Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Květák v indické čočkové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Tak jako spousta lidí, i já jsem si myslela, že když nechodím do fastfoodů a jím sýry, jogurty a maso od farmáře, jím...

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pravá letní dobrota. I jogini by se oblizovali. Blanka

Díky za recept , jako vždy moc velká dobrota ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

Brokolicové kari špaldotto s mungo

Stačí pár ingrediencí a moc dobrý, rychlý a jednoduchý recept na světě. Takové miluji. V tomto se kombinuje moje oblíbené ingredience: špaldové kroupy, bro...

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.