Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!
Ingredience
pro 4 porce
  • 500 g červené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 700-900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g ječmenných krup
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit řepové kroupoto

  1. Oloupeme řepu, nakrájíme ji na kostky, posolíme špetkou soli a smícháme s lžící oleje.
  2. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut, než změkne.
  3. Ve woku rozpálíme zbylý olej, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a česnek a osolíme.
  4. Smažíme 3-5 minut.
  5. Nasypeme neuvařené kroupy a minutku osmažíme.
  6. Zalijeme vínem a necháme probublávat 5 minut.
  7. Poté zalijeme vývarem, dáme na wok pokličku a vaříme 30-40 minut, až jsou kroupy měkké.
  8. Vyndáme řepu z trouby a 1/2 množství upečené řepy nakrájíme na malé kousíčky.
  9. Zbylou polovinu rozmixujeme na pyré (s vodou nebo rostlinným mlékem).
  10. Vmícháme do kroupota kousky řepy a pyré.
  11. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou a dochutit lahůdkovým droždím.

Praktické

  • Vývar lijeme postupně a kroupy kontrolujeme v průběhu vaření. Jakmile vypijí veškerý vývar, přilijeme další.

Obměna

  • Místo krup můžeme použít i arborio rýži.
  • Řepu můžeme při pečení posypat tymiánem.
  • Bílé víno můžeme nahradit mirinem/saké, anebo vynechat a kroupoto dochutit třeba balzamikem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, když vynecháme víno. Menším dětem děláme řepu na páře nebo vařenou, bez oleje a vynecháme sůl.

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...
  1. Perfektní! Dneska bylo k večeři, udělala jsem bez vína a dochutila lahudkovým droždím a vynikající jídlo. Děkuji za tip

  2. Výborné! Dneska nebyl čas stát u plotny, tohle se udělalo skoro samo a je taaaak dobré! A když se to pěkně ozdobí, na talíři to vypadá jak lahůdka místního šéfkuchaře. 🙂 Řepu jsem tedy měla už koupenou hotovou a místo rostlinné smetany dobře posloužila i lžička obyčejné zakysané smetany, ale to na chuti nic nezměnilo. Děkuji za skvělou inspiraci 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská super potravina – moruše
Další článekJak konečně začít vařit zdravě. Jednoduše, bez obav a krok po kroku