S tímto receptem si Raffaello můžete bez výčitek dopřát i na snídani v podobě teplé kaše. A pokud vám náhodou zbytek této kaše zůstane v lednici, tak z ní můžete udělat skvělé Raffaello kuličky.
Ingrediencena 2 porce
Postup
- Odměřené jáhly propereme ve vodě a zbavíme je nečistot.
- Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem a dáme vařit.
- Až budou vřít, osolíme, zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 15 minut.
- Do jáhel nalijeme kokosovou smetanu (nejdříve 1/3 balíčku, případně postupně přidáváme dle toho, jak jáhly sají tekutinu) a vaříme ještě 5-10 minut. Přidáme vanilku.
- Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
- Zamícháme, případně rozmixujeme na kaši a podáváme třeba posypanou opraženým kokosem (nejlépe v BIO kvalitě, je chutnější) a mandličkami nebo politou mandlovým či kokosovým máslem nebo sladem či rýžovým sirupem.
- Zbylou kaši skladujeme v lednici. Ohřejeme tak, že do ní nalijeme mléko a v hrnci mícháme na mírném plameni, než se opět vytvoří kaše.
Praktické
Pokud máte rádi kaši řídkou, přidejte více mléka.
- Pokud vám na konci vaření jáhly vyjdou příliš husté, stačí je dát znovu na plamen, přilít mléko a na mírném plameni vařit do požadované konzistence.
- Kaše je výborná rozmixovaná.
- Tuto kaši můžete vytvořit i z uvařených jáhel, které vám zbyly v lednici. Dejte je do hrnce, přilijte mléko a smetanu a míchejte na mírném plameni, dokud nevznikne kaše.
- Raffaello kaši můžete podávat buď jako snídani (například s napařenou mrkví) nebo jako dezert.
- Pokud máte rádi sladké chutě, polijte ji rostlinným sladidlem – sladem nebo přírodním sirupem (např. rýžový).
- Pokud vám nějaká kaše náhodou zbude, dejte ji do lednice ztuhnout. Přisypte k ní pak strouhaný kokos nebo kokosovou mouku (nejlépe v RAW kvalitě) a vytvarujte kuličky Raffaello. Doprostřed dejte mandličku nebo mandlové či kešu máslo a obalte v kokosu a máte rychlý dezert na svačinku, který je vhodný i pro děti.
Obměna
- Místo jáhel můžete použít i kulatozrnnou mléčnou rýži.
- Pokud nechcete používat kokosovou smetanu, můžete jáhly rovnou vařit v kokosovém mléce.
Mana nebeská, to je první co mě napadlo po ochutnání 😀 Velmi příjemné občasné zpestření pro víkendové střídání se zeleninovými kašemi.
Že jo??? 😋 Lepší než to snídat je dát si to na svačinu, kde se ta sladká verze snese, protože to není hlavní jídlo 😉
PROSÍM, MOHU POUŽÍT KOKOSOVÉ MLÉKO MÍSTO KOKOSOVÉ SMETANY? BOHUŽEL JI U NÁS NEMÁME…DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
Jasne, muzes mleko i krem z plechovky.
děkuji :))
Dobrý den, můžu se, prosím, zeptat, co přesně myslíte kokosovou smetanou?
Dobrý den, tím myslím tento produkt: https://www.zijemebezlepku.cz/produkty/kokosova-alternativa-smetany-200ml–ecomil/ (najdete ji i v Hyperalbertu v BIO koutku) nebo ve zdravých výživách :)
To vypadá chutně :) Dotaz k obměně – nebylo v první větě myšleno „místo jahel“? :)
Děkuji, Dášo, bylo, už jsem to opravila :-) Určitě zkuste! Já jí vždycky udělám velký hrnec a pak chodím uzobávat do lednice i studenou a ztuhlou, mňam :D