Jednoduché a chutné sušenky bez cukru, mléka, vajec a přirozeně bezlepkové od čtenářky Jolany.

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 2-3 hrsti rozinek
  • troška agávového sirupu
  • několik lžic kvalitního oleje
  • v případě potřeby pár lžic vody
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • špetka himalájské soli
  • čokoláda na máčení (nemusí být)
  • rum/mirin

Postup

  1. Rozinky předem namočíme ve vodě s rumem nebo mirinem (já dala rum, ve kterém byly několik měsíců višně).
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme spolu s nabobtnanými rozinkami a olejem (kdo chce sušenky jemné, přidá i vločky).
  3. Smícháme suché ingredience a k nim vmícháme rozmixované ořechy s rozinkami a olejem. Kdo má rád sladší nebo nechce moc rozinek, přidá obilný sirup (nebo jiné oblíbené sladidlo).
  4. Přidáme též nastrouhanou kůru a hněteme, dokud z přísad nemáme těsto, ze kterého se dají tvořit kuličky. Pokud je těsto moc hrudkovité, přidáme trochu vody, pokud je moc řídké, dosypeme trochu mouky.
  5. Vytvoříme kuličky, které formujeme pomocí skleničky s pěkným dnem (já měla prastarou duritku). Otočíme skleničku dnem vzhůru, na dno přitlačíme kuličku a jakmile zaplníme celé dno, opatrně „vyloupneme“ sušenku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180°Ca asi 10 minut (záleží na tloušťce sušenek a výkonnosti trouby).
  7. Jakmile začnou vonět a okraje zezlátnou, vytáhneme z trouby a po vychladnutí spodní část sušenek můžeme namáčet v čokoládě.

Dobrou chuť. 🙂

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
  1. Dělám všechno od oka, oleje dávám jen trochu, vody můžeš dát klidně víc, tak aby se ti s tím dobře pracovalo, ale když by jí bylo moc, tak by se možná zas moc lepilo a nechtělo by se vyklopit ze dna skleničky. Je to jak píše Eva závislé na více okolnostech. Já to dělala hned čerstvé bez odležení a vodu jsem maličko taky dolívala, aby to nebylo tak suché.

  2. Jolano, chuťově výborné :-). Jen se chci zeptat, přidávali jsme vodu, neboť pořád té suché hmoty je mnohem více, než oleje, a drolilo se. Ale s vodou v poho. Máš nějakou konkrétní míru na olej? Díky R.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerné sojové boby s rýží a čirokem – přirozeně sladká příloha
Další článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou