Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Výborná květáková polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusili jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva. Vyzkoušejte recept na výbornou květákovou polévku i vy!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • půlka menšího květáku
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • muškátový oříšek
  • bílé miso (shiromiso)
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha, pražené semínka

Poslední dobou mi nebylo dobře. Dlouhé roky jsem se cítila velmi unavená, znuděná, bez nálady, bez energie, vystresov...

Recept na květákovou polévku krok za krokem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Květák rozebereme na růžičky nebo nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, petržel, sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme horký vývar nebo vodu, květák a vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  5. Ke konci varu přidáme trošku (na špičku nože) muškátového oříšku.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou bílé miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo květáku lze použít brokolici, místo petržele mrkev.
  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

🙂

Mňam to je vynikající polévka❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Květáková polévka s tofu à la s vajíčkem

Připravte si skvělou květákovou polévku plnou zeleniny a vajíčka z tofu! Vyzkoušejte tuto jednoduchou a zdravou recepturu plnou chutí a vůní, která potěší ...

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.