Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Raz dva krekry

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Výborné krekry, které jsou rychle hotové a příprava nevyžaduje kypřicí prášek ani kvásek. Skvěle se hodí k různým pomazánkám nebo jen tak samotné. Do přípravy můžete zapojit i děti, které si mohou z těsta vykrajovat libovolné tvary.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 120-130 ml vody
  • sůl
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3-4 sušená rajčata
  • 1 lžíce oleje ze sušených rajčat nebo olivového
  • 1 lžíce konopného semínka
  • 1 lžíce bazalkového semínka
  • 1 lžíce chia semínek

Do zmeny jedálníčka som išla s cieľom schudnúť a zbaviť sa ekzému. A oboje sa veru podarilo. Vrátilo sa mi sebavedomi...

Jak připravit celozrnné krekry

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, bylinky, všechna semínka, nadrobno nakrájená sušená rajčata, olej a nakonec přidáváme vodu a zpracováváme tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.
  2. Těsto rozválíme na pečícím papíře na tenkou placku a rozkrájíme na námi požadované tvary.
  3. Pečeme na 180°C cca 15 minut. Záleží, jak jsou krekry tenké, je potřeba je ke konci hlídat.
Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

 

Praktické

  • Čím tenčí krekry vyválíte, tím budou křupavější a dříve upečené.
  • Skladujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Použijte koření a bylinky dle chuti a stavu zásob.

Děti

  • Pečivo dětem dáváme až od 1,5 roku nebo později. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
27. 10. 2025

Zdravím. Nemám teď k dispozici celozrnnou spaldovou mouku, myslíte, že půjdou udělat třeba z ovesných vloček a pohankové mouky?

Klára Regéci
25. 5. 2022

Dobrý den, to opravdu netuším Barčo. Já používám celozrnnou špaldovou od Pernera a s tou mi to vždy funguje bezvadně. Má teda hadkou strukturu. Jinak tu vodu je třeba přidávat postupně a pokud už se Vám zdá že stačí, nemusíte dávat všechnu. Je možné, že ta mouka saje jinak. A ještě mě napadá jak velký hrnek mouky jste použila ? Vdím, že v receptu to vypadlo, používám objem 250 ml.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Křehké slané sušenky

Potřebujete rychlé pohoštění pro návštěvu nebo něco na zakousnutí k oblíbené pomazánce? Upečte si tyto jednoduché sušenky z několika málo ingrediencí. Laho...

Semínkové papíry

Tenké křupavé pečivo, které se výborně hodí na oslavy, na párty a nebo občas jako snack.

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Celozrnné krekry s mákem

Máte chuť na nějaké slané křoupání? Připravte si tyto jednoduché krekry, kterými rozhodně neurazíte ani návštěvu.

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...