Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Lehký polentový předkrm

Uvařeno
bez lepku

Svátky se blíží a se svátky určitě i návštěvy a hosté. Možná se někomu zalíbí nápad jak použít červenou řepu a jak jí, trochu svátečně, dát na stůl. Určitě místo kytiček by na vánoční stůl byly vhodnější třeba hvězdičky, ale to si každý vymazlí sám. Já v tom vidím lehký předkrm, který je i rychlý na přípravu. Recept je jednoduchý, rychlý a každý si může vyhrát s fantazií, jak ho odít do sváteční atmosféry.

Ingredience
  • 125 g bílé polentové krupice
  • 600 g vody
  • olej
  • česnek
  • červená řepa
  • mrkev
  • konopná semínka
  • sůl
  • pepř
  • Provamel jogurt v řeckém stylu

Ivina mladá rodina žije v Banátu, v podhůří  rumunských Karpat. Bez telefonu, na vesnici, v přírodě. Mají stádečko kr...

Jak připravit lehký polentový předkrm

  1. Připravte polentu. Při přípravě se řiďte návodem na obalu. Já použila 125 g na 600 g vody.
  2. Červenou řepu a mrkev nakrájejte a zalijte olejem. Promíchejte a pečte ve fritéze nebo v troubě. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a sůl. Ještě několik minut dopečte.
  3. Do mixéru vložte trochu upečené červené řepy a dvě lžíce jogurtu. Rozmixujte.
  4. Z polenty vykrájejte květiny nebo jiný požadovaný tvar.
  5. Naservírujte krém a přidejte sem tam květy polenty a zbytek orestované zeleniny. Posypte konopnými semínky, opepřete a pokapejte extra panenským olivovým olejem.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Samozřejmě nemusíte vůbec nic vykrajovat a naservírovat klasickým stylem. Tohle byl jen maličký nápad třeba na svátky nebo pro hosty.
  • Řepa a mrkev byla pečená v horkovzdušné fritéze, můžete ji připravit i v troubě.
  • Opravdu doporučuji jogurt Provamel řeckého typu, který jde koupit i v Česku.

Obměna

  • Můžete použít i klasickou žlutou polentu dle základního receptu, který najdete zde.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Bezlepkové dýňové noky

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, kte...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...