Domů > Jak začít > Inspirace

Slovo o ohni

Série článků o orientálním pojetí energetické fáze Ohně, která je v létě v plném proudu. Nabízí ucelený pohled na stravu, zdraví i kulturní a filosofické spojitosti letního živlu.

Element ohně – láska, vášeň a mládí

V pětičlenném orientálním systému elementů patří ohni druhé místo, v koloběhu roku přibližně odpovídající létu. Je to období charakteristické horkem, dusnem a všelijakými vášněmi. Oheň (všeslovanské slovo příbuzné s latinským ignis) se mnohokrát objevuje ve frazeologii a vždy je spojován s intenzivním prožitkem nebo projevem citu (oheň lásky, oheň v očích, v srdci, ohnivý řečník atp., o ohni v jazyce viz i samostatný článek). Všechny tyto ohnivé představy odpovídají energetické podstatě tohoto živlu – kombinuje v sobě jangový žár, bez nějž by nebylo ani řečnického zápalu, ani zrychleného srdečního rytmu, s jinovou expanzí, extrovertností a směřováním vzhůru a do prostoru. Takto se chovají plameny, takto se chová i mnohý zamilovaný.

Proto také tomuto ročnímu období odpovídá životní fáze mládí. Člověk oplývá energií, usiluje o přeměnu okolního světa, potýká se se svým egem a v jednom kuse se do někoho zamilovává. Touží po cestování, rychlost a tisíce překonaných kilometrů ho však nevyčerpávají, nýbrž pudí k ještě větším dálkám a výkonům. V tomto věku vrcholí kariéra většiny vrcholových sportovců – těch, kteří vsadili vše na jednu kartu maximálního fyzického výkonu bez ohledu na následky. Je to věk atletiky, sprintu, skoků a boxu, zatímco teprve později, v elementu země, přichází věk vytrvalosti. To je také důvodem, proč se na frontu hodí mladíci od 18 do 25 let, v nichž zkušený důstojník dokáže vyburcovat ohnivou lásku k vlasti i nenávist k nepříteli, ale za strategické nitky tahají starší ze štábů, přináležející věkem už spíše k elementu země.

Světovou stranou ohně je jih. Tam nejvíce pálí slunce, tam se rodí lidé s ohnivou povahou. Nejbujařejší muzika pochází právě z jižních zemí – v Evropě je to např. španělské flamenco, cikánské rytmy, řecké buzuki, ryčná dechovka z Rumunska, Srbska či Moldávie, nemluvě už o afrických bubnových virválech – tím vším si dotyčné národy a kmeny ventilují nastřádaný jang, jímž je zásobuje okolní prostředí.

Element ohně v přírodě

Příroda v oblastech s převládajícím ohněm se výrazně liší podle toho, zda se v ní vyskytuje také dostatek vody, nebo ne. Místa, kde oheň vládne „hegemonicky“, tedy jako samovládce, vzniká poušť a vegetace je nečetná, schopná skvěle hospodařit s vodou (chrání si ji např. kožovitými listy jako sukulenty nebo pevnou bodlinatou kůrou jako kaktusy). Je-li voda k dispozici, pak v kombinaci s žárem slunce vytváří naopak přírodu nejbujnější. Vegetace horkých jangových krajů je typicky:

  1. vysoká – stromy tropických deštných pralesů patří mezi nejvyšší na světě;
  2. rychle rostoucí – bambus a jiné traviny, liány, byliny i stromy mají i několikametrové přírůstky za jediný rok;
  3. dužnatá – značné množství absorbované vody vytváří charakteristické tvary např. tzv. lahvových stromů, tlusté dužnaté listy a vodnaté plody;
  4. pružná a lehká – to není zdaleka pravidlem, neboť z tropických lesů pocházejí i tvrdé dřeviny jako ebonit či mahagon, ale právě zde také rostou materiály jako balza nebo již zmíněný bambus, lehké, pórovité či duté rostliny, s jakými se ve studených krajích nesetkáme.

Strava v oblastech s nadvládou ohně

Jižanská strava evropská, africká či třeba tichomořská logicky oplývá jinovými potravinami, kterým se v elementu ohně velmi daří. Tropické ovoce s velkými plody a spoustou šťávy, šťavnaté druhy zeleniny, dužnaté, tykvovité a hlízové plody, největší druhy ořechů rostoucí na nebesky vysokých stromech (kokos, melindjo, para ořechy) – to všechno tvoří přirozený jídelníček oblastí s nadvládou ohně, a bohužel pro ostatní podnebná pásma, také značnou část jejich vývozu do (zpravidla bohatších) severních zemí. Pravidelná konzumace této stravy však není základem pro nejsilnější konstituci, a to ani tam, kde dozrává. Národy všech možných tichomořských „rájů“ rozhodně nejsou šampióny v dlouhověkosti, nicméně život si dokážou pěkně v uvolnění a bez velkého pracovního nasazení užít. Desítky generací na jinové stravě se u těchto etnik projevují kromě výše zmíněných fyziognomických rysů také nápadně zvětšenými rty, které jsou znakem silně jinové konstituce jejich trávicího ústrojí (hlavně žaludku a střev).

Orgány elementu oheň

Pro bouřlivé období pod nadvládou ohně je ale především nutné, aby na plné obrátky pracovalo srdce. Proto je – spolu se svým párovým orgánem tenkým střevemdominantním orgánem léta a mládí. V čínské terminologii je srdce hutné (cang) a střevo duté (fu). Jestliže tento orgánový komplex zdravě funguje, výsledkem je základní „ohnivá“ emoce – radost a s ní spojený smích a bezstarostnost. Je-li však ohně mnoho, orgány jsou přetížené a příjemné veselí se převáží do vřeštění, bezdůvodné „vysmátosti” a do „radosti až do rána“, kterou pak snadno střídají emoce právě opačné – smutek, zaraženost a nejistota. Stejně jako u všech elementů, také orgány ohně je nejlepší udržovat v rovnovážném středu, kdy nás dostávají do příjemné nálady v mezích zákona vesmíru.

Autor Honza Jícha, redakčně upraveno

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů? 😍

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
22

Jste element OHEŇ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element oheň? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému...
12

Menu na jarní víkend

Na jarním talíři by neměla chybět čerstvost a pestrost, zelená barva zeleniny, natí, divokých bylin a kyselá chuť. Pojďme si představit, uvařit a s chutí s...
20
7

Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně

Pomalu nám začíná podzim a s ním sezóna těchto sladkých kulatých krásek – dýní. Pojďte se inspirovat našimi oblíbenými recepty a vyzkoušejte třeba dý...
33
16

Fialka a maceška – léčivé violky

Víte která je která?  A víte, která umí co léčit? Violky jsou první pomocí pří kašli i při kožních potížích, ale pomáhají i na opary, opruzeniny a detoxika...
37
7

Pěstujeme radost

Víte, že i radost se dá pěstovat? Že se dá zasadit jako semínko? Že je to pocit, na který nemusíme jen čekat, ale být jeho tvůrci? Chcete vědět, jak na to?...

Krevní oběh – 4 tipy jak ho posílit

Abychom se vyhnuli migrénám, otokům, srdečním příhodám, únavě a mizerné náladě, můžeme vědomě posilovat krevní oběh. Na které oblasti životního stylu je do...