Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Raz dva krekry

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Výborné krekry, které jsou rychle hotové a příprava nevyžaduje kypřicí prášek ani kvásek. Skvěle se hodí k různým pomazánkám nebo jen tak samotné. Do přípravy můžete zapojit i děti, které si mohou z těsta vykrajovat libovolné tvary.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 120-130 ml vody
  • sůl
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3-4 sušená rajčata
  • 1 lžíce oleje ze sušených rajčat nebo olivového
  • 1 lžíce konopného semínka
  • 1 lžíce bazalkového semínka
  • 1 lžíce chia semínek

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak připravit celozrnné krekry

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, bylinky, všechna semínka, nadrobno nakrájená sušená rajčata, olej a nakonec přidáváme vodu a zpracováváme tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.
  2. Těsto rozválíme na pečícím papíře na tenkou placku a rozkrájíme na námi požadované tvary.
  3. Pečeme na 180°C cca 15 minut. Záleží, jak jsou krekry tenké, je potřeba je ke konci hlídat.
S věkem přibývají kila a potíže?
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA

 

Praktické

  • Čím tenčí krekry vyválíte, tím budou křupavější a dříve upečené.
  • Skladujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Použijte koření a bylinky dle chuti a stavu zásob.

Děti

  • Pečivo dětem dáváme až od 1,5 roku nebo později. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
27. 10. 2025

Zdravím. Nemám teď k dispozici celozrnnou spaldovou mouku, myslíte, že půjdou udělat třeba z ovesných vloček a pohankové mouky?

Klára Regéci
25. 5. 2022

Dobrý den, to opravdu netuším Barčo. Já používám celozrnnou špaldovou od Pernera a s tou mi to vždy funguje bezvadně. Má teda hadkou strukturu. Jinak tu vodu je třeba přidávat postupně a pokud už se Vám zdá že stačí, nemusíte dávat všechnu. Je možné, že ta mouka saje jinak. A ještě mě napadá jak velký hrnek mouky jste použila ? Vdím, že v receptu to vypadlo, používám objem 250 ml.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Křehké slané sušenky

Potřebujete rychlé pohoštění pro návštěvu nebo něco na zakousnutí k oblíbené pomazánce? Upečte si tyto jednoduché sušenky z několika málo ingrediencí. Laho...

Semínkové papíry

Tenké křupavé pečivo, které se výborně hodí na oslavy, na párty a nebo občas jako snack.

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Celozrnné krekry s mákem

Máte chuť na nějaké slané křoupání? Připravte si tyto jednoduché krekry, kterými rozhodně neurazíte ani návštěvu.

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...