Seznamte se s čekankou
Červená čekanka – Cichorium intybus nebo také červené radicchio je u mě v kuchyni používaná často. Je to typicky podzimní a zimní zelenina, kterou můžete využít jak syrovou, tak tepelně upravenou. Pojďme se na ní podívat trochu zblízka. Nečekejte žádný odborný článek, na to jsou jiní machři, já podávám vlastní zkušenost s pěstováním a použitím v kuchyni.
Pěstování
Čekanka je rustikální rostlina, preferuje mírné klima, ale dobře odolává chladu. Existuje více odrůd, pozdní snášejí i krátké mrazíky, běžně je vývoj rostliny zastaven při teplotě pod 5°C. Nízké teploty při zemi čekance nedělají dobře, ale pokud máte velké květináče nebo vyvýšené záhony, určitě je použijte. Při velké zimě můžete pěstovat ve skleníku a nebo přikrýt textilií. Já nemám skleník, ale využívám pro některé choulostivější odrůdy velké květináče.
Odrůdy rustikální ani nesázím na záhony, prostě semínka poházím, kde je místo a příroda si pak poradí sama. Takto nepěstuji čekanky jen já, ale také spousta jiných zahrádkářů. Místo mezi stromy, keři, ve vinicích a opravdu to funguje. Pokud si chcete vypěstovat větší kusy, určitě použijte květináče. Jak vidíte z fotek, i červená čekanka má někdy (zase záleží na odrůdě) vnější listy zelené. To samozřejmě v obchodech nevidíte, protože vnější listy jsou odpad a používá se srdce čekanky. Některé odrůdy, hlavně ty salátové, jsou uvnitř opravdu krásné, žíhané, barevné. Některé čekanky jsou růžové, to jsou čekanky salátové, které se tepelně neupravují. Růžovou odrůdu pěstuji v květináčích, je choulostivější.
Jak čekanka chutná
Červené čekanky patří mezi nejlepší a nejoblíbenější odrůdy, díky své chuti s hořkými i sladkými tóny, které z ní dělají produkt schopný uspokojit všechny mlsné jazýčky. Křupavá konzistence se hodí na každý zimní salát. Tepelnou úpravou sice ztratí krásnou červenou barvu, zhnědne, ale zase změní jak chuť, tak konzistenci. Zesládne a její chuť bude podstatně jemnější než za syrova. Myslím, že nebudete mít problém koupit jí na farmářských trzích a nebo dokonce najde místečko i na vaší zahradě nebo v truhlíku na balkóně. Je to opravdu nenáročná zelenina.
Odrůdy čekanky
Je jich víc, než uvádím, ale s těmito se asi můžete setkat nejčastěji a určitě půjdou lehce sehnat i semínka.
- Radicchio Palla rossa – nejznámější odrůda, pěstování bez problémů, salátová
- Radicchio di Verona – nejznámější odrůda, pěstování bez problémů, na saláty i tepelnou úpravu
- Radicchio di Treviso – vynikající čekanka, nejdražší v prodeji, nesnadná na pěstování, u mě bez úspěchu, ale vyzkoušela jsem. Tato čekanka musí projít fází bělení, během něhož se zelenina po sklizni – která začíná od 20. října, umísťuje v nádržích naplněných tekoucí vodou, která ovšem nesmí se dotýkat listů. Tohle uvádím jen pro zajímavost. Proces je opravdu velmi složitý a odpovídá tomu i cena. Konzumuje se i syrová, ale většinou se používá na tepelnou přípravu.
- Radicchio di Chioggia – velmi podobná jako Palla rossa, salátová a tepelná úprava. Bezproblémové pěstování.
Čekanka v kuchyni
Čekanku používejte syrovou do různých zimních salátů, je křupavá, křehká, ale hořká, což ne každému bude chutnat. Chuť se liší podle odrůdy. Čekanku můžete také restovat, opékat lehce na pánvi na oleji a přidávat do různých receptů, které najdete i na stránkách Jíme Jinak. Vyzkoušejte třeba tyto:
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář