- 4 topinambury (cca 300 g)
- 1 pastiňák/petržel (cca 150 g)
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- čerstvé bylinky (libeček, citrónový tymián, saturejka)
- 1 bobkový list
- umeocet
- 1 lžíce oleje
- sůl
- řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení
Jak připravit krémovou polévku z topinambur a pastiňáku
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
- Přidáme na kostky nakrájenou pastiňák a společně restujeme.
- Když je pastiňák osmažený, přidáme topinambury (neloupeme, pouze okrájíme konečky) pokrájené na kostky a zalijeme vývarem.
- Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
- Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
- Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
- Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Nasekáme čerstvé bylinky na jemno a vmícháme do polévky.
- Podáváme zdobené čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.
Praktické
- Pozor, květy rozmarýnu chutnají stejně jako samotný rozmarýn, dejte jich jen trošičku!
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
- Bylinek dáme jen trošičku, stonek od každé bylinky.
Obměna
- Bylinky můžeme vyměnit podle toho, co nám zrovna roste. Hodí se rozmarýn (ale jen malé množství), bazalka nebo divoké bylinky jako popenec.
- Místo čerstvých bylinek můžeme dát sušené, ty ale dáme na začátku vaření.
- Můžeme přidat česnek.
- Místo pastiňáku můžeme dát petržel a místo topinambur taro brambory nebo batát.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Dnes jsem vykopala poslední topinambury, už pomalu začínají rašit… Jsou fakt skvělé a polévka z nich je jednoduchá a lahodná. Dnes jsem ji doladila troškou ovesného mléka a koprem a byla to lahoda. Ale dá se dochutit lecčím a vždycky je to lahoda :-) U nás se tedy topinambury křoupou i syrové, když je chuť, případně se upečou v troubě jako brambory.
Mnaaaaam ♥️