Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cazzarielli s fazolemi

Uvařeno
bez sóji
bez vajec

Méně známý, starý pokrm, jednoduchý a výživný, pro milovníky italské tradiční kuchyně. Vyzkoušejte a pochutnejte si na lahodné kombinaci domácích těstovin a fazolí.

Ingredience
Na cazzarielli:
  • 300 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 155 g vody
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • fazole borlotti
  • rajčatová omáčka
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • oregáno
  • rozmarýn

Recept na domácí noky s fazolemi

  1. Připravte si těsto na noky smícháním všech ingrediencí na cazzarielli. Těsto zabalte a nechte asi 30 minut odpočívat. Z těsta utvořte hady a nakrájejte noky velikosti fazolí. Nezapomeňte poprášit semolinou, aby se neslepily.
  2. Mezitím si připravte omáčku. Na pánev dejte olej, nasekanou mrkev, cibuli, česnek a osmahněte.
  3. Přidejte bylinky, rajčatovou šťávu, podlijte vodou, osolte a opepřete. Vařte.
  4. Po určité době varu přidejte vařené fazole i trochu vody, ve které se vařily a pokračujte ve varu pár minut.
  5. Dejte vařit osolenou vodu na noky. Jakmile se voda vaří, vhoďte noky a vařte asi 7 minut. Podle jejich velikosti.
  6. Uvařené noky sceďte a dejte do omáčky, promíchejte a přidejte petrželku. Pokud chcete, můžete přidat i několik lžic vody, ve které se noky vařily. Servírujte horké.

Praktické

  • Omáčku připravte podle množství strávníků, nemusíte nic vážit.
  • Cazzarielli z tohoto množství budou pro 4 porce.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Obměna

  • Místo fazolí borlotti můžete použít např. fazole pinto.
  • Použijte vaše oblíbené bylinky, recept si poupravte dle vašich chutí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

Pro zajímavost

  • Cazzarielli jsou pokrmem sdíleným mezi Molisem a Abruzzem, s regionálními variacemi. V Molisu je tento pokrm zdokumentován v kuchařkách ze 17.-18. století jako pokrm postního období bez masa. V regionu Abruzzo, texty z 18. století, jako kuchařské  klášterní deníky, popisují cazzarielli s fazolemi ve vývaru z bylin a s fazolemi. Obecně se tento pokrm liší v hutnosti a hustotě polévky a omáčkami, které jsou v Abruzzu  podstatně bohatší než v regionu Molise. 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Fialové batátové gnocchi

Krásně barevné fialové batátové gnocchi s pistáciemi a červenou čekankou. Nejen lahodné, ale i pohledné jídlo, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i...

Plněné slané kokosky

Vyzkoušejte recept na plněné kokosové kuličky naslano s jáhlovým těstem a zdravou zeleninovou náplní. Jednoduché a chutné jídlo, které potěší vaše chuťové ...

Zuppa farinata toscana – toskánská polévka farinata

Polévka z černé kapusty, fazolí a kukuřičné mouky. Patří k chudé tradici, navazuje na vznik a šíření slavnější ribollity a prochází různými úpravami v závi...

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...