Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Červená čekanka – Cichorium intybus

sezóna podzim
sezóna zima

Červená čekanka – zimní zelenina plná chutí, kterou můžete pěstovat i v květináčích na balkoně! S křupavou konzistencí a hořko-sladkou chutí je skvělá do zimních salátů nebo i teplých pokrmů. Zjistěte, jak ji využít v kuchyni a objevte různé odrůdy této nenáročné zeleniny.

Seznamte se s čekankou

Červená čekanka – Cichorium intybus nebo také červené radicchio je u mě v kuchyni používaná často. Je to typicky podzimní a zimní zelenina, kterou můžete využít jak syrovou, tak tepelně upravenou. Pojďme se na ní podívat trochu zblízka. Nečekejte žádný odborný článek, na to jsou jiní machři, já podávám vlastní zkušenost s pěstováním a použitím v kuchyni.

Pěstování 

Čekanka je rustikální rostlina, preferuje mírné klima, ale dobře odolává chladu. Existuje více odrůd, pozdní snášejí i krátké mrazíky, běžně je vývoj rostliny zastaven při teplotě pod 5°C. Nízké teploty při zemi čekance nedělají dobře, ale pokud máte velké květináče nebo vyvýšené záhony, určitě je použijte. Při velké zimě můžete pěstovat ve skleníku a nebo přikrýt textilií. Já nemám skleník, ale využívám pro některé choulostivější odrůdy velké květináče.
Odrůdy rustikální ani nesázím na záhony, prostě semínka poházím, kde je místo a příroda si pak poradí sama. Takto nepěstuji čekanky jen já, ale také spousta jiných zahrádkářů. Místo mezi stromy, keři, ve vinicích a opravdu to funguje. Pokud si chcete vypěstovat větší kusy, určitě použijte květináče. Jak vidíte z fotek, i červená čekanka má někdy (zase záleží na odrůdě) vnější listy zelené. To samozřejmě v obchodech nevidíte, protože vnější listy jsou odpad a používá se srdce čekanky. Některé odrůdy, hlavně ty salátové, jsou uvnitř opravdu krásné, žíhané, barevné. Některé čekanky jsou růžové, to jsou čekanky salátové, které se tepelně neupravují. Růžovou odrůdu pěstuji v květináčích, je choulostivější.

Jak čekanka chutná

Červené čekanky patří mezi nejlepší a nejoblíbenější odrůdy, díky své chuti s hořkými i sladkými tóny, které z ní dělají produkt schopný uspokojit všechny mlsné jazýčky. Křupavá konzistence se hodí na každý zimní salát. Tepelnou úpravou sice ztratí krásnou červenou barvu, zhnědne, ale zase změní jak chuť, tak konzistenci. Zesládne a její chuť bude podstatně jemnější než za syrova. Myslím, že nebudete mít problém koupit jí na farmářských trzích a nebo dokonce najde místečko i na vaší zahradě nebo v truhlíku na balkóně. Je to opravdu nenáročná zelenina.

Odrůdy čekanky

Je jich víc, než uvádím, ale s těmito se asi můžete setkat nejčastěji a určitě půjdou lehce sehnat i semínka.
  • Radicchio Palla rossa – nejznámější odrůda, pěstování bez problémů, salátová
  • Radicchio di Verona – nejznámější odrůda, pěstování bez problémů, na saláty i tepelnou úpravu
  • Radicchio di Treviso – vynikající čekanka, nejdražší v prodeji, nesnadná na pěstování, u mě bez úspěchu, ale vyzkoušela jsem. Tato čekanka musí projít fází bělení, během něhož se zelenina po sklizni – která začíná od 20. října, umísťuje v nádržích naplněných tekoucí vodou, která ovšem nesmí se dotýkat listů. Tohle uvádím jen pro zajímavost. Proces je opravdu velmi složitý a odpovídá tomu i cena. Konzumuje se i syrová, ale většinou se používá na tepelnou přípravu.
  • Radicchio di Chioggia – velmi podobná jako Palla rossa, salátová a tepelná úprava. Bezproblémové pěstování.

Čekanka v kuchyni

Čekanku používejte syrovou do různých zimních salátů, je křupavá, křehká, ale hořká, což ne každému bude chutnat. Chuť se liší podle odrůdy. Čekanku můžete také restovat, opékat lehce na pánvi na oleji a přidávat do různých receptů, které najdete i na stránkách Jíme Jinak. Vyzkoušejte třeba tyto:

 

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...
Placky
klub
41
56

Papírová vietnamská omeleta

Krásně křupavá, výborná omeleta, jejíž náplň můžete libovolně přizpůsobit sezóně a vlastní fantazii.

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...