Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zelená polévka s knedlíčky

Uvařeno

Zelená polévka s knedlíčky plná zdravých surovin jako cizrna, daikon a brokolice. V tomto receptu využijete starý chléb a připravíte lahodné veganské jídlo plné chutí a vůní bylinek.

Ingredience
Na knedlíčky:
  • 140 g staršího kváskového chleba 
  • 140 g cizrny
  • 100 g sójového mléka
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžička citrónové kůry z bio citrónu
  • 1 a 1/2 lžíce lahůdkového droždí
  • 40 g daikonových listů
  • 40 g pohankové mouky
  • muškátový oříšek
  • 1 lžička pískavice modré v prášku
  • sůl
  • pepř
Na polévku:
  • sakurajima daikon 
  • rapini
  • fialová brokolice
  • listy daikonu
  • pórek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • prolisovaný česnek
  • čerstvá majoránka
  • ředkvičky microgreens 

Cystickým akné mě trápilo 2 roky a doktoři mi s tím nedokázali pomoci. Řešení jsem našla ve změně stravovacích návyků...

Recept na zelenou polévku s knedlíčky

  1. Do mísy rozdrobte chléb.
  2. Zalijte sójovým mlékem.
  3. V mixéru rozmixujte cizrnu s listy daikonu, dýňovým semínkem a prolisovaným česnekem.
  4. Do směsi přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pískavici modrou, lahůdkové droždí, majoránku, citrónovou kůru a rukama vytvořte těsto. Nechte odpočinout.
  5. Nakrájejte daikon, pórek, stonky brokolice a listy daikonu. Dejte je do hrnce a osmahněte.
  6. Přidejte rapini, sůl a vodu. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.
  7. Zatímco se vývar vaří, vytvořte knedlíčky. Vhoďte je do vroucího vývaru a vařte asi 10 minut. Nakonec opepřete.
  8. Pokrm dokončete ředkvičkou microgreens.

Praktické

  • Pískavice modrá není to samé co pískavice řecká. Prodává jí např. Sonnentor.
  • Do receptu recyklujte starší domácí chléb.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko namísto sójového.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv daikon.
  • Místo fialové brokolice můžete použít klasickou.
  • Místo rapini přidejte klidně např. kapustu. Prostě něco zeleného.
  • Místo listů z daikonu můžete použít třeba špenát, mangold, mrkvovou nať, samozřejmě jen pokud jí máte bio.

Děti

  • Větším dětem.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý večer,začínám se zajímat o vaše recepty a vidim spoustu zvláštních,pro me neznámých ingrediencí .Kde se dají koupit?
Diakonie,rapini ,vůbec neznám. Budu muset celkem studovat nez něco uvařím.
Děkuji za odpověď
Jana

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Semínkové bezlepkové karbanátky

Karbanátky bez masa, vajec, pečené v troubě a obalené ve směsi semínek. Zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát k zelenině, omáčkám, do sendvičů, jednodu...

Zapečený bezpluchý oves (fotopostup)

Vynikající kůrka, měkký střed a příchuť řepy. Toto jídlo je opravdu lahůdka a určitě si na něm pochutnáte i vy.

Cizrnová pečínka

Další verze oblíbené luštěninové sekané, do které můžete využít zbytky domácího pečiva.

Těstoviny pici s fazolovou omáčkou

Toskánsko je region známý po celém světě nejen pro své umělecké a přírodní krásy, ale také pro své bohatství jídla a vína. Mezi tradiční toskánské recepty ...

Špagety s fazolemi

Do tohoto receptu jsem zužitkovala nožičky hlívy a listy daikonu ze zahrady. Pokud máte vařené fazole, je to velmi rychlý recept.

Oranžový talíř

Syté jídlo, ve kterém najdete spoustu konzistencí, vůní a chutí. Postarají se o to bylinky a koření, proto je nevynechte.