Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Veganský Unagi Don

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Upravená verze slavné japonské klasiky Unagi Don nebo Unadon podle Unagi (úhoř) a donburi (rýžová miska). V mojí verzi úhoře nahradil lilek a výsledkem je fantastické a chutné veganské jídlo pro milovníky asijské kuchyně.

Ingredience
  • 3 dlouhé lilky
  • pažitka
  • olej
  • 2 lžíce tamari
  • 2 polévkové lžíce mirinu
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 1/2 sklenice vody
  • kukuřičný škrob dle chuti
  • sezamová semínka
  • řasa nori (volitelné)

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Recept na lilkový Unagi Don

  1. Lilky napařujte asi 10 minut.
  2. Lilky otevřete “motýlkovým” řezem (viz foto) a poté udělejte vodorovné řezy. Lilek posypejte kukuřičným škrobem.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Smíchejte vodu s mirinem, rýžovým sirupem a tamari.
  5. Rozehřejte pánev s olejem a opečte lilek na středně vysokém plameni, dokud se neobjeví kůrka. Opečte z obou stran.
  6. Omáčku přelijte přes lilek a vařte, dokud se nevsákne. Posypte sezamovými semínky, proužky mořské řasy nori a pažitkou. Podávejte s rýží.

Praktické

  • Při opékání lilek otáčejte pomocí široké špachtle.
  • Doba dušení na páře může být jiná, záleží na velikosti i jakosti vaší zeleniny. Nesmíte ovšem lilek dusit do rozvaření.
  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

     

    PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

    Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Zelenina s omáčkou Mitarashi

    Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

    Tofu Kung Pao

    Zjednodušená bezmasá verze oblíbeného asijského jídla. Příprava tohoto pokrmu je opravdu velmi jednoduchá, suroviny zredukované na kost, ale i přesto je to...

    Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

    Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

    Tofu na fenyklu

    Připrav si lahodné tofu na fenyklu s pikantní omáčkou plnou exotických chutí. Tofu pečené do křupava a podávané s rýží nebo nudlemi je skvělou alternativou...

    Zimní donabe

    Zajímavý recept na zimní donabe plný zdravých ingrediencí jako je tofu, rýže a různé druhy zeleniny. Stačí smíchat ingredience, nechat vařit a pak si lahod...

    Tofu na balzamiku

    Tofu si s balzamikem hodně rozumí, výsledkem je opravdu výborný recept, který vás, jak doufám, potěší a zachutná jako mně.