Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ. Chutí připomíná ústřice, proto se jí říká zeleninová ústřice.

Původ

Pochází z jihovýchodní Evropy a Afriky, na zahrádkách se objevovala již v 16. století. Kozí bradu v minulém století téměř vytlačil černý kořen, což je škoda. V současnosti se kořen pěstuje ve Francii, Německu, Itálii a Rusku. Její semínka jsou u nás k dostání ve specializovaných prodejnách, můžete si ji klidně vypěstovat.

Věděli jste, že:
libanonském léčitelství se kozí brada využívá k léčbě rakoviny a dysfunkci jater.

Co obsahuje

Kozí brada obsahuje polyfenoly, esenciální mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a C. Je bohatá na minerály jako vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, fosfor, zinek a sodík.

Účinky kozí brady

  • jaterní a žlučníkové tonikum
  • léčba močových cest
  • protirakovinné účinky
  • protizánětlivé účinky
  • léčba aterosklerózy a vysokého krevního tlaku

Studie

Dle zahraniční studie, která zkoumala léčivé účinky kozí brady na nemocných i zdravých potkanech, bylo zjištěno, že má silné antioxidační účinky. 

Využití kozí brady

Kořen se velmi podobá černému kořenu, využití je stejné. Syrový nastrouhaný kořen se hodí do salátů, můžete ho dusit na oleji nebo vařit. Listy se připravují jako špenát, anebo se konzumují syrové. Jedlý květ použijte jako ozdobu vašich salátu a pokrmů. Při loupání kořene teče latexové mléko, což ztěžuje jeho loupání, proto je praktičtější ho vydrbat kartáčkem na zeleninu a neloupat.

Jak ji pěstovat a sklízet

Kozí brada je dvouletá rostlina, kořeny se sbírají v prvním roce na podzim nebo druhý rok na jaře. Pro lepší chuť sklízíme po mrazech.
Podmínky pro pěstování jsou stejné jako u mrkve nebo pastináku. Vysít ji lze už na podzim. Nemá ráda suché a kamenité půdy. Přes zimu se dá skladovat ve sklepě. 

Já jsem semínka vysela na jaře a moc je nezalévala, takže se mi kozí bradu nepodařilo vypěstovat, pro úspěšné pěstování ji raději zalévejte, nemá ráda suchou půdu. Semínka jsem dostala od pána, který ji používá a konzumuje kořen, který suší a rozemletý přidává do smoothie. 

Zkuste to taky

Letos to zkouším znovu, dám vědět, jak se mi dařilo. Moc mě potěší, když se ozvete i vy, zda jste zkusili kozí bradu pěstovat.

 

Zdroj: 

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/161720/
https://www.jeremybartlett.co.uk/2012/05/29/salsify-tragopogon-porrifolius/

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. já znám tu divokou žlutou. spásáme jí, když najdeme. o využití kořenů jsem nevěděla. zajímavý! díky za tip

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFíková zmrzlina s čokoládovou polevou
Další článekKulajda jinak