Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh se sladkokyselou omáčkou

Uvařeno
sezóna podzim
děti od 2 let

Rychlé kompletní jídlo pro všechny milovníky sladkokyselých chutí

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 marinovaný nebo uzený tempeh (pokročilí mohou i přírodní)
  • hrnek a půl dýně nakrájené na malé kousky
  • 1 větší cibule na proužky
  • hrnek a půl mrkve nakrájené na proužky či sirky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička sladkého rýžového octa
  • 2 dcl studené vody  nebo zeleninového vývaru
  • 2 obalené lžíce sladu (podle chuti)
  • 2 -3 lžíce oleje
  • sůl
  • na dochucení umeocet

Moc se nám líbil originální přístup Hanky, která nechtěla vařit zdravě jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Nechte se ...

Jak připravit tempeh se sladkokyselou omáčkou

  1. Nakrájíme zeleninu a na rozpáleném oleji na pánvi orestujeme cibuli s mrkví a trochou soli.
  2. Po 5 minutách přidáme dýni a ještě restujeme několik minut.
  3. Mezitím nakrájíme tempeh na proužky nebo větší kostičky a přidáme ji orestovat k zelenině.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Ve studené vodě rozmícháme škrob, rýžový ocet a slad a když se tempeh lehce osmahne, zalijeme vše na pánvi touto směsí.
  6. Povaříme cca 4 minuty než škrob ztuhne a omáčka zhoustne.
  7. Ochutnáme a podle chuti můžeme přidat  ještě trochu sladu nebo sladkého rýžového octa. Na dosolení a zároveň okyselení je výborný i umeocet.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové
  • Pro verzi bez lepku je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.

Obměna

  • Zeleninu můžeme vyměnit za květák, pórek, čínské i letní zelí… kombinací je mnoho.
  • Místo tempehu lze použít i seitan nebo tofu.

Děti

  • Toto jídlo mohou děti od 2 let, jen bych byla opatrná s ochucením. Pro děti od roka a půl bych použila bílé tofu.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👌

Vylízala jsem pánev a málem snědla i vařečku 👌luxus

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Zapečené cukety s tofíčkem

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...