Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s řasou Wakame

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Tradiční miso polévka je ten nejlepší start, který můžete pro sebe po ránu udělat. Čerstvě připravená polévka vám dodá hned po ránu potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, trávicích enzymů a doslova “nakopne” váš metabolismus. A navíc je za 10 minut hotová!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 střední mrkev
  • 5 cm pórku
  • hrst brokolice rozebrané na malé růžičky
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • 10-15 cm řasy wakame (ideálně předem namočené a pokrájené na menší kousky)
  • miso pasta

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Postup

  1. Pár hodin předem, nebo přes noc namočíme Wakame řasu. Je dobré ji předem nalámat na menší kousky, za sucha to jde dobře.
  2. Do vařícího se vývaru dáme nalámanou, nebo nakrájenou mořskou řasu Wakame, mrkev na kolečka a pár růžiček brokolice. Zeleniny tentokrát dáme jen málo, aby polévka byla spíše vodová.
  3. Jako poslední přidáme pórek na proužky a nechte vařit 7 minut.
  4. Odstavíme z plotny, v trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme pár minut dojít.
  5. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud dosolujeme, pak pouze sojovou omáčkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy.

Obměna

Do polévky můžeme použít jakoukoliv kombinaci zeleniny, ale nedávejte víc, jak tři druhy. Moc dobré jsou kombinace:

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA
  • petržel, mrkev, pórek
  • kapusta, mrkev
  • dýně, petržel
  • kedlubna, mrkev
  • daikon,  kapusta
  • batáty, kapusta, petržel
  • dýně, brokolice, mrkev
  • květák, mrkev, (pórek)
  • dýně, květák…

Děti od 6 měsíců do 1 roku

Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě bez mořské řasy, ve vývaru nevadí a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte pro sebe miso pastou, popřípadě i sójovou omáčkou.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete připravit polévku s troškou soli a dát mu sníst kousek řasy. Je také možnost vše i s řasou rozmixovat.

Děti od 2 let

Polévku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko misa. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná 😊 Jen jsem přihodila hrst nudlí 😁

Mila Beata
11. 10. 2021

Lahoda lahodna ♥️ Mnaaaam ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...
45
42

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Posilující miso polévka s rýžovým mochi

Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...

Polévka s česnekovými výhonky

Zaštipujete česnek? Výhonky s pacibulkami, které ulámete, určitě nevyhazujte! Chutnají skvěle, jsou plné vitamínů a můžete je přidat třeba do polévky.