Domů > Magazín > Blog

Co nového u Kojibakers

Letošní rok byl pro Kojibakers rokem plným novinek. Jaké změny proběhly, na co se můžete těšit a jaké nové produkty můžete nakoupit a využít přitom slevu pro členy Klubu Jíme Jinak?

Rok plný novinek / Kojibakers

Možná jste si už všimli, u Kojibakers se mnoho změnilo. Společnost si právě prošla procesem nového loga, nových etiket, nového webu… A jak říká Miloslav Laštovička, při předělávání etiket s hrůzou i nadšením zjistili, kolik že už mají produktů.

Velká část z nich přišla v tomto roce, kdy se firma plně usadila v nové provozovně. Možná vám některé novinky unikly, a přitom by mohly stát za vyzkoušení.

Miso

Kojibakers s misem letos experimentovali vážně dost. Některá misa už spatřila světlo světa, další zrají v sudech a čekají na svůj den D.

Ochutnat jste mohli

  • Karamelové miso, kde se Kojibakers nechali inspirovat zahraničím, našli českého poctivého výrobce karamelu a to spojili s cizrnovými misem. Toto sladko slané miso je skvělé na pečení, na polevy, do zálivek, ale třeba v týmu Kojibakers se prý pije po zalití horkou vodou jako zajímavý teplý nápoj. Něco mezi čajem a miso polévkou 😊
  • Čočkové miso z rýže a červené čočky, které se rychle stalo tím neoblíbenějším v pracovním kolektivu přímo v Kojibakers. 
  • Pohankové miso, kdy Kojibakers vypěstovali koji přímo na pohance a tu nechali fermentovat s hrachem. S pohankou jsme si v Kojibakers letos celkově hráli dost a tak využijte slevu (viz níže) a sami můžete posoudit, jak se jim to dařilo.

A těšit se můžete na pecky, které věříme, že budou stát za to. V procesu výroby jsou například mugi misa (ječná) s cizrnou nebo sójou, špaldové miso, „mexické“ kdy míchají kukuřici porostou koji s červenými fazolemi. Vše samozřejmě v bio kvalitě. A dozrávají i gastronomické perly inspirované nejlepší restaurací světa, dánskou Nomou. Konkrétně lískooříškové miso, makové miso a mandlové miso.

Miso polévky

Sortiment „instantních“ miso polévek se rozšířil o

  • Houbovou kdy se ječné miso (mugi miso hrachové) míchá s liškami, hřiby a žampióny. Dle odezvy zákazníků je to zdařilá kombinace.
  • Kari , která je vydařeným spojením dvou asijských chutí.
  • Shiitake v bio kvalitě.

    Shiitake houby prostě milujeme a moc jsme si přáli jednu z našich nejprodávanějších polévek nabídnout i v bio kvalitě, podobně jako kimchi polévku. Čerstvé shiitake v bio kvalitě nakonec nakupujeme v Německu, u nás se nám to nepovedlo, a zpracováváme je sami, abychom měli jistotu, že jsou 100% bez chemických stabilizátorů, jak tomu u sušených prodávaných hub často bývá.”, říká Miloslav Laštovička

Kuskusy a nudle

V Kojibakers dlouho hledali vhodné zahuštění miso polévek. Chtěli instantní nudle, ale ty čínské fakt nechcete jíst kvůli jejich složení a rýžové se zase musí vařit. A Kojibakers chtějí nabízet koncept maximální jednoduchosti.

Objevili tak kuskus, který po zalití vařící vodou vytvoří bohatou těstovinu a po zchladnutí a přimíchání lžíce miso polévky vznikne parádní a vydatná polévka. Našli na trhu i skvělé bezlepkové kuskusy, třeba pohankový, rýžový nebo kukuřičný a tak vám mohou nabídnout skvělou kombinaci na cesty nebo do kanceláře.

Ještě by Kojibakers nabídku chtěli rozšířit o pšeničné nudle, ze 100% pšenice. Nic víc. Žádné ztužovadlo, sůl, stabilizátor, … a navíc v bio kvalitě. Objevili je v Německu, jsou z nich nadšeni a již by měly být na cestě první kartóny pro eshop.

Tamari

Dlouho byla v nabídce e-shopu Kojibakers jen hrachová. Ta si ale našla tolik fanoušků, že ji sotva stíhali vyrábět.

“Při jedné z návštěv provozovny nás Radek Kašpárek požádal o výrobu pohankové tamari. No koukali jsme na něj, ale proč to nezkusit. A výsledek předčil naše očekávání, na to, že to byla pravděpodobně první šarže pohankové tamari na světě, si michelinský šéfkuchař ihned po ochutnání zamluvil půlku vyrobeného množství a druhou jsme tak mohli nabídnout do prodeje. Zatím limitovaného, ale na standardní výrobě se už pracuje.”, říká Miloslav Laštovička

V Kojibakers teď testují i další verze. Třeba cizrnová tamari už je v mini edici na světě. Kojibaers se v příštím roce pustí do její výroby ve větším a slibují, že nebude jediná, kterou vyzkoušejí.

Komekoji a shiokoji

Nabídka enzymatických bank, které vám Kojibakers nabízí pro výrobu domácí amasaké kaše, vlastního misa nebo třeba do salátů, je také znatelně širší.

K nabídce enzymatické rýže Komekoji přibyla i sušená enzymatická celozrnná rýže – genmaikoji a sušený enzymatický ječmen – mugikoji. Použití je stejné jako u Komekoji, získáte však trochu jinou chuť a vřele doporučujeme experimentovat.

Podobně ke světlé shiokoji přibyla její tmavá varianta z celozrnné rýže

“To nejzajímavější v této oblasti nás ale potkalo nedávno. Vyzkoušeli jsme jiné spóry koji a vypěstovali „zlatou komekoji“. Zatím jsme ji stihli otestovat pro Amasaké a byla vynikající. Asi nejlepší, co jsme kdy měli. Aktuálně testujeme i zlatou shiokoji a věříme, že ještě letos zvládneme pilotní prodej.”, těší se Miloslav Laštovička

Octy. Tedy, Praocty z Čech

V oblasti octů Kojibakers letos neodolali dvěma návnadám.

Tou první byl bezový květ. Kolem jejich sídla, na Křivoklátsku, bylo prý na jaře tolik krásných a čistých míst s voňavými květy, že je prostě museli vyzkoušet macerovat v medovém octu. Výsledek předčil očekávání a do prodeje dali limitovanou edici bezového octu (https://eshop.kojibakers.cz/praocet-bezovy/), ze které zbývají poslední láhve a brzy jeho prodej ukončí. Příští rok prý ale vyrobí dostatek, a tak se můžete těšit.

Další je degustační sada.  V dárkovém balení najdete po 100ml od devíti různých octů vyráběných původní orleánskou metodou. Jednak si je můžete v klidu vyzkoušet a jednak je to zajímavý dárek. Stejně jako ostatní degustační sady miso polévek nebo miso past.

A aby toho nebylo málo, Kojibakers experimentují s koji a jejími enzymy i v jiných oblastech. Jednou z nich je kosmetika a společně s jedním z nejlepších výrobců mýdel u nás, Mýdlovarem, připravili, otestovali a certifikovali prvních pět koji mýdel. V Japonsku se používají pro světlejší a jemnější pleť a věříme, že to samé, co Japonkám, může Koji nabídnout i Češkám.

A abychom stran plánů na příští rok neprozradili vše, necháme něco ještě pod pokličkou, protože tahle alchymie chuti potřebuje i trochu toho tajemna a očekávání 😊”, slibuje Miloslav Laštovička

85 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

7
11

Kojibakers – stálice i novinky se slevou až 30%

I v tomto roce můžete nakoupit vaše oblíbené produkty od Kojibakers. Pro členy Klubu Jíme Jinak je připravena sleva 30% na miso pasty, 25% na polévky a 10%...
3

Stálá sleva na kurzy vaření a pobyty Paní Dýně

Zveme Vás na víkendové kurzy vaření a pobyty v krásném prostředí městečka Spálené Poříčí. Pobyt v jedné z nejčistších částí Čech se krásně doplňuje se zdra...
5

Intenzivní víkendový kurz vaření s Paní Dýní – červen 2022

Zveme vás na intenzivní kurz vaření vyvážené stravy na základě principů Jíme Jinak, kde vám Lenka Rojíková (Paní Dýně) předá svoje znalosti a kuchařské zku...
1
1

Intenzivní víkendový kurz vaření s Paní Dýní – září 2022

Zveme vás na intenzivní kurz vaření vyvážené stravy na základě principů Jíme Jinak, kde vám Lenka Rojíková (Paní Dýně) předá svoje znalosti a kuchařské zku...
2

Vánoční pečení se blíží. Usnadněte si ho se silikonovými formami Lurch s velkou slevou!

Dokážete si představit Advent a Vánoce bez sladkého a voňavého cukroví? Adventní pečení ideálně zahájíte s Lurch – Flexiform – silikonovými for...

Vánoční nákupy se slevou

Vánoce se blíží a peněženka se třese. Využijte možnost ušetřit na vánočních dárcích a nakupte u partnerů, se kterými jsme pro vás domluvili velké, skutečně...