Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlívové špízy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru

Máte rádi houby? Zkuste připravit lahodné špízy z hlívy s kořeněnou marinádou a pečte je do křupava. Skvělá alternativa k masu pro vegetariány a vegany!

Ingredience
2 porce
  • 400 g hlívy
  • lžička uzené červené papriky
  • plochá lžička mletého koriandru
  • česnek
  • tamari podle chuti
  • olivový olej
  • plochá lžička mletého sušeného zázvoru
  • pepř
  • sůl

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit kořeněné špízy z hlívy

  1. Menší hlavičky hlívy dejte do mísy.
  2. V mističce promíchejte všechno koření s česnekem, pepřem a solí.
  3. Posypejte směsí houby, pokapejte olivovým olejem a tamari podle chuti. Rukama vše promíchejte a vmasírujte marinádu do hlaviček hub.
  4. Nechte hodinu odpočívat.
  5. Napíchejte na špízy a pečte v troubě asi 20 minut na 200°C. Podle vaší trouby.
  6. Nakonec posypejte petrželkou
Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pečte podle vaší trouby.
  • Pro tento recept jsou velmi vhodné menší nebo středně velké hlavičky hlívy.
  • Snažte se použít koření v receptu nebo použijte podle vaší chuti. Nezapomeňte na uzenou mletou papriku.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou.

Obměna

  • Hlívu můžete ochutit i jiným kořením, které máte rádi.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Hlívové řízečky

Hlívové řízečky se hodí se ke všemu – k salátům, k teplé zelenině, do placek nebo jen jednoduše s chlebem a nějakou salsou či dipem.

Houbová smaženice

Smaženice nemusí být jen z tofu, zkuste tuto verzi, kde není ani tofu ani sójová omáčka. Pohrajte si s konzistencí a vylaďte do vaší představy.

Houbové kuličky

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu k masovým kuličkám, pečené žampionové kuličky jsou ideální volbou. Tyto jednoduché kuličky mají příjemnou struk...

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás ...

Špagety s wasabi omáčkou

Chcete vyzkoušet něco nového a pikantního? Připravte si špagety s wasabi omáčkou, které kombinují zdravé suroviny s exotickou chutí. Recept je veganský, ry...

Podzimní ječmen

Podzimní ječmen se zeleninou, hlívou a ořechy – skvělá rychlovka plná chutí a zdravých surovin, kterou zvládnete snadno i v nabitém pracovním dni.