Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Pohankové bezlepkové sušenky s čokoládou

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a chutné sušenky bez cukru, mléka, vajec a přirozeně bezlepkové od čtenářky Jolany.

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 2-3 hrsti rozinek
  • troška agávového sirupu
  • několik lžic kvalitního oleje
  • v případě potřeby pár lžic vody
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • špetka himalájské soli
  • čokoláda na máčení (nemusí být)
  • rum/mirin

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Postup

  1. Rozinky předem namočíme ve vodě s rumem nebo mirinem (já dala rum, ve kterém byly několik měsíců višně).
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme spolu s nabobtnanými rozinkami a olejem (kdo chce sušenky jemné, přidá i vločky).
  3. Smícháme suché ingredience a k nim vmícháme rozmixované ořechy s rozinkami a olejem. Kdo má rád sladší nebo nechce moc rozinek, přidá obilný sirup (nebo jiné oblíbené sladidlo).
  4. Přidáme též nastrouhanou kůru a hněteme, dokud z přísad nemáme těsto, ze kterého se dají tvořit kuličky. Pokud je těsto moc hrudkovité, přidáme trochu vody, pokud je moc řídké, dosypeme trochu mouky.
  5. Vytvoříme kuličky, které formujeme pomocí skleničky s pěkným dnem (já měla prastarou duritku). Otočíme skleničku dnem vzhůru, na dno přitlačíme kuličku a jakmile zaplníme celé dno, opatrně “vyloupneme” sušenku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180°Ca asi 10 minut (záleží na tloušťce sušenek a výkonnosti trouby).
  7. Jakmile začnou vonět a okraje zezlátnou, vytáhneme z trouby a po vychladnutí spodní část sušenek můžeme namáčet v čokoládě.

Dobrou chuť. :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc děkuji za recept, těsto jsem použila na korpus koláče (navrch bylo jablečné pyré) a dopadlo to skvěle! Příště zkusím sušenky, budou určitě skvělé.

jolana05
22. 3. 2020

Dělám všechno od oka, oleje dávám jen trochu, vody můžeš dát klidně víc, tak aby se ti s tím dobře pracovalo, ale když by jí bylo moc, tak by se možná zas moc lepilo a nechtělo by se vyklopit ze dna skleničky. Je to jak píše Eva závislé na více okolnostech. Já to dělala hned čerstvé bez odležení a vodu jsem maličko taky dolívala, aby to nebylo tak suché.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Crincles jinak (bezlepkové)

Když honí mlsná a není času nazbyt, tyto “popraskané sušenky” jistě přijdou vhod. Jsou bez lepku, cukru a mléka a k odpolednímu čaji jako stvoř...

Datlové sušenky bez lepku

Honí vás mlsná? Tak si připravte tyto super rychlé sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo jako svačinka na výlet. Jsou bez lepku, cukru i mléka a k jeji...

Bezlepkové čoko hromádky

Hromádky plné energie, možná ne moc krásné, ale dobré a rychlé a vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jak je u mých receptů zvykem, opět v nich nenajdete cukr a...

Ovesné sušenky bez lepku

Ovesné sušenky jsou klasika, se kterou nelze šlápnout vedle. Tento recept je rychlovka a není třeba žádných speciálních ingrediencí.

Nejjednodušší ovesné sušenky bez lepku

Návštěva “za dveřmi” a vy nemáte nic k pohoštění? Potom jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou rychle připravené a nenáročné na ingredience.