Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pšeničné tortilly

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez mléka
bez vajec

Tortilly určitě známe všichni a není nic jednoduššího, než si je pripravit doma. Potřebujeme pár základních surovin, kvalitní pánev a trošku trpělivosti při válení, ale výsledkem jsou krásně měkkoučké tortilly, které můžete zapékat a nebo třeba přikusovat k pomazánkám.

Ingredience
4 tortilly
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky + trocha navíc na podsypání
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

Jak připravit tortilly z celozrnné mouky

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, olej a postupně přiléváme horkou vodu, zatímco hněteme pomocí lžíce. Jakmile to teplota těsta dovolí, pořádně jej prohněteme i rukama, a to tak, aby vzniklo hladké, měkké, ale nelepivé těsto.
  2. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi půl hodiny odpočívat. Poté jej rozdělíme na 4 stejné díly, pomoučíme pracovní plochu a z každého dílu vyválíme velmi tenkou placku. Dle potřeby trochu pomoučíme při válení i váleček a placku.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Pořádně rozpálíme nepřilnavou pánev.
  5. Do pánve dáme tortillu, necháme asi 15 sekund z jedné strany, otočíme, opět pečeme 15 sekund (v této fázi už by se měla dělat “oka” viz foto) a pak vrátíme ještě na tu první stranu zhruba na 10 sekund. Hotové tortilly skládáme na sebe a vždy hned přikryjeme utěrkou.

Praktické

  • Tortilly pečte opravdu jen krátce. Zůstanou krásně měkké a vláčné.
  • Množství vody přizpůsobte vaší mouce, každá saje jinak, proto opravdu přilévejte postupně a popřípadě přidejte.
  • Tortilly můžete plnit, zapékat a nebo přikusovat k oblíbené pomazánce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

49 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes k obědu ze špaldové a kukuřičné mouky. Moc dobré,bezva recept Klárko👍

Ahojky, mě se bohužel vůbec nedařilo, dala jsem špačkovou mouku místo pšeničné, těsto se neuvěřitelně lepilo, trhalo a nešlo vyválet do tenka, neustále jsem přidávala mouku, ale moc to nepomáhalo. Jinak chuťově byli dobré, ale na zabalení tortily nepoužitelné:-(. Máte také někdo takové zkušenosti se špaldou?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Italské cassoni jinak

Vynikající plněné placky se zelím a cizrnou, inspirované tradičními italskými plackami cassoni, s netradiční, ale skvělou náplní.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Plněná indická placka Paratha

Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti ...

Nafouknuté placičky

Měkounké, uvnitř duté placky jsou vhodné jako příloha, dají se plnit dovnitř nebo přeložit a podávat jako tortilla. Jsou jednoduché a snadno uspokojí chuť ...

Yachaejeon korejská palačinka

Yachaejeon korejská palačinka je velmi variabilní recept, který můžete snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zásob. Zeleninu volte dle sezony a vaší chuti....

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....