Domů > Magazín > Děti a strava

Nemohu kojit, čím mám krmit své miminko

Jak se postavit k umělému a obilnému mléku, když vlastní mateřské mléko není, se nás ptá mnoho maminek, proto zveřejňujeme jeden z posledních dotazů a naši odpověď i pro vás ostatní. Tato maminka už obilné mléko s úspěchem používá, ale není si jistá, zda má přidat i umělé a co má dávat dítěti dál, aby mělo vše.

Bohužel jsem musela přestat kojit (na začátku 4 měsíce) ze zdravotních důvodů a když už se to zlepšilo, tak se syn odmítl již přisát. Krmila jsem ho umělým mlékem a od 5-tého měsíce jsem si našla vaše obilné mléčko. Je to fakt super a frčíme na něm, ale chtěla jsem se zeptat. Aby měl syn i nějaké živočišné bílkoviny (na to mě upozorňuje stále pediatrička, já se přiznám, že jich moc nejím), tak vlastně nevím, jak to správně optimalizovat. Synovi teď bylo 6 měsíců, po vašem mlíčku má pevnou stolici a vypadá fakt spokojeně. Mohu dávat jenom toto mléko? Co ještě mohu začít synovi dávat? Mám mu dávat to umělé mléko? Moc Vám děkuji za rady… klidně i odkazy na vaše stránky, kde jsou nějaké zajímavosti. 

 

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA
V první řadě je skvělé, že jste tři měsíce kojila! Určitě to není bezvýznamné. Z vlastní zkušenosti můžeme čerpat jen tolik, že naše děti si bez živočišné bílkoviny v miminkovském i batolecím věku velmi dobře vystačily, ale byly pravda kojeny, takže živočišné měly mateřské mléko. Obilné mléko jsme používaly u druhých dětí jako prima svačinu. Musíme se tedy odkazovat na praxi zkušenějších, kteří svoje děti místo kojení krmili obilným mlékem. Na našem webu najdete víc příkladů, ale velmi podrobně nám skladbu a vývoj obilného mléka pro své dítě popsala maminka, která od samého počátku kojit nemohla  kojit. Sledovala zdravotní stav, spánek a další ukazatele svého miminka a podle toho skladbu mléka upravovala. Její příběh najdete zde i s recepty
Ptaly jsme se mnoha lektorů a všichni nás ujišťovaly, že děti odrostlé na obilném mléku prospívají zcela normálně jako děti kojené. Kdo má obavy, má prý občas spíš pro dobrý pocit, zařadit trochu kozího či ovčího mléka.
Hlavně se ale nenechte se moc vystresovat, to je pro miminko velmi důležité a ovlivňuje ho to minimálně stejně jako složení stravy. Zkuste najít ve svém okolí maminku, která už tímto procesem prošla. Na našem Facebooku nebo v seznamce možná najdete spřízněnou duši z okolí. Do roka bych střídala bych různé bezlepkové obilí, časem bych přidala oves, ale základ by byla vždy rýže (kulatozrná, dlouhozrná, bílá). Přidávala bych různé luštěniny, kde nejčastější by byla adzuki, cizrna a čočka, když není kojený. Do každého mléka bych dala mořské řasy a rozdrcená semínka nebo mandle, nejčastěji sezam. Pokud by byla v okolí kojící maminka, vzala bych si mléko od ní. Umělému bych se osobně vyhnula, ale chápu, že někdy ho někdo pro klid duše dává. Když už bych ho dávala, neměla bych ho jako základ stravy.
Když si poslechnete Boba Carra, tak ten své tři adoptované děti na rostlinném mléku také “odkojil” a dnes mají tyto děti svoje vlastní děti, a to jedno z nich dostali domů na dožití, protože mu lékaři nedávali šanci přežít!
Pokud dítě bude zajímat vaše jídlo, můžete už pomaloučku přecházet na první příkrmy ve smyslu pasírovaná zelenina, pasírované obilí a luštěnina. U nekojených dětí se dříve zařazuje kvalitní rostlinný olej a bílá miso pasta (bez cukru a bez brambor!).  Ideální by bylo mu nějakou dobu stravu předžvýkávat, když není kojené.

 

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Sice nemůžu říct, že bych absolutně nekojila, ale ráda se podělím o moji zkušenost z obilným mlékem. Od třetího měsíce jsem z důvodu nedostatku mého mléka dokrmovala syna UM a v pátém měsíci jsem přešla na obilné mléko, protože jsem nasbírala dost informací o tom, jak UM není “to pravé ořechové” a hlavně měl synek nepěkné ekzémy. (První zeleninové příkrmy jsem zařadila od ukončeného šestého měsíce a dál pokračovala tak, jak píše paní Strnadelová v knížce Radost ze zdravých dětí. Obilné mlíčko jsem definitivně vyřadila asi od roku a půl, kdy měl syn pravidelně jednou denně kompletní talíř, takže i luštěninu s obilovinou v jednom jídle.) Dománkovi byli teď 3 roky a je to zdravé dítko. Když jsem odstříkávala moje mlíčko, kterým jsem ho krmila, tak to bylo cca 100 – 200ml za den, takže úplně bez něj nebyl, ale myslím si, že je to docela málo a v podstatě mi pak ubývalo, ale do dvou let jsem se snažila aspoň kapičku měho mlíčka vyprodukovat;-), aby nějakou tu živočišnou bílkovinu měl, protože jsem se taky bála, zda jen na obilném mléku bude prospívat. Teď už vím, že to bylo OK. Dokonce pediatrička sama řekla, že je překvapena, jak pěkně syn prospívá, že z počátku měla obavu, protože s makrobiotikou neměla zkušenosti a vlastně na nás pozorovala, o co jde. Kamarádka takhle na obilňáčku odkojila dcerku a to nekojila cca od půl roku vůbec a taktéž je její dcerka úplně v pořádku. Řeknu jí, ať když tak napíše své postřehy sem, pamatuji si, jak já sama jsem tápala a bála se, zda bude vše v pořádku jen s obilným mlékem, ale když nic, tak to, že syn se zbavil během měsíce ekzému do krve mne přesvědčilo o tom, že kupované UM ne a obilné mléko ano. Za mne doporučení: Dejte na svůj pocit a na to, zda obilňáčku “uvěříte”, sledujte jak prospívá a jak se vám zdá vaše dítko a určitě to bude to správné. Jak píše Evča, pokud by maminka měla strach a velké pochybnosti, že jen obilné mléko není dostačující, tak nebudu radit ať u něj (nebo jen u něj) zůstane, toto si musí maminka sama srovnat v sobě, já osobně jsem za obilňáček vděčná, můj syn na něm krásně vyrost, ovšem já cítila, že to je pro něj to nelepší, že takhle to chci.

Evi, začínám s prvními příkrmy, které pasíruji novým pasírovačem od firmy Danfood – díky za slevu, přišla právě včas! :). Pořád mi ale vrtá hlavou to předžvýkávání – nějak si to nedokážu představit v praxi. Předžvýkávala jste nejdřív celou porci jídla a až potom krmila, nebo předžvýkala po lžičkách a rovnou krmila? Nejsem si také jistá, že bych dokázala správně rozmělnit jídlo, sama sebe zatím trošku odbývám. Jak dlouho nebo kolikrát jste žvýkala třeba rýži natural?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18

Kukuřičné čnělky a jejich výhody

Asi každý z nás si vzpomíná na panenky z kukuřičných slupek a vlasů, s tímto materiálem se dalo výborně tvořit. Věděli jste, že z kukuřičných vlasů se přip...

Slaný bezlepkový koláč s brokolicí

Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží jako ...

Rychlé dýňové kari

Pokud máte chuť na rychlý, hřejivý a voňavý pokrm, zkuste toto dýňové kari. Stačí pár základních surovin, chvilka u sporáku a na stole máte krémovou dobrot...
klub
30

5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně

Máte omezený rozpočet? Sepsali jsme pro vás 5 praktických tipů, jak i přes to jíst zdravě a chutně. Není to vůbec složité.

Tradiční strava našich předků

Myslíte si, že snídat polévku a jíst obilné kaše je novodobý vynález? Víte, odkdy se u nás jedí brambory a co bylo na talíři našich předků nejčastěji? Star...
148
2

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům...