- cca 300 g topinambur
- cca 300 g cukety
- 2 hrnky vody
- špetka soli
- 1 lžička mletého koření: kurkuma, rozmarýn, koriandr
- sojová omáčka dle chuti
- jablečný ocet dle chuti
Jak připravit salát z topinambur
- Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
- Topinambury očistíme katáčkem, tvrdé části odkrojíme.
- Cuketu umyjeme a nakrájíme na větší dílky.
- Cuketu i topinambury dáme do vroucí vody a vaříme 15 minut.
- Pak scedíme, přidáme koření, sojovou omáčku a jablečný ocet a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Praktické
- Čím více octa, tím více připomíná ten německý či rakouský bramborový salát.
- Když ocet vynecháte, připomíná spíš bramborovou kaši.
- Sojovou omáčku vůbec nemusíte dávat, pokud dostatečně osolíte na začátku vaření. Ale pár kapek dodá jídlu šmrnc.
- Topinambury není nutné loupat, je to zbytečná práce.
- Místo mačkání můžete zeleninu rozmixovat, dostanete pyré.
Kombinujeme
- Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.
Obměna
- Koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
- Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.
Děti
- Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl sojovou omáčku podle věku.
PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!
Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Buďte první, kdo napíše komentář