Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zelňačka s “uzeným”

Uvařeno

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Základní informace

Když se nám zastesklo po ‘uzené’ zelňačce, po které by nám však nebylo těžko a která by nebyla plná přesoleného uzeného masa, vznikla tahle lehká varianta, jež nás nadmíru potěšila. Od té doby si s ní občas zpestřujeme jídelníček a nemůžeme se jí nabažit. Potěší jistě i konvenční strávníky a možná ani nepoznají rozdíl. Věřím, že zaujme i Vás :-)

Ingredience na 4 porce

  • 1 cibule
  • 1,5 hrnku zelí
  • 1/2 hrnku kedlubny
  • 1/2-1 hrnek kysaného zelí
  • 1/2 balíčku uzeného tofu nebo uzený tempeh
  • Případně uvařenou řasu kombu z předchozího vaření (vývaru či luštěnin) nakrájenou na nudličky
  • Olej
  • Sůl
  • Lžička papriky
  • Špetka kmínu
  • Vývar nebo voda
  • Umeocet
  • Sojová omáčka

Když máte, přidejte vařené fazole a můžete použít i vývar z nich.
Pro mlsaly a na dozdobení sojová smetana nebo sojový kysaný jogurt.
Semínka a zelenou posypku.

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubo, zelí na nudličky a kedlubnu na větší kostky či hranolky. Kedlubna nám v polévce skvěle a vhodně zastoupí chuť brambor.
Cibulku orestujeme se solí na oleji, až zesklovatí, přidáme čerstvé zelí a ještě restujeme, dokud zelenina nezačne vonět. Pak poprášíme paprikou a chvilku necháme opéct. Přidáme kmín, vlijeme horký vývar či vodu a nasypeme kedlubnu a řasu. Dusíme pod pokličkou, než zelí trochu změkne cca 10-15 min.
V závěru varu přidáme kysané zelí a na kostky nakrájené tofu a již jen prohřejeme. Máme-li více času, můžeme nechat i déle povařit, polévka tak získá na intenzivnější zelné a uzené chuti. Pak již jen dochutíme dle naší potřeby umeoctem, nebo pokud je dost slaná tak jablečným octem a případně sojovou omáčkou. Většinou ale ani není příliš třeba ochucovat, záleží kolik dáte kysaného zelí a jak moc je slané a kyselé :-)

Praktické

Pokud máte, můžete přidat do zelňačky během varu i fazole, jsou chutné a syté a navíc polévku vzhledově krásně doladí. My právě dovařili adzuki a tak se pár zužitkovalo i do polévky.
Na talíři ještě můžete dozdobit sojovým kysaným jogurtem nebo smetanou a posypat slunečnicovými semínky.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
9. 2. 2023

Mnaaaaam ♥️♥️♥️

Kateřina
25. 9. 2016

I když je pořád krásně a teplo, už na mě přišel podzim a zelí mi přišlo k chuti. Výborná polévka a hlavně bez dýně, od které si potřebuju trošku odpočinout.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu

Chřest jsem objevila vloni a letos se ho nemohu nabažit.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...