Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!

Ingredience
pro 4 porce
  • 500 g červené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 700-900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g ječmenných krup
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit řepové kroupoto

  1. Oloupeme řepu, nakrájíme ji na kostky, posolíme špetkou soli a smícháme s lžící oleje.
  2. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut, než změkne.
  3. Ve woku rozpálíme zbylý olej, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a česnek a osolíme.
  4. Smažíme 3-5 minut.
  5. Nasypeme neuvařené kroupy a minutku osmažíme.
  6. Zalijeme vínem a necháme probublávat 5 minut.
  7. Poté zalijeme vývarem, dáme na wok pokličku a vaříme 30-40 minut, až jsou kroupy měkké.
  8. Vyndáme řepu z trouby a 1/2 množství upečené řepy nakrájíme na malé kousíčky.
  9. Zbylou polovinu rozmixujeme na pyré (s vodou nebo rostlinným mlékem).
  10. Vmícháme do kroupota kousky řepy a pyré.
  11. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou a dochutit lahůdkovým droždím.

Praktické

  • Vývar lijeme postupně a kroupy kontrolujeme v průběhu vaření. Jakmile vypijí veškerý vývar, přilijeme další.

Obměna

  • Místo krup můžeme použít i arborio rýži.
  • Řepu můžeme při pečení posypat tymiánem.
  • Bílé víno můžeme nahradit mirinem/saké, anebo vynechat a kroupoto dochutit třeba balzamikem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, když vynecháme víno. Menším dětem děláme řepu na páře nebo vařenou, bez oleje a vynecháme sůl.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Už po týdnu mi říkají, že zářím (Julie)

Julie: Zdravím vás všechny. Jsem trošku pozadu, ale nevadí,...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...
  1. Geniální.
    Na lahůdkové droždí jsem zapomněla, tak snad příště, řepu jsem sypala mletým římským kmínem, protože tymián používám na pečenou dýni, tu mám ráda v kombinaci s rizotem a zasloužilo si to jinou chuť. Řepa je výrazná, podle očekávání tam kmín nebyl moc znát, je to velká dobrota. A opravdu hodně výrazně červená :-D

    • Římský kmín je můj oblíbenec, ale ne každý ho dává pro tu jeho intenzivní vůni.

      • Já ho fakt můžu. Čím čerstvější na mletí, tím víc je to aaach. Ale tady jsem jen nemohla rychle vymyslet, co by řepa nepřebila, ona je opravdu dost výrazná. Ani ten kmín nebyl skoro poznat… Jídlu to neublížilo, mňam.

  2. Perfektní! Dneska bylo k večeři, udělala jsem bez vína a dochutila lahudkovým droždím a vynikající jídlo. Děkuji za tip

  3. Výborné! Dneska nebyl čas stát u plotny, tohle se udělalo skoro samo a je taaaak dobré! A když se to pěkně ozdobí, na talíři to vypadá jak lahůdka místního šéfkuchaře. :-) Řepu jsem tedy měla už koupenou hotovou a místo rostlinné smetany dobře posloužila i lžička obyčejné zakysané smetany, ale to na chuti nic nezměnilo. Děkuji za skvělou inspiraci :-)

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská super potravina – moruše
Další článekEkzém je pryč, už jíme jinak celá rodina – Šárka Hosnedlová