Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rychlé knedlíky z ovesných vloček

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
sezóna podzim

Když nemáte po ruce žádnou hotovou obilovinu, když je návštěva za dveřmi a chybí příloha, vždycky je ještě čas udělat velmi rychlý knedlík z ovesných vloček. Opět nebudete potřebovat vejce ani mléko a bude to raz dva.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
  • trochu vroucí vody na spaření
  • sůl
  • cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
  • cca 5 lžic pohankové mouky

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit ovesné vločkové knedlíky

  1. Do misky vsypeme ovesné vločky.
  2. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
  3. Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
  4. Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
  5. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  6. Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
  7. Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když vyplavou.
  8. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
  9. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli. Knedlík uvnitř nebude suchý ale mazlavý.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)
  • Velké vločky je lepší trošku pomlít na menší kusy mixérem, lépe se pak s nimi pracuje.
  • Burizony mají za úkol knedlíky “odlehčit”, ale můžete je bez obav vynechat.
  • Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
  • Knedlíky můžete skladovat dva tři dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat na trošce oleje.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí, kdy už nejsou mazlavé a řez je ostrý a čistý.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé “jednoporcové” a plánované přebytky zpracovávám do větších šišek, které skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, které pak napařím nebo orestuju.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Mouku můžeme použít i jinou celozrnnou, pohanková má výhodu, že pěkně pojí.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

123 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto fantastické kuličkové knedlíčky, rychlé, vždy se povedou, a chutnají moc moc, třeba k báječné houbové omáčce https://www.jimejinak.cz/bila-houbova-omacka/ Tak moc jsem se těšila, že jsem se nechtěla zdržovat focením. 🤭 Tak třeba příště. Moc děkuji za recept. 👌🌹

Rychlovka, jednoduché a tak syté

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...
220
111

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.