Proč vzniká osteoporóza
Osteoporóza je stav, kdy kosti postupně ztrácejí svojí hustotu a pevnost, tím pádem se stávají náchylnější k lámavosti. Příčin vzniku je více a souvisí s tím, jak jsou kosti dlouhodobě vyživené.
Roli zde hraje věk, hormonální změny (u žen to má souvislost s přirozeným poklesem estrogenu v klimakteriu), strava, síla trávení, genetika, míra pohybu a odpočinku, stres, konzumace alkoholu, nadbytek kofeinu, kouření, ale i chronická onemocnění a některé léky.
Kvalita kostí je úzce spojená s oblastí ledvin. Když je jejich energie oslabená, klesá schopnost těla zabudovat do kostí potřebnou výživu. Když se přidá oslabené trávení, tělo hůře vstřebává minerály a vitaminy, a kosti tak nedostávají to, co potřebují ke své obnově. Pokud je navíc organismus dlouhodobě překyselený, dochází k tomu, že tělo začne využívat zásadité minerály z vlastních zásob včetně těch, které jsou uložené v kostech. Studie objevila, že pH krve má vliv na vyváženou aktivitu kostních buněk.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Výzkumy ukazují, že k vyššímu riziku fraktur může přispívat chronický zánět v organismu, který negativně ovlivňuje hustotu kostí. Jiná studie ukázala, že riziko osteoporózy a fraktur v oblasti bederní páteře a kyčlí může zvyšovat strava s vysokým obsahem prozánětlivých složek. Naopak vitamin C ve stravě dle studií riziko vzniku fraktury kyčle a osteoporózy snižuje. Zároveň se potvrzuje, že za zvýšeným rizikem vzniku postmenopauzální osteoporózy stojí oxidační stres.

Jak chránit kosti stravou
Vařte z kvalitních převážně rostlinných prvopotravin, co nejvíc omezte průmyslově zpracované potraviny. Dbejte na každodenní příjem zeleniny – převážně čerstvě tepelně upravené, syrovou jako doplněk, denně jíst mléčně kvašenou, zařazovat mořské řasy a olejnatá semínka.
Celkově je důležité dodávat kostem kvalitní výživu, minerály, vitaminy (Pyramida zdravé výživy), podporovat zdravou práci střev a trávicího systému, chránit ledviny. Nepřekyselovat organismus, jíst stravu převážně protizánětlivou a bohatou na antioxidanty.
Omezujte až vynechávejte pečivo, mouku a moučné výrobky, jednoduchý cukr, nadbytek tuků a bílkovin, mléčných výrobků, lilkovitou zeleninu, banány, kávu, alkohol.
Vliv stravy a nejen stravy na kvalitu kostí jsme rozebrali s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou v rozhovoru Osteoporóza – proč vzniká a jak jí předejít. Inspirujte se dále vzorovým jídelníčkem při osteoporóze a nedostatku vápníku.
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Buďte první, kdo napíše komentář