Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!

Ingredience
pro 4 porce
  • 500 g červené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 700-900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g ječmenných krup
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit řepové kroupoto

  1. Oloupeme řepu, nakrájíme ji na kostky, posolíme špetkou soli a smícháme s lžící oleje.
  2. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut, než změkne.
  3. Ve woku rozpálíme zbylý olej, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a česnek a osolíme.
  4. Smažíme 3-5 minut.
  5. Nasypeme neuvařené kroupy a minutku osmažíme.
  6. Zalijeme vínem a necháme probublávat 5 minut.
  7. Poté zalijeme vývarem, dáme na wok pokličku a vaříme 30-40 minut, až jsou kroupy měkké.
  8. Vyndáme řepu z trouby a 1/2 množství upečené řepy nakrájíme na malé kousíčky.
  9. Zbylou polovinu rozmixujeme na pyré (s vodou nebo rostlinným mlékem).
  10. Vmícháme do kroupota kousky řepy a pyré.
  11. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou a dochutit lahůdkovým droždím.

Praktické

  • Vývar lijeme postupně a kroupy kontrolujeme v průběhu vaření. Jakmile vypijí veškerý vývar, přilijeme další.

Obměna

  • Místo krup můžeme použít i arborio rýži.
  • Řepu můžeme při pečení posypat tymiánem.
  • Bílé víno můžeme nahradit mirinem/saké, anebo vynechat a kroupoto dochutit třeba balzamikem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, když vynecháme víno. Menším dětem děláme řepu na páře nebo vařenou, bez oleje a vynecháme sůl.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
  1. Geniální.
    Na lahůdkové droždí jsem zapomněla, tak snad příště, řepu jsem sypala mletým římským kmínem, protože tymián používám na pečenou dýni, tu mám ráda v kombinaci s rizotem a zasloužilo si to jinou chuť. Řepa je výrazná, podle očekávání tam kmín nebyl moc znát, je to velká dobrota. A opravdu hodně výrazně červená :-D

    • Římský kmín je můj oblíbenec, ale ne každý ho dává pro tu jeho intenzivní vůni.

      • Já ho fakt můžu. Čím čerstvější na mletí, tím víc je to aaach. Ale tady jsem jen nemohla rychle vymyslet, co by řepa nepřebila, ona je opravdu dost výrazná. Ani ten kmín nebyl skoro poznat… Jídlu to neublížilo, mňam.

  2. Perfektní! Dneska bylo k večeři, udělala jsem bez vína a dochutila lahudkovým droždím a vynikající jídlo. Děkuji za tip

  3. Výborné! Dneska nebyl čas stát u plotny, tohle se udělalo skoro samo a je taaaak dobré! A když se to pěkně ozdobí, na talíři to vypadá jak lahůdka místního šéfkuchaře. :-) Řepu jsem tedy měla už koupenou hotovou a místo rostlinné smetany dobře posloužila i lžička obyčejné zakysané smetany, ale to na chuti nic nezměnilo. Děkuji za skvělou inspiraci :-)

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská super potravina – moruše
Další článekJak konečně začít vařit zdravě. Jednoduše, bez obav a krok po kroku