Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dušená mrkvička

Uvařeno
bez sóji

Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem. :-) Připravte si s námi tento recept i vy!

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 2 větší mrkve
  • 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
  • 1 cibule
  • vývar
  • na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
  • na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)

Recept na dušenou mrkev krok za krokem

  1. Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
  2. Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
  3. Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
  4. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  5. Duste cca 5 minut.
  6. Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
  7. Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
  8. Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný “steak” z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.

Praktické

  • Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
  • Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
Dnes v 12:48

Moje mrkvička s pohankou, marinovanym tofu a trochou pickles 🙂🙏 par kešu oříšků a posypka zbytek porkove natě 🙂

A nezahušťovala jsem, smetana nic, z koření jen makové kari.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Zapečené cukety s tofíčkem

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.