Domů > Magazín > Zdraví

Teflon nebo nerez?

Jaká jsou rizika používání nádobí s teflonem, jaké jsou naopak výhody a jak je to s nerezovým nádobím? Na co je dobré dát si pozor a čeho se bát nemusíme?

Výhody a nevýhody teflonu a nerezu

Vyřeší všechna rizika NE-vaření na nádobí s nepřilnavou vrstvou s obsahem PTFE?
Odpověď na otázku: “Co je pro lidské zdraví více nebezpečné – zda vaření na nádobí s nepřilnavou vrstvou obsahující PTFE (například Teflon) nebo například vaření na nádobí z nerezové oceli, kde výrazně častěji dochází k připalování/přepalování potravin, je komplexní a závisí na řadě faktorů. Pojďme se na to podívat pěkně od začátku.

Nádobí s PTFE (Teflon): 

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.
  • Výhody: Nádobí s nepřilnavým povrchem obsahujícím PTFE umožňuje vařit s minimálním množstvím tuku a oleje, což může být zdravější volbou. Potraviny se na takovém povrchu nepřichytávají. To usnadňuje vaření i čištění nádobí. 
  • Nevýhody: Při zahřátí nad doporučenou teplotu (260°C) může PTFE uvolňovat škodlivé chemické látky a mít negativní účinky na lidské zdraví, pokud se dlouhodobě vdechuje. (Např. nadměrné přehřívání, pokud je nádobí prázdné na hořáku nebo v troubě.) 

Nádobí z nerezové oceli: 

  • Výhody: Nerezová ocel je obecně bezpečný materiál pro vaření a neměla by uvolňovat žádné škodlivé látky do potravin. Je odolná a trvanlivá. 
  • Nevýhody: Při vaření na nerezové oceli může docházet k připalování potravin, které vytváří karcinogeny (látky, které mohou zvyšovat riziko rakoviny) jako důsledek tvorby akrylamidu***

Celkově platí, že při správném používání a dodržování bezpečnostních pokynů mohou být obě metody vaření relativně bezpečné. Akutní zdravotní rizika spojená s nádobím s PTFE mohou vzniknout jen při nadměrném přehřívání a vdechování uvolněných párou nebo kouřem. 

Tipy pro bezpečné vaření

  • S nádobím s PTFE: Nepřehřívejte nádobí nad doporučenou teplotu a nedávejte prázdné nádobí na hořák. Používejte nástroje, které nepoškrábou povrch. 
  • S nádobím z nerezové oceli: Vařte potraviny na střední teplotě a nepřehřívejte je. Používejte dostatečné množství oleje nebo tekutiny k minimalizaci připalování. 

Jak škodlivé látky minimalizovat

I když je obtížné se v dnešním světě úplně vyhnout vystavení látkám obsahujícím PFAS a PTFE (polytetrafluorethylen), lze přijmout opatření k minimalizaci této expozice. 

Nádobí a vaření: 

  • Zvažte použití alternativního nádobí, jako je nerezová ocel, litina nebo nádobí s nepřilnavou vrstvou z keramiky, které nemá povrch s PTFE. 
  • Pokud používáte nádobí s PTFE, dodržujte doporučené teploty vaření a nedávejte prázdné nádoby na hořák, abyste minimalizovali riziko uvolňování chemických látek. 

Potravinové obaly: 

  • Zkuste minimalizovat používání obalů a obalových materiálů, které obsahují PFAS. Některé balení fast foodů, potravinové krabice a balící papíry mohou obsahovat tyto látky.
  • Kupujte potraviny v obchodech, kde se snaží minimalizovat používání obalů s obsahem PFAS.

Kosmetika a péče o tělo:

  • PTFE se někdy vyskytuje v kosmetických produktech, jako jsou řasenky nebo tvářenky. Čtěte složení a vyhýbejte se produktům s PTFE, pokud máte obavy. 

Voda:

  • důležitý zdroj z pohledu dlouhodobého vystavení a akumulace PFAS v organismu
  • PFAS se mohou vyskytovat ve vodě a půdě, a to kvůli různým zdrojům znečištění. Zvažte použití filtrování vody, pokud máte obavy o kvalitu vody ve vaší oblasti nebo z vašeho zdroje.

Recyklace a likvidace: 

  • Recyklujte a likvidujte nádobí a produkty obsahující PFAS a PTFE odpovědně podle místních předpisů. Nedoporučuje se spalování těchto materiálů doma. 

Ochrana životního prostředí: 

  • Podporujte opatření na snižování používání PFAS ve výrobě a podporujte regulace a normy, které mají minimalizovat expozici těchto látek. 

***Akrylamid je chemická látka, která se může vytvářet při vaření nebo pečení některých potravin při vysokých teplotách. Toto vytváření akrylamidu je výsledkem Maillardovy reakce, která nastává mezi cukry (zejména glukózou a fruktózou) a aminokyselinami v potravinách při teplotách nad 120 °C Nejvíce se to týká potravin obsahujících škroby a aminokyseliny, jako jsou například brambory a pečivo. 

Akrylamid v potravinách

  • Brambory: Akrylamid se často tvoří během smažení nebo pečení bramborových výrobků, jako jsou hranolky, chipsy nebo krokety, při vysokých teplotách. 
  • Pečivo: Při pečení pečiva, jako jsou sušenky, horké housky, a croissanty, může docházet k tvorbě akrylamidu, zejména pokud je pečivo dobře propečené a zlatě hnědé. 
  • Káva: Některé studie naznačují, že akrylamid se také vyskytuje v pražené kávě. Nicméně, úroveň akrylamidu v kávě je obvykle nižší než výše uvedených potravinách a neexistují jasné důkazy o tom, že by konzumace kávy či kávovin byla z tohoto hlediska škodlivá pro zdraví.
  • Další potraviny: Akrylamid se může tvořit i při vaření jiných potravin, jako jsou bramborová kaše nebo toast, pokud jsou připravovány při vysokých teplotách.

Je důležité poznamenat, že úroveň akrylamidu v potravinách závisí na mnoha faktorech, včetně teploty vaření, doby vaření, typu potraviny a dalších proměnných. Organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučují minimalizovat expozici akrylamidu tím, že se vyhýbáme příliš propečeným nebo příliš tmavým potravinám a že se stravujeme vyváženě s různorodým stravovacím režimem. Dodržování zdravých stravovacích návyků a vaření při nižších teplotách může pomoci snížit riziko expozice akrylamidu.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Jak jsme si říkali už v článku Je teflon nebezpečný?, PFAS a další potenciálně nebezpečné látky se vyskytují všude kolem nás a my se můžeme jen dohadovat, která studie je pravdivá a jak to doopravdy je. Proto řešíme jen to, co dokážeme ovlivnit viz tipy v minulém článku.
V případě vaření proto doporučujeme používat nerezové nádobí (kvalitní se silnějším dnem a chytrou pokličkou s větráním) pro vaření obilovin, na smažení a pečení využívat kvalitní nepřilnavé nádobí, na zeleninová jídla, polévky apod. využívat keramické, smaltové či skleněné nádobí.
Rozhodně denně nesmažíme a nepečeme, základní úpravy pro celoroční zdravé stravování jsou vaření ve vodě, napařování, blanšírování, dušení a jiné jemné úpravy, jak to znáte z našich jídelníčků. To věděli v Číně už před několika tisíci let, aniž by tušili, co jsou akrylamidy. 

PS: Chceš se dát koncem léta opět do pohody?

Pojď do 14 denního programu s námi! Srovnáme zažívání, pochutnáme si, uklidníme mysl a podpoříme se navzájem ve skvělé partě!
Chci lepší postavu!

223 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

děkuji za zajímavé rady a informace
6. 1. 2025

😉

Díky, užitečné.👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ozvěny Jarní očisty: Pojďte do toho příště taky!

Jarní očista je v plném proudu, ale pro všechny, kteří se k nám připojili na začátku, je hlavní fáze již u konce. Denně nám přicházejí nádherné zprávy plné...
klub
147
11

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Duodenogastrický reflux a co to je

V článku se dozvíte, jaké jsou příčiny vzniku duodenogatrického refluxu, jak se projevuje a také si nastíníme cesty k jeho léčbě. Inspirujte se příběhy lid...

Pocit na zvracení po jídle a co je jeho příčinou

Nevolnost, chuť zvracet se může objevit po dietní chybě a celkem brzy odejít. Pokud se objevuje opakovaně, znamená to, že je potřeba pomoci trávicí soustav...

Oxidační stres, jeho příznaky a jak se jej zbavit

Oxidační stres je v našem těle nežádoucí – co způsobuje a jak mu předcházet, abychom si udrželi svoje zdraví?

Pohanka: Prohřátí a energie

Přinášíme vám článek o pohance, tradiční potravině z chladných oblastí střední Asie s mnoha zdravotními benefity. Dozvíte se, jak ji konzumovat pro zvýšení...