Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Už jste vysadili česnek?

Česnek je oblíbenou cibulovitou zeleninou, pěstuje se u nás velmi hojně. Na výběr máme z mnoha odrůd s odlišnými vlastnostmi.

Česnek

Dělí se na paličák a nepaličák.
Paličák vytváří květní stvol, můžeme sklízet pacibulky k vlastnímu množení česneku, z pacibulek nám naroste česnek za cca 3-4 roky. Nepaličák nevytváří pacibulky, je méně náročný na pěstování, má delší skladovatelnost a lze jej vysazovat na jaře i na podzim.

Odrůdy česneku

Než se pustíme do vysazování česneku, nejprve si vybereme vhodnou odrůdu, při výběru zohledníme podmínky pro pěstování na naší zahradě. My si vybíráme česnek, který je vhodný do vyšších poloh a to je Benátčan, Bjetin anebo Japo II. Mírné zamokření půdy zvládne Vekan a Lukan. K dispozici jsou i staré krajové odrůdy česneku, jako třeba Bzenecký paličák. Některé rodiny si česnek předávají z generace na generaci, což je ta nejlepší volba, protože vysazujete česnek, který je ve vaší oblasti již řadu let vyzkoušený a osvědčený.

Nároky na pěstování

Česnek vyžaduje chráněné, humózní polohy, které jsou dobře prokypřené. Nevyhovuje mu těžká a studená, přemokřená půda.

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Domácí moření česneku

Mořit česnek je nutné proti houbovým chorobám a také proti háďátku. Česnek můžete namořit doma sami, namočíte ho v mykohirzním přípravku anebo si můžete jako my, vyrobit výluh ze skořice a hřebíčku.

Vysazujeme česnek

Když už je česnek připraven a namořen stroužek po stroužku, můžeme začít s jeho výsadbou. My česnek vysazujeme, dokud nezamrzne půda, a teplota je přes den stabilně max. do 6° C. Sázíme do hloubky cca 10 cm. Vzdálenost volíme cca 25 – 50 cm a vzdálenost mezi řádky cca 15 cm. Při nedodržení sponu a vysazování česneku na husto budete mít nižší výnos. 

Sklizeň

Kdy česnek začne dozrávat, poznáme podle žloutnoucích listů v červenci až srpnu, dle odrůdy. U paličáků vylamujeme květenství. Při předčasné sklizni se ztrácí cca 20% z výnosuPřezrálý česnek se v půdě rozpadá, ale pokud se stane, že se na nějaký ten česnek v půdě zapomene anebo už nám nejde vyndat, nevadí. Takový česnek vyraší znovu zelenou natí a pak je možné ho vyrýt a použít v kuchyni. Po sklizni je třeba česnek ještě dosušit na suchém místě a očistit, splétáme jej do copů anebo necháme rozložený na lískách

Zkuste to taky

Do konce prosince anebo dokud půda nezamrzne, se dá česnek ještě vysazovat, a kdo by to náhodou nestihl, může česnek vysazovat i na jaře.

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ja cesnak este len zasadim kedze som nestihla. Som zaciatocnik v J.J.a zatial to robim vsetko velmi chaoticky .prave koli zdravotnym problemom sa neviem sustredit na nove jedla ( аj ked pouzivam vela prirodnych surovin ) ten cesnak jem rano na lacno . Necham ho odstat 10 min koli zdravotnym benefitom a potom zjem s medom a skoricou. Hlavne teraz ked mi stupol tlak to chcem robit. Nikdy som nemala vysoky tlak skor naopak . Zmena stravy s J.J mi urcite pomoze ale neviem zacat lebo riesim tento akutny problem a nevladzem momentalne moc. Ale chcem .Tak nech sa vam vsetkym dari😊

V první chvíli jsem se při čtení nadpisu lekla, že mám vysadit ze stravy i česnek! Naštěstí je všechno jinak :)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...

Nebramboračka na asijský způsob

Hustá a výživná polévka na způsob bramboračky s nádechem Asie.

Dvoubarevné gyoza (fotopostup)

Gyoza jsou asijské knedlíčky v originální verzi plněné mletým masem. My si připravíme jejich veganskou verzi, která vás svou chutí jistě nezklame. Jejich p...

Krémové kroupy

Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný pokrm plný vůní! Jemně orestovaná zelenina, krémová textura a svěží bylinky vytvoří ideální lehkou večeři nebo oběd. ...

Daikon rolky

Daikon rolky jsou lehký a chutný pokrm, kde tenké plátky daikonu obalují voňavou směs, která se při opékání krásně propeče. Díky jednoduché přípravě a skvě...

Pečená dýně

Lahodný, aromatický recept vhodný pro podzimní sezónu, kde kraluje dýně. Směs koření a aromatických bylin obohacená o vůni citrónu a zázvoru. Příprava je t...