolíme. Dáme do předehřáté trouby asi na 20 minut.
  2. Zatím co je lilek v troubě, smícháme všechny ostatní suroviny na glazuru.
  3. Polijeme glazurou lilek, promícháme a dáme péct na dalších 10 minut.
  4. Hotový lilek je měkký a obalený glazurou, takže půjde krásně obalit sezamovým semínkem.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Je výborný teplý, ale dá se připravit i předem, nám chutná v létě i za studena.
  • Je skvělý jako příloha k plackám nebo rýži.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantní jídla, klidně přidejte chilli.
  • Tímto způsobem můžete upravit i tempeh nebo cuketu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 3 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak nevím kde jsem udělala chybu. Mám to moc kyselé. Dala jsem si k tomu bulgur, očesnekovala a navrch přidala datový sirup, abych to vůbec snědla. I tak děkuji za typ. Další zkušenost :-)

Kateřina
20. 9. 2023

Lilek jsem dostala a nevěděla, co s ním – vyzkoušela jsem tenhle recept a je to fakt vynikající, lahůdka! 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Amuse Bouches s překvapením

Zdravá a velmi chutná verze pokrmu amuse-bouches. Toto jídlo je osvěžující, lehoučké a zdravé a skvěle se hodí jako velice chutné a na pohled efektní pohoš...

Steak ze zelí

Steak nemusí být vždy jen z masa, že? Tento šťavnatý plátek zelí je velmi chutný a zamilujete si ho.

Batata Harra jinak

Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rý...