Stále více dětí odmítá jíst maso nebo rovnou všechny živočišné výrobky. Některé děti v určitém věku odmítají jíst mrtvá zvířátka, některá to tak mají od mala. Prostě jim maso nechutná. Víte, jak má vypadat jídelníček dětí, které nejí živočišné výrobky? Mohou malé děti, které jsou ve vývinu, být vegetariáni či dokonce vegani? Jaké živiny jim mohou chybět?

Dostatek bílkovin u vegansky stravovaných dětí

Pokud dítě dostává klasické jídlo a sní všechno krom masa, budou mu chybět bílkoviny. Není tedy řešení dát mu svíčkovou a nechat ho sníst jen knedlík a omáčku, nebo u kuřete s bramborem zůstat jen na bramborách. Bílkoviny nejsou problém, ani když je dítě vegan (tedy když nejí vůbec žádné živočišné bílkoviny – maso, vejce, ani mléko či mléčné výrobky), pokud dostane kombinaci obilí a luštěnin na jednom talíři.

Obiloviny obsahují celou řadu aminokyselin, které jsou potřeba pro tvorbu proteinů v našem těle. Ale většina obilovin neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To jsou ty, které si naše tělo neumí samo vyrobit a musí je dostat ve formě stravy. A podobně jsou na tom luštěniny. Když však dáte na talíř společně obilovinu a luštěninu, dostanete celou paletu aminokyselin a vaše tělo si pak samo poskládá lidskou bílkovinu jako byste navlékali korále na nit.

Pro úplnost je potřeba dodat, že když sníte kus masa, vejce nebo mléčný výrobek, vaše tělo z toho nevezme hotovou bílkovinu a nepřilepí si ji ke svalu, aby byl větší, jak si to někdy lidé představují. I živočišnou stravu musí naše trávení rozložit na jednotlivé aminokyseliny a naše tělo si z nich poskládá svojí “lidskou” bílkovinu. Rozdíl je v tom, že v mase jsou rovnou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny.

Jak sestavit kompletní talíř

V našich receptech narazíte na poznámky jako “aby byl talíř kompletní, přidejte…”, to je vodítko pro vás, jak jídlo doplnit, aby byla bílkovina kompletní.

Obecně pak doporučuji dělat “kompletní oběd”, kdy je na talíři zastoupena větší část obilovin, menší část luštěnin a k tomu dostatečně velká porce tepelně upravené zeleniny. Pro dokonalost můžete přidat zeleninu kvašenou a zelené natě jako posypky. To je pak skutečně dokonalé. Díky zelenině se jídlo lépe stráví a dodané živiny lépe využijí. Zelenina díky obsaženým minerálům a vitamínům kompenzuje některé antinutrienty jako je kyselina fytová apod. Ve skutečnosti tomu nemusíte vůbec rozumět, stačí si pamatovat, že talíř má tvořit obílí + trochu luštěniny + tepelně upravená zelenina.
Nemusí to být tři různé hromádky, já osobně většinou luštěniny kombinuji s velkým množstvím zeleniny. Můžete dokonce smíchat všechny tři složky do rizota apod.

Když je oběd v jídelně a není kompletní

Pokud dítě chodí do školky nebo do školy, kde je odkázáno na jídelnu a stravuje se bezmase, ale nemá kompletní oběd, je potřeba udělat kompletní večeři. Některé studie sice říkají, že není nutné, aby se luštěnina a obilí potkali v jednom jídle, ale je to tisíce let prověřená kombinace, je to chuťově velmi uspokojivé, syté a nehrozí, že se u oběda přejíte rýže a u večeře čočkou. Navíc nadbytek luštěnin také není žádoucí. A většina zdrojů uvádí, že aminokyseliny se v organismu neskladují, takže ty, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, což opět nahrává tomu dát si tradiční talíř s obilím, luštěninou a zeleninou. 
Já celé roky dodržuji tuto kombinaci k obědu, někdy tak máme složenou večeři, někdy obě jídla. A když to někdy nevyjde, třeba na návštěvě nebo na výletě, tak vím, že se nic neděje, protože jinak se doma stravujeme vzorně.

Vyjádření Kanadské pediatrické společnosti:
Existují dostatečné důkazy (1, 2, 3, 4, 5, 6), že dospívající a děti na vegetariánské a veganské stravě rostou a prospívají normálně, pokud je tato strava vhodně navržena. Pokud je tedy veganská strava vedena správně, je plnohodnotná.

Co by ještě mohlo chybět

Bílkoviny tedy dětem chybět nebudou. Vitamínů a minerálů dostanou při pestré stravě a různých úpravách pokrmů také dostatek. Není tedy důvod se obávat o dostatek železa nebo vápníku, o kterých jsou mnozí přesvědčení, že je získáme jen z masa a mléka. Diskutabilní je B12, které jsme se věnovali v několika materiálech. Doporučuji je nastudovat a udělat si závěr sám, stejně jako doporučuji si projít další uvedená videa, články a rozhovory na výše uvedená témata:

Chybějící a přebývající živiny na klasické stravě u dětí
Vypadá to, jako by snad jen veganské a vegetariáské děti a dospívající museli řešit nedostatek minerálů a vitamínů. Ale není tomu tak. Klasicky se stravujícím dětem běžně chybí železo (nedostatek má okolo 10 % běžně se stravujících dětí (7)), vitamín D, B2 (proto se dětské cereálie obohacují o vitamíny skupiny B), omega 3 mastné kyseliny, vláknina, kyselina listová (děti často nejedí zeleninu), draslík a vitamín E (7, 8). Naopak mají ve stravě až o 2,5-3x více bílkovin, o 3-4x více soli, o 245 % více volných cukrů, o 83 % více nasycených mastných kyselin (9).

Veganské dítě může být mnohem zdravější než ostatní

Pokud se budete držet našich doporučení, bude vaše dítě mít pestřejší a zdravější jídelníček než všechny ostatní děti. Bude zdravé a silné. Pokud se nejedná o veganství, kdy se sice důsledně nejí maso ani jiné veganské výrobky, ale jí se cukr, pijí limonády, jedí běžně moučné výrobky apod. Takové děti jsou pak stejně churavé jako všechny ostatní. A není to tím, že nejedí živočišné výrobky, ale tím, co jedí.

Doporučení Jíme Jinak

  • Vařte podle receptů na Jíme Jinak, inspirujte se jídelníčky, které máte v Klubu a kurzech, jsou vyvážené po všech stránkách.
  • Při skládání jídelníčku, který není striktně veganský, vycházejte z doporučení v tomto článku.
  • Nezapomínejte na kvašenou zeleninu, mořské řasy a olejnatá semena, jsou skvělým zdrojem dalších cenný látek.
  • Vařte pestře – střídejte suroviny, střídejte způsoby úpravy a konzistence.
  • Naučte dítě jíst v klidu a dobře žvýkat.
  • Nestresujte se, že to není dokonalé, podívejte se, jak jsou živeny děti okolo vás. A také žijí. Vy to určitě děláte mnohem lépe!

A hlavně se o dítě nebojte

Strach je jed, nepřináší nic dobrého. Svůj strach byste mohli na dítě přenést. Pokud bude stále dokola poslouchat, že mu určitě bude chybět to či ono, pište si, že mu to začne chybět. A to i v případě, že svoje obavy nevyslovujete nahlas. Děti mají radary!

Chraňte dítě před okolím

Nenechte nevědomé lidi z vašeho okolí, aby mu do podvědomí zaseli pochybnosti. Pokud nátlak okolí nezvládáte, určitě si projděte tréninkem v kurzu Jak na babičky (Klubáci jen za 490 Kč). Pak zvládnete nejen babičky, rodinu a kamarády, ale taky kolegy nebo šéfa v práci i drsnou úřednici. Rady z tohoto programu užijete totiž i mimo talíř.

Kdy vyhledat pomoc

Pokud vaše dítě není delší dobu v pořádku, nevypadá dobře, nemá energii a je stále nemocné, je potřeba ho nechat vyšetřit, nejlépe u celostního lékaře. Nemá cenu hrát si na hrdiny a riskovat jeho zdraví. Pokud rady uvedené v tomto článku a doporučených videí nepomáhají, může mít dítě nějaký problém s trávením, alergii, psychické potíže apod. A to není radno podceňovat.

Osobní zkušenost s našimi dcerami

Původně jsem chtěla dětem začít dávat maso kolem roku a půl. Ale když toto období přišlo, připadaly mi holčičky ještě moc malé a “čisté”, vůbec se mi do toho nechtělo. Mléko, mléčné výrobky ani vejce jsem jim vůbec nedávala. Jediná živočišná složka, se kterou přišly v prvních letech života do styku, byla mateřské mléko, obě jsem kojila. Později u moře na dovolené ochutnaly rybu a tu si občas dáváme. Náš jídelníček tedy není striktně veganský (i když v porovnání s okolím je velmi veganský), dnes, když už jsou to školačky, tak na výletech nebo na návštěvě občas v něčem sníme rozmíchané vejce (většinou v polévce), je tam máslo (většinou nám na něm podusí zeleninu) či sýr (ten obsahuje většina vegetariánských jídel a ne vždy se podaří dostat jídlo bez něj). Ale doma vyrostly přesně na těch receptech, které vidíte na našich stránkách, nic jiného jsem nevařila. A dnes jsou to nejvitálnější a nejzdravější děti, co znám. Nebraly nikdy antibiotika ani běžné léky, sportují, dokonce už závodí. Jde to i bez masa, mléka a vajec. Máme to vyzkoušené!

 

Ilustrační obrázek aminokyselin zdroj: www.content.byui.edu

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. dobrý den, mě taky dnes přepadly obavy, zda dávám dceři všechno (má 14 měsíců). S JJ jsem teprve od února, takže moc velké zkušenosti nemám, improvizace mi jde, ale ne v kuchyni:-). Mám trochu obavy z té pestrosti – jíme hlavně mrkev, petržel, batát, brokolici, řepu a květák. Sem tam vodnici a špenát. No, jiné věci spíše když je máte v receptu. Dýně zatím v obchodě nejsou. Ještě jsem se nepropracovala k vaření skutečného obilí, jíme tedy spíše rýže, jáhly, pohanku, kuskus a bulgur a občas kroupy. No a vzhledem k věku dcery červenou čočku, začínáme mungo a tofu natural (jednou i seitan). Myslíte, že to stačí? kompletní je obvykle jen oběd (ale ne vždy), večere zelenina s rýží/jáhlami…. Výrazně jsem omezila ovoce (hlavně banán), míváme párkrát týdně jablko (většinou uvařené na pudink) a co mi tedy jde celkem dobře, jsou dezerty:-). Maso moc malé nedávám, ale nědky mám pochyby, zda ho aspoň jednou týdně nedávat. Pestrost mi tedy zatím chybí. Jsem v kurzu jarní očisty, ale musím se přiznat, že to dávám tak na max 50%. Nicméně se to snažím brát tak – Díky za každé dobré jídlo, které sníme.

    • Mufmuf, chapu vase obavy, ale podivejte se, jak jedi ostatni a hbed vam bude lip 😉 Co davaji maminky kolem vas svym malym detem? Kolik druhu zeleniny, obili a lustenin? Vetsinou jen brambory, kureci, bile pecivo, mlecne vyrobky a v lepsim pripade tu mrkev. Pustte si toto video a budete v klidu: https://www.jimejinak.cz/jak-striktni-jidelnicek-deti-potrebuji/ a pokud iz mala neni kojena, tak https://www.jimejinak.cz/idealni-vyziva-pro-nekojene-deti/ Pustte si take https://www.jimejinak.cz/dasa-luzna/ a https://www.jimejinak.cz/poradna-s-dasou-luznou-nedostatek-bilkovin-ve-strave-deti/ a https://www.jimejinak.cz/pozname-chybejici-vitaminy-mineraly-a-bilkoviny-ve-strave-cim-je-doplnit/ Pustte si videa s dalsimi rodici, kteri uz touto cestou sli pred vami.

      • Super, díky moc. Mrknu na to. Malou ještě kojím. Vypadá zdravě, živá je někdy až moc:-), takže to asi bude OK, jen se chci ujistit. Je toho na dané téma hodně, takže si tím proberu a obnovím pocit správné cesty:-). Chce to právě stýkat se s lidmi podobného ražení, aby (tedy aspoň v počátcích a době krize) člověk obnovil energii:-). Hezký den všem

        • Tak když je ještě kojená, tak to už vůbec není čeho se bát. Pak je důležité aby maminka měla dostatek výživy, aby nedávala ze svého😉

    • Ještě si položte otázku – kolik maminek z vašeho okolí dětem vaří vlastní jídlo? Čím dál víc se setkávám s názorem, že patlat se s pidiporcí za cenu toho, že nevím, co je v konvenční zelenině za znečištění – velmi výrazně funguje podprahová masáž “skleniček”, které “splňují přísné bionormy pro kojence”. Opakovaně slyším, že nevaří ani maminky prvního dítěte (tam není taková časová tíseň). Pak můžete porovnat pestrost potravin v nabízené skleničce, která splní alespoň nejzákladnější požadavek – nedoslazená, nepřisolená. Těch je totiž na trhu jen pár a tudíž se pestrost výběru zcvrkne na pár surovin… Máte pro dcerku denně čerstvé jídlo, z lokálně dostupných potravin, já jsem už po roce začínala zařazovat ovesné vločky, je tam jiný druh lepku, který jsem pokládala na první seznamování zažívání za vhodnější, běžně jsem používala kukuřici (z mouky či krupice jsem vařila kaše-polenty), ze zeleniny cuketu, pórek, celer už nad rokem taky, ale myslím, že jste je spíš nestihla vyjmenovat a možná i něco dalšího, co používáte…
      Možná se zeptejte sama sebe, co vám přijde, že jí na jídelníčku chybí? Živočišná složka? Pestřejší ovoce? Pak se lépe hledá odpověď na to, zda jde o nezbytnost nebo kdysi zafixovaný rámec, který si od dětství neseme v sobě…

      • Díky moc za komentář. Já naštěstí mám v okolí i nějaké “nekonvenční” maminky, jedna je dokonce bývalá kurzistka JJ. Další je starostlivá (co se jídla týká) až moc, na všem vidí něco (např. že v tofu je estrogen a nemá se dětem a mužům dávat), ale některé její informace jsou použitelné a pomohly mi. Ale je pravda, že na hřištích a v denním centru to většina vůbec neřeší (ovšem často děti opravdu nemají žádné viditelné obtíže, kolikrát jim mnohem lépe spí atd. – to mi ale mě až tak nehlodá;-)). Kojila jsem do konce 6. měsíce, ačkoli byly tlaky z rodiny (hlavě tedy manželovi), že musí mít maso už od 5. měsíce, že to je na rozvoj mozku, nebude mít železo atd. To jsem ustála celkem dobře. Po půl roce už bylo vidět, že má Terez hlad a přestala i přibírat (doma nevážím, ale na kontrole). Takže jsem sáhla po příkrmech – prvně jsem kupovala – měla jsem strach, že to neudělám správně / dostatečně hygienicky atd. (i když moje máti říkala, že přece mrkev uvařit a pomixovat snad dovedu – myslela jsem, že nedovedu:-). Později jsem začala vařit, napřed bez masa (opět stejné obavy + neměli jsme žádné z domácích chovů – to jsme pak sehnali). Ovšem zase tu byly ty obavy, že se jí snad bez masa nevyvine mozek:-). No já mám oslabené ledviny, takže strach je / byl častý host. A večeře – no koupili jsme kaši od Nutrilonu, malá to snědla, ale nám se to zdálo strašně sladké a umělé. Asi dva týdny jsme to k večeři dávali, ale pak jsme přešli na Nominal instantní kaše (jáhly, čirok, pak pohanka) s ovocem. To byla dobrá berlička na začátku. Časem jsem někde četla, že ty extrudované kaše taky nejsou nic moc (ale asi lepší než Nutrilon), takže jsme začali vařit. Ovšem stále s ovocem. A pak se zhoršovalo to noční nadýmání. Tak jsem hledala dál a kaše jsme začali dávat k snídani. A stále ovoce a nejraději banán, Terez ho má fakt moc ráda. A pak už jsem narazila na stránky JJ a paní Eva mi poradila, že banán “ee”. To dost pomohlo. Jenže pak nastal další extrém – moc toho přece v oblasti JJ stravy neumím/neznám, ale chtěla jsem dělat vše dokonale a nic nezdravého nedávat. Což ale bylo/je nereálné. Takže myslím, že se kyvadlo vrací trochu zpátky. Prostě lepší se snažit a aspoň něco postupně zlepšit, než nedělat nic:-). Díky moc za informace a podporu! Je to dlouhý román, ale pomohlo se “vykecat”:-).

        • Dokonale je to, co prave delame. Az budeme schopni delat to jinak, bude to zase dokonale – pro ten okamzik 😉 Zbytecne se nestresujte, delate to dobre. A dobre, ze jste napsala.

  2. Můj syn vyrstl na mase, prakticky do 5 let měl běžnou stravu ve školce a maso vždy miloval. Ale sní i luštěniny, miluje tempeh. Dcera do roka nechtěla moc jíst, začala až na JJ stravě, maso do 2 let nepozřela, jenom před 2. rokem snědla kousek ryby. Nyní má maso ráda,ale libové. Maso dělám tak 1x týdně, většinou rybu, občas krůtí, tuňáka ke svačině nebo na těstoviny. Není to ani tak kvůli železu,ale vit. B12. Já jsem 2 roky na JJ stravě a dělal jsem si odběry, před rokem jsem měla krevní obraz v normě a to jsem ještě kojila. Nyní po roce ho mám na dolní hranici normy, zásoby železa taky a to již rok nekojím. Jsem často nemocná, vrací se mi kvasinkové záněty, opary…Ale vrátila jsem se do práce a mám hektickejší život. Takže stres dělá taky své…

    • Díky za zkušenosti, Lentilko, děláte to skvěle. No a ten stres…to je základní žrout našich vitamínů a minerálů, když je ho moc, ani dobrá strava nepomůže. Musí se to kompenzovat odpočinkem, duševní hygienou, radostí ze života. B12 úal chybí i když se jí maso denně. Tak držíme palce, ať je stresu minimum!

  3. :-))
    Tomu rychlýmu pohybu rozumim, naše děti by taky pořád běhaly a vrtěly se…
    Když mi řikaj kamarádky, jak celej víkend nešly s dětma ven, tak mam pocit, že jejich děti musej bejt zaručeně jinej živočišnej druh!

    • Nejít s dětma jeden den ven rovná se sebevražda :-)) A to nejedí cukr apod. Jsou to akční živočichové, od mala to nepotřebuje spát apod.

  4. To jsou holky teda šikovný – v čem závodí? (pokud si to nechcete nechat pro sebe)

    U nás by bylo aktuální spíš téma “moje dítě odmítá jíst bez masa”:)

    • Dělají akrobatický rokenrol, balet se ukázal jako moc pomalý :-)) Tak hopsají, kopou kolem sebe od rána do večera, už mám skoro tik :-)) Jo jo, jsou děti, co se masa nedotknou a děti, co se bez masa nenají :-))

      • Zlatá slova, a bohužel, roste to s nimi… Kolem 5-6.roku prostředního synka, jsem začala se snahami hlavně jeho (ostatní členové rodiny neměli problém s tím, že maso je občasnou složkou jídelníčku, spíš naopak) skladbu stravy rozšířit o bezmasé chody. Výsledky jsou sporé, byť s jeho konzervativností významné až průlomové – za maso již pokládá i ryby, na milost díky jeho vášni pro starověký Řím vzal cizrnu, kdybych věděla, jakou luštěninu jedli Egypťani, taky bych asi uspěla 😀 – ale nevím. Uvízlo v něm, že Egypťani neznali cukr a přistoupil na občasné pečení s medem, dál to neprochází. Téměř deset let snahy a pokud není maso aspoň 5x týdně (ve škole bohužel bývá prakticky denně a to mají skutečně výbornou jídelnu, kde alespoň nevévodí brambory, je pestrost v zelenině, barvách, vůních, bez glutamátů). Víkend bez pořádné porce masa pokládá za útok na jeho osobu, maso je jediná potravina, po které mu nikdy není špatně, nikdy neměl stopu alergické reakce, ekzému, průjmu. Pro něj je to důkaz, že maso mu svědčí (hlavně mu ohromně chutná). Díky němu se cítím ve své obytné kuchyni ještě hůř, protože mi stále vidí do vaření – když se mi podaří vařit v době, kdy není doma, vydám pomazánku z čočky za cizrnovou a sklidím pochvalu. Když to ovšem vidí, tak tutéž hodnotí jako fuj… A ach jo, jedinému z rodiny nechutnají karbanátky. Tedy masové ano, až moc. Luštěninové nechává ležet – ostatní se o ně porvou, o tom žádná, ale tím jsem pochopila, že moje možnosti nějak obejít některé porce masa týdně jsou vyčerpané…

        • Víš, co si myslím, i když tvého syna osobně neznám? Že by možná nejlepší bylo, kdybys ho úplně nechala, ať si toho masa da, kolik potřebuje. Nabídla bych mu k tomu vždy dostatek zeleniny a nechala na něm, kolik a kdy si dá. Maso má své nevýhody, velké množství určitě, ale mnohem horší než maso, jsou cukry, mléko, sýry, běžné pečivo, chipsy, Energy drinky a podobně. Čím víc mámy tlačí, tím více se nejen puberťáci brání. To je prostě zákon, sama si to dobře pamatuji. Celé dětství do mě chtěli dostat zeleninu, a já jí nejedla, nejedla a nejedla… a podívej dnes! Tolik kilo zeleniny, co sním za týden, jsem nesnědla za 10 let ve svém dětství 😄😄😄 člověk na to prostě musí přijít sám. A sám to chtít. Třeba z něj za rok bude zapřísáhlý Vegan, co my dnes víme. Informace má, podporu v tobě mít bude, teď už je to na něm. Ještě nápad, taková improvizace: Nauč ho kupovat kvalitní věci, chodit pro maso někam k farmáři… nebo by možná mohlo být pro něj zajímavé si to zvíře sám porazit/zabít a stáhnout, prostě ho do toho procesu zapojit, ať ví, a jaký průmysl jde a čeho se účastní, když to jí. No uvidíš. A třeba, když ty ustoupíš v tlaku na omezení masa, třeba on zase ustoupí v tom, že ho nebude tolik vyžadovat.

          • Evi, já si tu vylévám emoce, které roky byly ticho uvnitř, ale jak to u nás běží – o omezování nemůže být řeč, není tak dlouho, co jsem byla ráda, že mám vůbec nějakou potravinu, kterou opravdu sní (býval velký nejedlík a hubený až pámbu bránil), nikdy jsem nešla cestou omezování, ale cestou nabízení nového, dalšího. Snahou o rozšíření nabídky. Mám i konzervativního chlapa, takže dětem to vyčítat nelze, mají kde brát, ale chlap byl v mladých letech absolutní chuťová konzerva. Moje letitá pozvolnost (a hlavně to, že opravdu vše připravím až na talíř a on jenom jí) má výsledky a chlap je ve stavu, kdy by zfleku přešel na plné JJ, nebýt toho, že taky živíme to složitější potomstvo 😀 Poslední cca rok se pořád ptá, proč není častěji a proč zase o víkendu klasika a tak – pokouší se mě normálně manipulovat k vaření DVOJÍCH obědů – ne proto, aby měl klasiku, ale aby naopak měl JJ, když se tam klasika procpe přes potomstvo… (K samostatné přípravě bohužel nedospěl – to by mi dost vyhovovalo, kdyby on nám připravil JJ, nebo kdyby třeba udělal tu klasiku a já opak – ono to už vychází dost často 4 ku 1 ve prospěch JJ).

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganské karamelky (bez mléka i cukru)
Další článekPohankové karbanátky s ořechy a tofu