Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Polentové hranolky – křupavá mňamka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Bezlepkové obiloviny nejsou nuda! Můžete si z nich udělat skvělé křupavé hranolky. Tyhle jsou z kukuřičné polenty. Příprava je velmi snadná a výsledek potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience
pro 4 porce
  • vychlazená polenta
  • olej
  • sójová omáčka/sůl
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, oregáno)

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Postup
  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Ztuhlou polentu vyndáme z lednice, nakrájíme na hranolky.
  3. Plech vymažeme olejem a položíme na něj hranolky pěkně jednu vedle druhé.
  4. Vršek hranolek potřeme lehce olejem smíchaným se sójovou omáčkou. Použije cca 0,5 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce oleje. Případně přidáme do směsi nasekané bylinky – čerstvé nebo sušené oregáno, tymián, rozmarýn. Můžeme dát jen jednu, dvě nebo všechny tři bylinky. Ale můžeme vynechat.
  5. Dáme do trouby a pečeme do zlatova. Můžeme zapnout horkovzduch, budou pak pěkně křupavé a budou rychleji. Podle tloušťky hranolek a zvoleného programu pečeme 20 až 30 minut na 180°C až 200 °C.
  6. Podáváme teplé, po vychlazení tvrdnou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Příprava polenty

  • Polentu si uvaříme předem, aby byla dobře ztuhlá. Taková se pak krásně porcuje na hranolky. Recept je snadný a můžeme si jej různě obměňovat semínky, bylinkami apod. viz recepty na polentu.
  • Použít můžeme jak kukuřičnou krupici, která se vaří, tak instantní polentu, která je za pár minut hotová. Ale vychlazení a ztuhnutí je podmínkou proto, aby se nám hranolky nerozpadaly.

Praktické

  • Pro 4 osoby bude potřeba uvařit polentu z 1 hrnku kukuřičné krupice (návod zde) nebo 2 hrnků instantní polenty. Při použití instantní verze se podívejte se na obal na doporučený poměr vody a polenty a čas přípravy, liší se to výrobek od výrobku.
  • V praxi uvaříme kaši, kterou nalijeme na pekáč, plech nebo do skleněné mísy a po vychladnutí vyklopíme a naporcujeme. Můžete využít i srnčí hřbet – polentu pak krájíme na plátky a plátky na hranolky.
  • Není potřeba používat pečící papír nebo vymazávat, polenta se po vychlazení z plechu či skleněné formy sama odlepí.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme sójovou omáčku tamari nebo nesójovou verzi omáčky (hrachová, pohanková apod.).
  • Pro nesójovou verzi použijme nesójovou omáčku nebo místo omáčky použijeme sůl.

    Obměna

    • Pokud s přípravou hranolek počítáme už při vaření polenty, můžeme do ní rovnou přidat bylinky a 3 lžíce oleje. Nebudeme pak muset přidávat bylinky a vymazávat plech, pouze polentu lehce potřeme olejem se sójovou omáčkou svrchu.
    • Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi – lněné semínko (jako jsme dali my do této polenty, z níž jsou hranolky na fotce), teff, amarant, slunečnicové semínko, mák apod.
    Děti
    • Polentové hranolky dáváme dětem pro zpestření cca od 2 let. Pokud však dítě běžně jí smažené potraviny, bramborové hranolky apod., tak toto doopručení ignorujte a bez obav mu dejte polentové hranolky, je to zdravější varianta než klasické hranolky.

    PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

    Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    58 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Kateřina
    Dnes v 10:15

    Vynikající příloha – dneska s cuketovým zelím a seitanem naloženým na sladkokyselo, moc dobrý! 😋

    To je skvělej nápad,díky

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pečené křupavé cukety

    Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

    Ligurská jednoduchá panissa

    Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

    Meruňky a jablka v citrónovém želé

    Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

    Jahody v agaru

    Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

    Tempura z mrkvové natě

    Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...
    Teplá
    klub
    8

    Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

    Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.