Domů > Magazín > Těhotenství a porod

Jak upravit jídelníček po porodu? Mám omezit luštěniny?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné po porodu nějak upravit jídelníček ve smyslu protikolikové diety, např. omezit luštěniny.

To se sice, bohužel, často dozvíte od ošetřujícího lékaře či sestry na oddělení šestinedělí. Ale opak je pravdou. Maminky po porodu potřebují luštěniny jak sůl, je to geniální zdroj bílkovin bez vedlejších účinků. Pokud maminka je zvyklá jíst luštěniny, zeleninu a obiloviny, není potřeba měnit jídelníček, jen přidat luštěniny a olejnatá semena, trochu víc pít atd. Koho by snad nadýmalo nebo by mělo miminko potíže, ať se nejprve zamyslí, zda jí v klidu, zda dostatečně kouše, pak teprve ať vysazuje jednotlivé potraviny. Obvykle se ukáže, že problém nadýmání nebo koliky není v luštěninách (pokud tedy maminka po porodu nevzala prvně do úst fazole :-) ), ale ve stresu, tlaku v rodině, obav ze zvládnutí situace apod.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Mám za pár týdnů rodit, tak je tohle téma pro mě dost aktuální. Navíc je to moje první miminko, takže se stravou po porodu nemám žádné zkušenosti. Luštěnin se zříct nehodlám, ani nevím, čím bych je nahradila, když je při kojení důležetý větší přísun bílkovin. Tak uvidíme… Ale jak je to se zeleninou, je třeba nějakou omezit, jako třeba cibuli, zelí, květák, brokolice? Ani jedna mě nenadýmá a nedovedu si to bez nich vůbec představit, ale prý můžou dát mléku špatnou chuť a miminko je pak nechce. Vy jste opravdu v jídelníčku nic neměnily?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Je přírodní kosmetika opravdu to nejlepší pro naši pleť?

Přírodní kosmetika zažívá v posledních letech obrovský boom a na trh přichází také spousta luxusních značek, které se předbíhají v tom, které produkty vypa...

Tibetské momos jinak

Momos je tradiční jídlo z Tibetu a Nepálu. Momos, dim sum nebo wonton jsou různá jména pro plněné slané taštičky, které jsou populární v Číně, Nepálu, Tibe...

Špagety s daikonem, čínským zelím a řasou nori

Pokud máte také rádi fusion recepty, vyzkoušejte tuhle čínsko – italskou dobrotu. Nebojte se v kuchyni experimentovat. V kuchyni, alespoň v té mé, ne...
126
15

Biologická zima už je tu!

Biologická zima začíná v půlce listopadu. A protože zima patří k energii vody, jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř. Oba orgány j...

Už jste vysadili česnek?

Česnek je oblíbenou cibulovitou zeleninou, pěstuje se u nás velmi hojně. Na výběr máme z mnoha odrůd s odlišnými vlastnostmi.

Síra – minerál krásy

Přestože je síra třetím nejhojnějším minerálem v našem těle, věnuje se jí poměrně málo pozornosti. Víte například, proč se jí přezdívá minerál krásy? A v j...