Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!
Ingredience
pro 4 porce
  • 500 g červené řepy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 700-900 ml zeleninového vývaru
  • 250 g ječmenných krup
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit řepové kroupoto

  1. Oloupeme řepu, nakrájíme ji na kostky, posolíme špetkou soli a smícháme s lžící oleje.
  2. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut, než změkne.
  3. Ve woku rozpálíme zbylý olej, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a česnek a osolíme.
  4. Smažíme 3-5 minut.
  5. Nasypeme neuvařené kroupy a minutku osmažíme.
  6. Zalijeme vínem a necháme probublávat 5 minut.
  7. Poté zalijeme vývarem, dáme na wok pokličku a vaříme 30-40 minut, až jsou kroupy měkké.
  8. Vyndáme řepu z trouby a 1/2 množství upečené řepy nakrájíme na malé kousíčky.
  9. Zbylou polovinu rozmixujeme na pyré (s vodou nebo rostlinným mlékem).
  10. Vmícháme do kroupota kousky řepy a pyré.
  11. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou a dochutit lahůdkovým droždím.

Praktické

  • Vývar lijeme postupně a kroupy kontrolujeme v průběhu vaření. Jakmile vypijí veškerý vývar, přilijeme další.

Obměna

  • Místo krup můžeme použít i arborio rýži.
  • Řepu můžeme při pečení posypat tymiánem.
  • Bílé víno můžeme nahradit mirinem/saké, anebo vynechat a kroupoto dochutit třeba balzamikem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, když vynecháme víno. Menším dětem děláme řepu na páře nebo vařenou, bez oleje a vynecháme sůl.

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Perfektní! Dneska bylo k večeři, udělala jsem bez vína a dochutila lahudkovým droždím a vynikající jídlo. Děkuji za tip

  2. Výborné! Dneska nebyl čas stát u plotny, tohle se udělalo skoro samo a je taaaak dobré! A když se to pěkně ozdobí, na talíři to vypadá jak lahůdka místního šéfkuchaře. 🙂 Řepu jsem tedy měla už koupenou hotovou a místo rostlinné smetany dobře posloužila i lžička obyčejné zakysané smetany, ale to na chuti nic nezměnilo. Děkuji za skvělou inspiraci 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská super potravina – moruše
Další článekJak konečně začít vařit zdravě. Jednoduše, bez obav a krok po kroku