Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!

Ingredience
pro 4 porce
  • 500 g červené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 700-900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g ječmenných krup
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit řepové kroupoto

  1. Oloupeme řepu, nakrájíme ji na kostky, posolíme špetkou soli a smícháme s lžící oleje.
  2. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut, než změkne.
  3. Ve woku rozpálíme zbylý olej, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a česnek a osolíme.
  4. Smažíme 3-5 minut.
  5. Nasypeme neuvařené kroupy a minutku osmažíme.
  6. Zalijeme vínem a necháme probublávat 5 minut.
  7. Poté zalijeme vývarem, dáme na wok pokličku a vaříme 30-40 minut, až jsou kroupy měkké.
  8. Vyndáme řepu z trouby a 1/2 množství upečené řepy nakrájíme na malé kousíčky.
  9. Zbylou polovinu rozmixujeme na pyré (s vodou nebo rostlinným mlékem).
  10. Vmícháme do kroupota kousky řepy a pyré.
  11. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou a dochutit lahůdkovým droždím.

Praktické

  • Vývar lijeme postupně a kroupy kontrolujeme v průběhu vaření. Jakmile vypijí veškerý vývar, přilijeme další.

Obměna

  • Místo krup můžeme použít i arborio rýži.
  • Řepu můžeme při pečení posypat tymiánem.
  • Bílé víno můžeme nahradit mirinem/saké, anebo vynechat a kroupoto dochutit třeba balzamikem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, když vynecháme víno. Menším dětem děláme řepu na páře nebo vařenou, bez oleje a vynecháme sůl.

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
  1. Geniální.
    Na lahůdkové droždí jsem zapomněla, tak snad příště, řepu jsem sypala mletým římským kmínem, protože tymián používám na pečenou dýni, tu mám ráda v kombinaci s rizotem a zasloužilo si to jinou chuť. Řepa je výrazná, podle očekávání tam kmín nebyl moc znát, je to velká dobrota. A opravdu hodně výrazně červená :-D

    • Římský kmín je můj oblíbenec, ale ne každý ho dává pro tu jeho intenzivní vůni.

      • Já ho fakt můžu. Čím čerstvější na mletí, tím víc je to aaach. Ale tady jsem jen nemohla rychle vymyslet, co by řepa nepřebila, ona je opravdu dost výrazná. Ani ten kmín nebyl skoro poznat… Jídlu to neublížilo, mňam.

  2. Perfektní! Dneska bylo k večeři, udělala jsem bez vína a dochutila lahudkovým droždím a vynikající jídlo. Děkuji za tip

  3. Výborné! Dneska nebyl čas stát u plotny, tohle se udělalo skoro samo a je taaaak dobré! A když se to pěkně ozdobí, na talíři to vypadá jak lahůdka místního šéfkuchaře. :-) Řepu jsem tedy měla už koupenou hotovou a místo rostlinné smetany dobře posloužila i lžička obyčejné zakysané smetany, ale to na chuti nic nezměnilo. Děkuji za skvělou inspiraci :-)

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská super potravina – moruše
Další článekJak konečně začít vařit zdravě. Jednoduše, bez obav a krok po kroku