Co je to prachanda?
Už naše prababičky si dovedly sladit koláče či jiné pokrmy přírodně a zdravě zároveň. Prachanda (nebo chcete-li pracharanda) je najemno rozemletá drť ze sušených hrušek, na kterou se používaly hrušky horší jakosti. Prachanda se přidávala do koláčů, ovocných knedlíků, perníků a dalších pokrmů. Byla k dostání dokonce i v obchodech, a to v meziválečném období.
Jak se vyráběla?
Prachanda se vyráběla drcením, strouháním či mletím sušených hrušek, drť se pak ještě přesívala, aby se dosáhlo jemnější konzistence. Ve starých receptech se uvádí, že se prachanda míchala se skořicí. Na výrobu prachandy je potřeba hrušky dobře usušit, protože měkké hrušky nepůjde dobře mlít.
Tuto pochoutku si můžeme vyrobit doma i v dnešní době a nahradit exotické datle nebo jiná sladidla v posledních letech tolik oblíbená. Využijeme tak místní ovoce z našich zahrad. Sušené hrušky jsou samy o sobě vynikající pochoutkou.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Využití v kuchyni
Sušený prášek z hrušek je možné využít i k dochucování pokrmů, k výrobě smoothie, přípravě ovocných čajů a dá se samozřejmě, jako dřív, využít k slazení zdravých moučníků a jiných sladkých jídel anebo k přípravě zdravého vánočního cukroví.
Dnes se dá prachanda sehnat i v obchodech, a to buď hrubě mletá nebo jako jemný prášek.
Naše prababička hrušky zpracovávala na prachandu pokaždé, když se hrušek urodilo dostatek. Používala ji místo cukru. Hrušky sušila na kamnech a strouhala je pak na struhadle.
Tip!
My si sušíme hrušky máslovky, jsou velmi sladké a po usušení ještě sladší, takže jsou ideální na jakékoliv slazení.
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Jak usušit celou hrušku?Já jsem prachandu dělala z křížal, ale asi to není ono… děkuju moc!
Já to znám jako pracharandu a u nás jsou ro spíš menší kostičky (kousky) hrušek než jen prach…