Když se nám zastesklo po ‘uzené’ zelňačce, po které by nám však nebylo těžko a která by nebyla plná přesoleného uzeného masa, vznikla tahle lehká varianta, jež nás nadmíru potěšila. Od té doby si s ní občas zpestřujeme jídelníček a nemůžeme se jí nabažit. Potěší jistě i konvenční strávníky a možná ani nepoznají rozdíl. Věřím, že zaujme i Vás :-)
Ingredience na 4 porce
- 1 cibule
- 1,5 hrnku zelí
- 1/2 hrnku kedlubny
- 1/2-1 hrnek kysaného zelí
- 1/2 balíčku uzeného tofu nebo uzený tempeh
- Případně uvařenou řasu kombu z předchozího vaření (vývaru či luštěnin) nakrájenou na nudličky
- Olej
- Sůl
- Lžička papriky
- Špetka kmínu
- Vývar nebo voda
- Umeocet
- Sojová omáčka
Když máte, přidejte vařené fazole a můžete použít i vývar z nich.
Pro mlsaly a na dozdobení sojová smetana nebo sojový kysaný jogurt.
Semínka a zelenou posypku.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Cibuli nakrájíme na hrubo, zelí na nudličky a kedlubnu na větší kostky či hranolky. Kedlubna nám v polévce skvěle a vhodně zastoupí chuť brambor.
Cibulku orestujeme se solí na oleji, až zesklovatí, přidáme čerstvé zelí a ještě restujeme, dokud zelenina nezačne vonět. Pak poprášíme paprikou a chvilku necháme opéct. Přidáme kmín, vlijeme horký vývar či vodu a nasypeme kedlubnu a řasu. Dusíme pod pokličkou, než zelí trochu změkne cca 10-15 min.
V závěru varu přidáme kysané zelí a na kostky nakrájené tofu a již jen prohřejeme. Máme-li více času, můžeme nechat i déle povařit, polévka tak získá na intenzivnější zelné a uzené chuti. Pak již jen dochutíme dle naší potřeby umeoctem, nebo pokud je dost slaná tak jablečným octem a případně sojovou omáčkou. Většinou ale ani není příliš třeba ochucovat, záleží kolik dáte kysaného zelí a jak moc je slané a kyselé :-)
Praktické
Pokud máte, můžete přidat do zelňačky během varu i fazole, jsou chutné a syté a navíc polévku vzhledově krásně doladí. My právě dovařili adzuki a tak se pár zužitkovalo i do polévky.
Na talíři ještě můžete dozdobit sojovým kysaným jogurtem nebo smetanou a posypat slunečnicovými semínky.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Mnaaaaam ♥️♥️♥️
I když je pořád krásně a teplo, už na mě přišel podzim a zelí mi přišlo k chuti. Výborná polévka a hlavně bez dýně, od které si potřebuju trošku odpočinout.