Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Ranní sladká zeleninová kaše

Uvařeno
Ingredience
  • 2 PORCE
  • 50 - 80g sladké zeleniny (batát, mrkev, dýně, řepa) - dle chuti a dostupnosti
  • 200 - 250 ml vody (část lze nahradit rostlinným mlékem)
  • 2 špetky soli
  • 200g uvařené obiloviny (rýže, pohanka, jáhly)
  • 50g pomletých semínek (lněné, dýňové, slunečnicové)

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Postup

  1. Nastrouhat zeleninu na jemném struhadle. Dát do hrnce s vodou (mlékem), osolit a vařit 10 až 15 minut.
  2. Vmíchat uvařenou obilovinu, semínka, promíchat, vypnout sporák.
  3. Na talíři lze posypat karobem nebo mletými ořechy (opražené na pánvi), které mám dopředu nachystané ve sklenici na více dnů uchované v lednici.
  4. Ob

měny, doplňky
– Do zeleniny při vaření někdy přidám špetku skořice.
– Po vmíchání obilovin a semínek podle potřeby doliju rostlinné mléko (konkrétně ovesné mléko z DM, které má výborné složení a je nasládlé), nebo pokud je kaše moc tekutá, zahustím instantní kaší kukuřičnou, nebo pohankovou od Šmajstrly.
– Na závěr po uvaření a mírném vychlazení na talíři, občas dávám lžíci kokosového oleje LZS.
– Pokud nemám uvařenou obilovinu, tak 70g ovesných vloček zaliju vroucí vodou (cca 150 ml), nechám přikryté v misce pod talířkem cca 5 minut. Pak vločky vmíchám do uvařené zeleniny a ještě 3 minutky nechám povařit, kdy po celou dobu kaši míchám.
– Pokud chci ranní kaši alá kompletní talíř, přidávám cca 30 – 50g uvařené quinoi nebo amarantu nebo černé čočky.

Tento recept vznikl, když jsem se začala stravovat podle JJ a do té doby jsem snídala sladké kaše s ovocem společně s dcerou. A tahle kaše postupně nahradila sladkou ovocnou kaši a protože dcera nejí luštěniny, zkoušela jsem nenápadně přidávat další suroviny bohaté na bílkoviny do kaše podle toho co projde. Takže quinoa, amarant úplně v pořádku, černá čočka trochu, ostatní luštěniny mi neprošly. Zpočátku jsem tuto kaši musela dochucovat vmícháním meruňkového nebo vanilkového pudingu, později doslazovat dobrosladem. Nyní stačí suroviny viz ingredience.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarína
8. 11. 2021

Toto vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam.

Ahojky dnes premiéra s kaší,ale je to jedlé,Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

47
9

Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Květák na tamarindu

Květák v těstíčku pečený v troubě, podávaný s lahodnou omáčkou plnou chutí a vůní exotického koření.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.
7
13

Fermentovaný tofu tvaroh

Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a moc dobré – jak nas...

Krémové rizoto s fazolemi

Rychlý a jednoduchý recept z mála ingrediencí, který doufám bude chutnat i vám. Krémové rizoto s fazolemi a hlívou, skvělá kombinace chutí a zdravých ingre...