Jednoduché a chutné sušenky bez cukru, mléka, vajec a přirozeně bezlepkové od čtenářky Jolany.

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 2-3 hrsti rozinek
  • troška agávového sirupu
  • několik lžic kvalitního oleje
  • v případě potřeby pár lžic vody
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • špetka himalájské soli
  • čokoláda na máčení (nemusí být)
  • rum/mirin

Postup

  1. Rozinky předem namočíme ve vodě s rumem nebo mirinem (já dala rum, ve kterém byly několik měsíců višně).
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme spolu s nabobtnanými rozinkami a olejem (kdo chce sušenky jemné, přidá i vločky).
  3. Smícháme suché ingredience a k nim vmícháme rozmixované ořechy s rozinkami a olejem. Kdo má rád sladší nebo nechce moc rozinek, přidá obilný sirup (nebo jiné oblíbené sladidlo).
  4. Přidáme též nastrouhanou kůru a hněteme, dokud z přísad nemáme těsto, ze kterého se dají tvořit kuličky. Pokud je těsto moc hrudkovité, přidáme trochu vody, pokud je moc řídké, dosypeme trochu mouky.
  5. Vytvoříme kuličky, které formujeme pomocí skleničky s pěkným dnem (já měla prastarou duritku). Otočíme skleničku dnem vzhůru, na dno přitlačíme kuličku a jakmile zaplníme celé dno, opatrně „vyloupneme“ sušenku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180°Ca asi 10 minut (záleží na tloušťce sušenek a výkonnosti trouby).
  7. Jakmile začnou vonět a okraje zezlátnou, vytáhneme z trouby a po vychladnutí spodní část sušenek můžeme namáčet v čokoládě.

Dobrou chuť. 🙂

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

  1. Dělám všechno od oka, oleje dávám jen trochu, vody můžeš dát klidně víc, tak aby se ti s tím dobře pracovalo, ale když by jí bylo moc, tak by se možná zas moc lepilo a nechtělo by se vyklopit ze dna skleničky. Je to jak píše Eva závislé na více okolnostech. Já to dělala hned čerstvé bez odležení a vodu jsem maličko taky dolívala, aby to nebylo tak suché.

  2. Jolano, chuťově výborné :-). Jen se chci zeptat, přidávali jsme vodu, neboť pořád té suché hmoty je mnohem více, než oleje, a drolilo se. Ale s vodou v poho. Máš nějakou konkrétní míru na olej? Díky R.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerné sojové boby s rýží a čirokem – přirozeně sladká příloha
Další článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou