Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Pohankové bezlepkové sušenky s čokoládou

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a chutné sušenky bez cukru, mléka, vajec a přirozeně bezlepkové od čtenářky Jolany.

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 2-3 hrsti rozinek
  • troška agávového sirupu
  • několik lžic kvalitního oleje
  • v případě potřeby pár lžic vody
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • špetka himalájské soli
  • čokoláda na máčení (nemusí být)
  • rum/mirin

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Postup

  1. Rozinky předem namočíme ve vodě s rumem nebo mirinem (já dala rum, ve kterém byly několik měsíců višně).
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme spolu s nabobtnanými rozinkami a olejem (kdo chce sušenky jemné, přidá i vločky).
  3. Smícháme suché ingredience a k nim vmícháme rozmixované ořechy s rozinkami a olejem. Kdo má rád sladší nebo nechce moc rozinek, přidá obilný sirup (nebo jiné oblíbené sladidlo).
  4. Přidáme též nastrouhanou kůru a hněteme, dokud z přísad nemáme těsto, ze kterého se dají tvořit kuličky. Pokud je těsto moc hrudkovité, přidáme trochu vody, pokud je moc řídké, dosypeme trochu mouky.
  5. Vytvoříme kuličky, které formujeme pomocí skleničky s pěkným dnem (já měla prastarou duritku). Otočíme skleničku dnem vzhůru, na dno přitlačíme kuličku a jakmile zaplníme celé dno, opatrně “vyloupneme” sušenku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180°Ca asi 10 minut (záleží na tloušťce sušenek a výkonnosti trouby).
  7. Jakmile začnou vonět a okraje zezlátnou, vytáhneme z trouby a po vychladnutí spodní část sušenek můžeme namáčet v čokoládě.

Dobrou chuť. :-)

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Moc děkuji za recept, těsto jsem použila na korpus koláče (navrch bylo jablečné pyré) a dopadlo to skvěle! Příště zkusím sušenky, budou určitě skvělé.

jolana05
22. 3. 2020

Dělám všechno od oka, oleje dávám jen trochu, vody můžeš dát klidně víc, tak aby se ti s tím dobře pracovalo, ale když by jí bylo moc, tak by se možná zas moc lepilo a nechtělo by se vyklopit ze dna skleničky. Je to jak píše Eva závislé na více okolnostech. Já to dělala hned čerstvé bez odležení a vodu jsem maličko taky dolívala, aby to nebylo tak suché.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Variace na sojový suk

Máte rádi sójový suk, ale vadí vám, že je plný cukru a dalších látek? Udělejte si ho doma bez cukru podle naší čtenářky Jindry. Tento je vhodný i pro alerg...

Veganské Toffifee

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Vánoční kaštanové bezlepkové cookies

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru a přirozeně bez...