Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Polentový dortík

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

S polentou se dá dost vyřádit. Může být vždycky jiná a nikdy nezklame. Vyzkoušejte třeba tyto podzimní dortíky s houbovou náplní.

Ingredience
  • 500 g jemně mleté mouky na polentu Fioretto
  • 2 litry vody
  • hlíva
  • polnička topolová (Cyclocybe aegerita) nebo jiné houby
  • žampióny
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvý česnek - listy
  • mandle
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • pažitka

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Jak připravit polentový dortík s houbami

  1. Přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a přidejte 2 lžíce olivového oleje.
  2. Mouku pomalu přisypte do vody a několik minut míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  3. Přesuňte hrnec s polentou na vařič na malou plotýnku, ztlumte plamen na minimum, přikryjte vlhkým hadříkem a poklicí. Vaříme bez míchání asi 50 minut.
  4. Zatímco se polenta ještě vaří, připravte si náplň. Jemně nasekejte hlívu a mandle. Do pánve nalijte olej, česnek, já použila listy, orestujte. V mixéru nasekejte nahrubo mandle a přidejte k hlívě. Osolte a duste, dokud nejsou houby dobře uvařené. Část této náplně si odložte stranou na ozdobu.
  5. Do jiné pánve nalijte olej, vložte žampiony nakrájené na velké kousky a přidejte celé polničky. Orestujte, přidejte čerstvý česnek a znovu několik minut orestujte. Solte až na konec, jinak houby změknou a nebudou vypadat hezky na talíři.
  6. Když je vše hotové, naolejujte malinké dortové formy a nalijte vrstvu polenty, přidejte houbovou náplň, přikryjte další vrstvou polenty. Vyrovnejte povrch naolejovanou lžící. Nechte vychladnout a ztuhnout.
  7. Vyjměte dortíky z forem, na povrch dejte žampiony a posypte náplní z hlívy a mandlí. Posypejte červeným radicchiem a pažitkou.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Polentu vařte, jak jste zvyklí. Jemně mletá mouka saje méně vody než hrubá polentová mouka.
  • Můžete připravit i s předstihem, polenta je chutná i vychladlá.

Obměna

  • Cyclocybe aegerita (polničky) můžete obměnit jakoukoliv jinou houbou.
  • Náplně můžete obměnit dle vaší chuti a fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření. Pozor na kousky mandlí.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko, každý Váš recept vypadá a chutná úžasně, máte můj obdiv :).

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Krkonošský houbovec jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Podzimní noodles

Pokud máte rádi recepty ve stylu číny, určitě zkuste tento s podzimní zeleninou. Recept je variabilní a můžete ho snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zás...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Šafránové kuličky s kešu omáčkou

Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní, velmi chutné a přirozen...