- vychlazená polenta
- olej
- sójová omáčka/sůl
- bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, oregáno)
- Zapneme troubu na 200°C.
- Ztuhlou polentu vyndáme z lednice, nakrájíme na hranolky.
- Plech vymažeme olejem a položíme na něj hranolky pěkně jednu vedle druhé.
- Vršek hranolek potřeme lehce olejem smíchaným se sójovou omáčkou. Použije cca 0,5 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce oleje. Případně přidáme do směsi nasekané bylinky – čerstvé nebo sušené oregáno, tymián, rozmarýn. Můžeme dát jen jednu, dvě nebo všechny tři bylinky. Ale můžeme vynechat.
- Dáme do trouby a pečeme do zlatova. Můžeme zapnout horkovzduch, budou pak pěkně křupavé a budou rychleji. Podle tloušťky hranolek a zvoleného programu pečeme 20 až 30 minut na 180°C až 200 °C.
- Podáváme teplé, po vychlazení tvrdnou.
Příprava polenty
- Polentu si uvaříme předem, aby byla dobře ztuhlá. Taková se pak krásně porcuje na hranolky. Recept je snadný a můžeme si jej různě obměňovat semínky, bylinkami apod. viz recepty na polentu.
- Použít můžeme jak kukuřičnou krupici, která se vaří, tak instantní polentu, která je za pár minut hotová. Ale vychlazení a ztuhnutí je podmínkou proto, aby se nám hranolky nerozpadaly.
Praktické
- Pro 4 osoby bude potřeba uvařit polentu z 1 hrnku kukuřičné krupice (návod zde) nebo 2 hrnků instantní polenty. Při použití instantní verze se podívejte se na obal na doporučený poměr vody a polenty a čas přípravy, liší se to výrobek od výrobku.
- V praxi uvaříme kaši, kterou nalijeme na pekáč, plech nebo do skleněné mísy a po vychladnutí vyklopíme a naporcujeme. Můžete využít i srnčí hřbet – polentu pak krájíme na plátky a plátky na hranolky.
- Není potřeba používat pečící papír nebo vymazávat, polenta se po vychlazení z plechu či skleněné formy sama odlepí.
- Pro bezlepkovou verzi použijeme sójovou omáčku tamari nebo nesójovou verzi omáčky (hrachová, pohanková apod.).
- Pro nesójovou verzi použijme nesójovou omáčku nebo místo omáčky použijeme sůl.
Obměna
- Pokud s přípravou hranolek počítáme už při vaření polenty, můžeme do ní rovnou přidat bylinky a 3 lžíce oleje. Nebudeme pak muset přidávat bylinky a vymazávat plech, pouze polentu lehce potřeme olejem se sójovou omáčkou svrchu.
- Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi – lněné semínko (jako jsme dali my do této polenty, z níž jsou hranolky na fotce), teff, amarant, slunečnicové semínko, mák apod.
- Polentové hranolky dáváme dětem pro zpestření cca od 2 let. Pokud však dítě běžně jí smažené potraviny, bramborové hranolky apod., tak toto doopručení ignorujte a bez obav mu dejte polentové hranolky, je to zdravější varianta než klasické hranolky.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Vynikající příloha – dneska s cuketovým zelím a seitanem naloženým na sladkokyselo, moc dobrý! 😋
To je skvělej nápad,díky