Domů > Jak začít > Základní suroviny > Dochucovadla

Znáte prachandu, zdravé přírodní sladidlo?

Používaly ji naše prababičky, je to zapomenutá delikatesa. Někde se jí říká též pracharanda.

Co je to prachanda?

Už naše prababičky si dovedly sladit koláče či jiné pokrmy přírodně a zdravě zároveň. Prachanda (nebo chcete-li pracharanda) je najemno rozemletá drť ze sušených hrušek, na kterou se používaly hrušky horší jakosti. Prachanda se přidávala do koláčů, ovocných knedlíků, perníků a dalších pokrmů. Byla k dostání dokonce i v obchodech, a to v meziválečném období.

Jak se vyráběla?

Prachanda se vyráběla drcením, strouháním či mletím sušených hrušek, drť se pak ještě přesívala, aby se dosáhlo jemnější konzistence. Ve starých receptech se uvádí, že se prachanda míchala se skořicí. Na výrobu prachandy je potřeba hrušky dobře usušit, protože měkké hrušky nepůjde dobře mlít.
Tuto pochoutku si můžeme vyrobit doma i v dnešní době a nahradit exotické datle nebo jiná sladidla v posledních letech tolik oblíbená. Využijeme tak místní ovoce z našich zahrad. Sušené hrušky jsou samy o sobě vynikající pochoutkou.

Využití v kuchyni

Sušený prášek z hrušek je možné využít i k dochucování pokrmů, k výrobě smoothie, přípravě ovocných čajů a dá se samozřejmě, jako dřív, využít k slazení zdravých moučníků a jiných sladkých jídel anebo k přípravě zdravého vánočního cukroví.
Dnes se dá prachanda sehnat i v obchodech, a to buď hrubě mletá nebo jako jemný prášek.
Naše prababička hrušky zpracovávala na prachandu pokaždé, když se hrušek urodilo dostatek. Používala ji místo cukru. Hrušky sušila na kamnech a strouhala je pak na struhadle.

Tip!
My si sušíme hrušky máslovky, jsou velmi sladké a po usušení ještě sladší, takže jsou ideální na jakékoliv slazení.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolína
26. 2. 2022

Ahoj, dá se to udělat i z jablek?🤔

Zkuste máslovky, ale moje prababička neměla na výběr, jedna hrušeň na zahradě a z ní dělala prachandu, ale jednoduše všechny hrušky, které se hodí na sušení se hodí na výrobu prachandy a z nashi jsem nezkoušela prachandu…

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

6

12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)

Máte doma sladěnku (ječmenný nebo rýžový slad) a nevíte co s ní? Přinášíme vám 12 tipů, kam všude ji lze použít! Slad je nejvhodnějším sladidlem, protože o...
2
9

Mysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu

Na zdraví bychom rozhodně měli myslet, ale ne s plnou pusou müsli, jak se nám snaží reklamy na tyto produkty namluvit. Snídat müsli nebo granolu má na prvn...
2
8

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Sladký irský chlebík

Soda bread ve sladké verzi, ale bez cukru a jiných sladidel, s přírodní ovocnou chutí bez přehnané sladkosti. 

Vánoční “tvarohová” štola

Tvarohová štola je vánoční klasika, ale dobrá zpráva je, že jde udělat i jinak. K přípravě není potřeba cukr, vejce ani tvaroh a přesto je vynikající.