- 0,5 šálku jáhel
- 1,5 šálku rostlinného mléka
- špetka soli
- 1/3-1/2 balíčku kokosové smetany
- vanilka dle chuti (nemusí být)
Postup
- Odměřené jáhly propereme ve vodě a zbavíme je nečistot.
- Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem a dáme vařit.
- Až budou vřít, osolíme, zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 15 minut.
- Do jáhel nalijeme kokosovou smetanu (nejdříve 1/3 balíčku, případně postupně přidáváme dle toho, jak jáhly sají tekutinu) a vaříme ještě 5-10 minut. Přidáme vanilku.
- Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
- Zamícháme, případně rozmixujeme na kaši a podáváme třeba posypanou opraženým kokosem (nejlépe v BIO kvalitě, je chutnější) a mandličkami nebo politou mandlovým či kokosovým máslem nebo sladem či rýžovým sirupem.
- Zbylou kaši skladujeme v lednici. Ohřejeme tak, že do ní nalijeme mléko a v hrnci mícháme na mírném plameni, než se opět vytvoří kaše.
Praktické
Pokud máte rádi kaši řídkou, přidejte více mléka.
- Pokud vám na konci vaření jáhly vyjdou příliš husté, stačí je dát znovu na plamen, přilít mléko a na mírném plameni vařit do požadované konzistence.
- Kaše je výborná rozmixovaná.
- Tuto kaši můžete vytvořit i z uvařených jáhel, které vám zbyly v lednici. Dejte je do hrnce, přilijte mléko a smetanu a míchejte na mírném plameni, dokud nevznikne kaše.
- Raffaello kaši můžete podávat buď jako snídani (například s napařenou mrkví) nebo jako dezert.
- Pokud máte rádi sladké chutě, polijte ji rostlinným sladidlem – sladem nebo přírodním sirupem (např. rýžový).
- Pokud vám nějaká kaše náhodou zbude, dejte ji do lednice ztuhnout. Přisypte k ní pak strouhaný kokos nebo kokosovou mouku (nejlépe v RAW kvalitě) a vytvarujte kuličky Raffaello. Doprostřed dejte mandličku nebo mandlové či kešu máslo a obalte v kokosu a máte rychlý dezert na svačinku, který je vhodný i pro děti.
Obměna
- Místo jáhel můžete použít i kulatozrnnou mléčnou rýži.
- Pokud nechcete používat kokosovou smetanu, můžete jáhly rovnou vařit v kokosovém mléce.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Rychlá a dobrá snídaně 🙂
Oblíbená kaše jako ranní restart 🙂